Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Ισπανία: Έκτακτος φόρος σε ενεργειακές και τράπεζες

Ισχυρές αντιδράσεις από τις εταιρείες, ανησυχία ΔΝΤ, επικριτική η ΕΚΤ


Η Ισπανία προχωρεί με την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου σχεδίου της να επιβάλει εφάπαξ φόρο της τάξεως του 4,8% και 1,2% στα υπέρογκα κέρδη τραπεζών και ενεργειακών ομίλων αντιστοίχως, παρά τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες που διατύπωσαν διεθνείς οργανισμοί και ινστιτούτα. Την πρόταση υπέβαλε ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών τον Ιούλιο, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα των Financial Times, αποσκοπώντας να συγκεντρώσει 7 δισ. ευρώ, μιας και αναζητεί κεφάλαια να μετριάσει τον οδυνηρό αντίκτυπο του υψηλού ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, ειδικά για τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων. Μία άλλη χώρα η οποία επέβαλε αντίστοιχη φορολογία είναι και η Βρετανία

Οι εφάπαξ και απροσδόκητοι φόροι έχουν γίνει πηγή διαμάχης σε άλλα μέρη της Ευρώπης, από τότε που η Ισπανία ανακοίνωσε πρώτη φορά το σχέδιό της, οξύνοντας τις διμερείς σχέσεις κυβερνήσεων και εταιρειών. Οι πρώτες διατείνονται ότι είναι δικαιολογημένη η φορολογία στα έκτακτα κέρδη των ομίλων, ενώ οι δεύτερες τονίζουν ότι από το μέτρο αυτό θα υπάρχει ζημία, η οποία θα βλάψει την ευρύτερη οικονομία. Αργά την Πέμπτη, το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο της Ισπανίας εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου οπότε στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Γερουσία για την τελική ψηφοφορία. Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, είπε ότι οι φόροι είναι ένας τρόπος για τις μεγάλες επιχειρήσεις να «τείνουν χείρα βοηθείας», την ώρα που πολλές ισπανικές οικογένειες υποφέρουν από μια απότομη αύξηση του κόστους ζωής. Η Ισπανία θέλει να συγκεντρώσει συνολικά 3 δισ. ευρώ από τις μεγάλες τράπεζες τα επόμενα δύο χρόνια μέσω ενός φόρου 4,8% στα εισοδήματά τους από τόκους και προμήθειες. Από τις ενεργειακές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στοχεύει να συγκεντρώσει 4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο με φόρο 1,2% στις πωλήσεις τους. Η Τερέσα Ριμπέρα, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανίας, είπε στους Financial Times ότι οι φόροι εγείρουν «αρκετά τεχνικά» ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού των εσόδων που θα φορολογηθούν.

Το σχέδιο έχει επικριθεί σθεναρά από τους φορείς που θα κληθούν να καταβάλουν φόρους, μεταξύ των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Santander και BBVA, καθώς και της παραγωγού ενέργειας Iberdrola. Αυτήν την εβδομάδα το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να παρακολουθείται ο αντίκτυπος των φόρων στη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, στο κόστος πίστωσης και στην ανθεκτικότητα των τραπεζών, καθώς και στα κίνητρα των ενεργειακών εταιρειών να επενδύσουν». Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός τόνισε το γεγονός ότι και στους δύο τομείς οι φόροι στην Ισπανία επιβάλλονται στα έσοδα αντί στα κέρδη. Αν και τα τραπεζικά έσοδα από τις πληρωμές τόκων αυξάνονται, καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν, το ΔΝΤ σημείωσε ότι το κόστος θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί, εάν μια οικονομική επιβράδυνση οδηγούσε σε περισσότερες αθετήσεις δανείων. Τέλος, προ ημερών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέκρινε τον εφάπαξ φόρο, προειδοποιώντας ότι δυνητικά θα έβλαπτε την κεφαλαιακή θέση των πιστωτικών ομίλων και θα ανατάρασσε τη νομισματική της πολιτική.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: