Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Ιτέα: Ο τόπος που δεν νικήθηκε από τη φωτιά και συνεχίζει να παράγει «οξυγόνο»

 

Δυο όμορφα αθλητικά δρώμενα, καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά, διεξήχθησαν στην Ιτέα…

Πολλές φορές παρασυρόμαστε από την εντύπωση πως ο αθλητισμός ζει και βασιλεύει μονάχα στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι το οποίο σαφώς και δεν αληθεύει. Σε καμία περίπτωση μάλιστα, αφού η ζωτικότητα που χαρίζουν οι επαρχιακές περιοχές στον αθλητισμό είναι παραπάνω από σημαντική.

Η παρούσα ιστορία αφορά μία περιοχή η οποία μπορεί να μην είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι όμως προσφιλές μέρος για τον κόσμο του αθλητισμού. Μιλάμε για την υπέροχη Ιτέα Φωκίδας, το μέρος που συνορεύει με το Γαλαξίδι του αλευρωμουτζουρώματος και που πριν δύο εβδομάδες κινδύνεψε να χάσει την αύρα του και τη ζωντάνια του εξ' ολοκλήρου εξαιτίας των πυρκαγιών.

Η Ιτέα όμως επιβίωσε και απέδειξε για άλλον έναν χρόνο πως αθλητισμός βασιλεύει παντού. Το Σάββατο 23/07 διεξάγονταν ταυτόχρονα δύο αθλητικά δρώμενα, τα οποία τίμησαν με την παρουσία τους μεγάλες μορφές του ελληνικού αθλητισμού.

Συγκεκριμένα στη μία μεριά της πόλης, στο δημοτικό κολυμβητήριο Ιτέας, το οποίο το βρίσκει κανείς ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα, λάμβανε χώρα το Πύθια Καπ. Για όσους δε γνωρίζουν, το συγκεκριμένο τουρνουά είναι μία διοργάνωση επίσημων φιλικών προετοιμασίας παγκόσμιας εμβέλειας. Χώρες από όλο τον πλανήτη προσπαθούν να βρουν θέση στο καλεντάρι και ορισμένες φορές μεγάλα ονόματα μένουν απ' έξω.

Φέτος η Εθνική Ομαδα Πόλο Νεανίδων κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ενώ μαζί της συμμετείχαν, η παγκόσμια υπερδύναμη των ΗΠΑ, η Ολλανδία η οποία είχε στο ρόστερ της μία εκ των καλυτέρων νεαρών παικτριών στον πλανήτη, Λόλα Μουλχάουζεν, ενώ επίσης έλαβαν μέρος οι παραδοσιακές δυνάμεις της Ουγγαρίας και της Αυστραλίας. Τα παιχνίδια παρακολούθησε φυσικά η Ομοσπονδιακή Τεχνικός Αλεξία Καμμένου, αλλά και πολλοί σημαντικοί αθλητές που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Ιτέα: Ο τόπος που δεν νικήθηκε από τη φωτιά

Ταυτόχρονα με το ιστορικό αυτό τουρνουά το οποίο έχουν τιμήσει με την παρουσία τους πολλές γενιές αθλητών, λίγα μέτρα παρακάτω διεξαγόταν ένα τουρνουά ποδοσφαίρου 4Χ4, το ASTERAS SUMMER CUP από την ομάδα του Αστέρα Ιτέας.

Φυσικά σε αυτό το τουρνουά υπήρχαν και καλεσμένοι... έκπληξη. Κάποιοι από αυτούς ήταν ο... τεράστιος Κριστόφ Βαζέχα αλλά και ο Γιώργος Αμανατίδης. Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτοί οι καλεσμένοι αλλά και πιο νέα παιδιά του αθλητισμού, όπως ο Μάριος Βήχος που αγωνίζεται στον Λεβαδειακό και του χρόνου θα βρίσκεται στη Σούπερ Λιγκ 1, αλλά και ο Χάρης Ηλιάδης ο οποίος αγωνίζεται στη Λάρισα και διετέλεσε και αρχηγός της, τη σεζόν που πέρασε.


Ιτέα: Ο τόπος που δεν νικήθηκε από τη φωτιά

Μεταξύ άλλων, ο προπονητής Πάρης Ανδράλας, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Γιώργος Μύρτσος και ο Ανδρέας Αρκουμάνης παραβρέθηκαν στο γήπεδο είτε για να αγωνιστούν είτε για να βραβεύσουν τους συμμετέχοντες. Η παρουσίαση έγινε επίσης από το Νικόλα Ράπτη.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, αφού ένας ακόμα αθλητής τοπ επιπέδου, αλλά διαφορετικού αθλήματος, βρέθηκε εκεί για να παραδώσει κάποιο βραβείο στο τέλος του τουρνουά. Μιλάμε για το Γιώργο Καλαϊτζή, τον αρχηγό την ανδρικής ομάδας του Πανιωνίου που πέρσι σκαρφάλωσε στην 3η θέση και εξασφάλισε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο αρχηγός του Ιστορικού είναι ένα παιδί της Ιτέας, εκεί γεννήθηκε, εκεί έμαθε κολύμπι και εκεί έπιασε για πρώτη φορά μπάλα πόλο στα χέρια του. Στο πλαίσιο και των δύο διοργανώσεων συνομιλήσαμε μαζί του και μοιράστηκε τις εντυπώσεις του για το τι σημαίνουν όλα αυτά για τον αθλητισμό αλλά και για τον τόπο του.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Καλαϊτζή:

«Η πόλη της Ιτέας ζει και αναπνέει για τον αθλητισμό. Αυτό φαίνεται άλλωστε από τους αθλητές που παράγουν τα σωματεία της πόλης και τροφοδοτούν τις εθνικές ομάδες αλλά και σωματεία της πρώτης εθνικής κατηγορίας σε πολλά αθλήματα όπως ποδόσφαιρο , μπάσκετ και υδατοσφαίριση. Παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν στην επαρχία και γενικότερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό η πόλη διψάει για αθλητισμό, οργανώνοντας αθλητικά δρώμενα και φιλοξενώντας μεγάλα και διεθνή τουρνουά.

Ενδεικτικά, κάθε καλοκαίρι, ο Γ.Σ. Ιτέας διοργανώνει ένα τουρνουά 3 on 3 υψηλού επιπέδου με αθλητές από όλες τις κατηγορίες, ο Αστέρας Ιτέας διοργανώνει τουρνουά 5Χ5 με φιλοξενούμενους μεγάλους αστέρες του ποδοσφαίρου και τέλος στην πισίνα της Ιτέας φιλοξενείται ένα διεθνές τουρνουά υδατοσφαίρισης, το Πύθια Καπ, το οποίο διοργανώνεται από τον Ναυτικό όμιλο Ιτέας και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, φιλοξενώντας χώρες από όλο τον κόσμο.

Είναι πολύ σημαντικό για την πόλη της Ιτέας να διοργανώνονται τόσο μεγάλα αθλητικά event , τόσο για την προβολή της πόλης, αλλά και για τις παραστάσεις που αποκτούν οι νεαροί αθλητές , δίνοντας τους εφόδια για τη συνέχεια στην αθλητική τους πορεία . Νιώθω περήφανος για την πόλη μου, η οποία αν και μικρή δε σταματάει να παράγει αθλητές υψηλού επιπέδου και με ήθος , οι οποίοι πρωταγωνιστούν στις μεγαλύτερες κατηγορίες της χώρας αλλά και στις εθνικές ομάδες».


Ιτέα: Ο τόπος που δεν νικήθηκε από τη φωτιά


Δεν υπάρχουν σχόλια: