Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Η σβάστικα επιστρέφει ύπουλα στη Γερμανία

Οι Ειδικές Δυνάμεις της Γερμανίας υπέθαλψαν μία ομάδα νεοναζί υπό τον αρχηγό «Χάνιμπαλ», η οποία -έστω και με καθυστέρηση- αποκαλύφθηκε και διαλύθηκε από το υπ. Αμυνας


Η «διπλή ζωή» ενός νεοναζί τρομοκράτη, μέλους των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας, που κυκλοφορούσε και σαν... Σύρος πρόσφυγας αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο που τον καταδίκασε σε πεντέμισι χρόνια κάθειρξη ● Το χειρότερο είναι πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, αλλά για μέρος μιας εντεινόμενης στροφής στρατιωτών και αστυνομικών στον ακροδεξιό εξτρεμισμό ● Ο ρόλος των ναζιστών «Πολιτών του Ράιχ»

Σύρος από χωριό κοντά στο Αλέπι. Αναγνωρισμένος από το 2016 ως πρόσφυγας από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας και αποδέκτης όλων των σχετικών επιδομάτων. Μόνο που ο Ντάβιντ Μπέντζαμιν, ο υποτιθέμενος πρόσφυγας που διέμενε στη Βαυαρία, δεν ήταν άλλος από τον Φράνκο Α., μέλος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ακροδεξιός με πολλές διασυνδέσεις και ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία στρατιωτικός της χώρας που καταδικάζεται για τρομοκρατία.

Πεντέμισι χρόνια κάθειρξη του επιβλήθηκε γιατί προετοίμαζε σειρά βίαιων επιθέσεων εναντίον πολιτικών και αντιρατσιστών ακτιβιστών, προσδοκώντας αυτές να αποδοθούν στους «μετανάστες που κατακλύζουν τη χώρα και τη βυθίζουν στην εγκληματικότητα», υποδαυλίζοντας το μίσος εναντίον τους και προκαλώντας εθνική κρίση.

Σπίτι του βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά και περισσότερα από 1.000 φυσίγγια (πολλά από τα οποία έχουν κλαπεί από τον στρατό), σουγιάδες, ματσέτες, ναζιστικά αναμνηστικά, 21 κινητά, ένα πλαστό πάσο κόβιντ και λίστες θανάτου, που περιλάμβαναν ανάμεσα στους δεκάδες άλλους τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας και την πρώην αντιπρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ.

Στα ημερολόγιά του αλλά και στα βίντεο που αναρτούσε εγκωμίαζε τον Χίτλερ, μιλούσε για μια παγκόσμια συνωμοσία των Εβραίων, έλεγε πως η μετανάστευση καταστρέφει την καθαρότητα της εθνικής φυλής (παρότι ο πατέρας του ήταν μετανάστης από την Ιταλία) και ετοιμαζόταν για τη «μεγάλη μάχη».

Ο Φράνκο Α. συνελήφθη το 2017 ενώ επιχειρούσε να ανακτήσει όπλο που είχε αφήσει στις τουαλέτες του αεροδρομίου της Βιέννης. Η μετέπειτα έρευνα οδήγησε τις Αρχές σε ένα πανεθνικό δίκτυο ακροδεξιών αστυνομικών και στρατιωτικών που οραματίζονται και προετοιμάζονται για την Ημέρα Χ, όπως αποκαλούν τη στιγμή που θα καταλυθεί η δημοκρατία στη Γερμανία.

Πολύ πριν συλληφθεί, ο στρατός γνώριζε τις ακραίες θέσεις του, αλλά οι ανώτεροί του αδιαφόρησαν, ενώ δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού (MAD).

Στρατός και αστυνομία

Η υπόθεση Φράνκο έφερε στο φως έναν λαβύρινθο υπόγειων δικτύων ακροδεξιών και νεοναζί σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας που, ενώ πληρώνονται για να υπερασπιστούν την πατρίδα, δρουν ως εχθροί του κράτους.

Τον Ιούλιο του 2020 το υπουργείο Αμυνας διέλυσε ολόκληρη τη 2η μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων (KSK), του πιο επίλεκτου σώματος του γερμανικού στρατού, λόγω της δράσης ακροδεξιών μελών της. Ανάμεσα στα πολλά άλλα, αποκαλύφθηκε ότι μια ομάδα μελών της μονάδας, με αρχηγό τον «Χάνιμπαλ», ψευδώνυμο του Αντρέ Σμιτ, διατηρούσε στο Telegram ομάδα συζήτησης που προπαγάνδιζε τον επικείμενο πόλεμο με τους μετανάστες, ενώ ο ίδιος συγκέντρωνε όπλα και πολεμοφόδια για τον εμφύλιο που οραματιζόταν. Επίσης περισσότερα από 70 μέλη της 2ης Μονάδας της KSK οργάνωσαν πάρτι όπου επιδόθηκαν σε «τελετές ανδρείας» και αγώνες πετάγματος γουρουνοκεφαλών ενώ τραγουδούσαν ναζιστικούς ύμνους.

Μια άλλη ανάλογη ομάδα, γνωστή ως Nordkreuz, συγκέντρωνε όπλα, πολεμοφόδια, σάκους για πτώματα (βρέθηκαν περισσότεροι από 200) και συνέτασσε λίστες εχθρών προς εξολόθρευση (25.000 ονόματα). Περίπου 30 εξτρεμιστές οργανώθηκαν για την πολυπόθητη Ημέρα Χ – ανάμεσα τους ένας αστυνομικός και τρία μέλη των KSK.

Συνελήφθη επίσης αστυνομικός στη Φρανκφούρτη με την κατηγορία ότι συμμετείχε στις απειλές θανάτου που έλαβε μια δικηγόρος υπογεγραμμένες με το ψευδώνυμο «NSU 2.0». Αναφορά στην ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα NSU που στο διάστημα 2000-2007 δολοφόνησε 8 μετανάστες από την Τουρκία, τον Ελληνα Θεόδωρο Βουλγαρίδη και μία αστυνομικό. Το 2018 το αμετανόητο ηγετικό μέλος τους, Μπεάτε Τσέπες, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά ποτέ δεν διαλευκάνθηκε το δίκτυο των ανθρώπων που βοήθησαν την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόκειται για ομάδες εξαιρετικά επικίνδυνες, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, «γιατί έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και συχνά πρόσβαση και σε όπλα». Παρουσιάζοντας τον Μάιο σχετική έκθεση για τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τους αυτοαποκαλούμενους Reichsbürger (Πολίτες του Ράιχ) στις δυνάμεις ασφαλείας, η Φέιζερ σημείωσε πως από τον Ιούλιο του 2018 ώς τον Ιούνιο του 2021 υπήρξαν 327 μέλη αυτών των υπηρεσιών που διερευνήθηκαν ως ύποπτοι «για πραγματικές προσπάθειες κατά της δημοκρατικής τάξης και της ελευθερίας».

Σχέσεις με «Πολίτες του Ράιχ»

Τον Δεκέμβριο του 2020 οι μυστικές υπηρεσίες του στρατού ξεκίνησαν έρευνα για 8 υπαλλήλους των Ενόπλων Δυνάμεων, υπόπτους για τη δημιουργία ενός chat με αντισημιτική και ρατσιστική προπαγάνδα και για διασυνδέσεις με τους ακροδεξιούς Πολίτες του Ράιχ. Πρόκειται για ομάδα που δεν αναγνωρίζει το σημερινό ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανίας: απορρίπτουν την κρατική εξουσία και τους εκλεγμένους εκπροσώπους, οραματίζονται τη «Μεγάλη Γερμανία» της ναζιστικής περιόδου, προωθούν την ιδέα των «φυσικών δικαιωμάτων», παντρεύουν την ακροδεξιά πολιτική με συνωμοσιολογικές και μυστικιστικές θεωρίες, ενώ κεντρική θέση στην κοσμοαντίληψή τους έχει ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός. Ηταν αυτοί που ύψωναν τη σημαία του Ράιχ στις διαδηλώσεις κατά των μέτρων για την πανδημία και που επιχείρησαν να εισβάλουν βίαια στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα μία από τις ομάδες που συμμετέχουν στους Πολίτες του Ράιχ, η «Λαοί και Φυλές της Γερμανίας», απαγορεύτηκε έπειτα από έρευνες που αποκάλυψαν συγκέντρωση όπλων.

Οπως προειδοποιούσε τότε ο επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας, Γιόζεφ Σούστερ, «το κίνημα των Πολιτών του Ράιχ με τους πολιτοφύλακές του και τη ρεβιζιονιστική ιδεολογία τους αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημοκρατία μας και την ειρηνική συνύπαρξή μας».

Τόσο μεγάλο κίνδυνο που τον Απρίλιο εξαρθρώθηκε ομάδα που σκόπευε να απαγάγει τον υπουργό Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, καταδεικνύοντας πως και στη Γερμανία η Ακροδεξιά εργαλειοποιεί την πανδημία και τους συνακόλουθους περιορισμούς για να υπονομεύσει τη δημοκρατία. Οι τέσσερις που συνέλαβαν οι Αρχές σχετίζονταν επίσης με τους Πολίτες του Ράιχ.

Βίαιος πολιτικός εξτρεμισμός

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, καταγράφηκαν 33.476 πολιτικά υποκινούμενα εγκλήματα το 2021, ενώ το πολιτικά υποκινούμενο βίαιο έγκλημα αυξήθηκε κατά 10%. «Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, παρουσιάζοντας τη σχετική έκθεση που αναφέρει πως ο αριθμός των ακροδεξιών ακτιβιστών αυξήθηκε σε 33.900 άτομα, ενώ τα μέλη των Πολιτών του Ράιχ ξεπέρασαν τις 21.000 και κατά 50% αυξήθηκαν τα εγκλήματά τους.

Επειτα από κάθε επίθεσή τους ή αποκάλυψη, οι περισσότεροι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά». Αλλά όπως προειδοποίησε ο Κονσταντίν φον Νοτς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας υπηρεσιών πληροφοριών της Βουλής, «όταν έχεις εκατοντάδες μεμονωμένα περιστατικά αρχίζει να φαίνεται ότι έχουμε ένα δομικό πρόβλημα». Κι όπως τονίζει ο συνήγορων των θυμάτων των τρομοκρατών, καμιά από αυτές τις δομές δεν έχει στα αλήθεια εξαρθρωθεί, γιατί στη θέση τους δημιουργούνται άλλες; «Η NSU είναι ένα δίκτυο, ένα δίκτυο που ακόμη υπάρχει. Αν δεις τις δομές τους, θα δεις τα ονόματα ξανά και ξανά, τις ίδιες οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες μπορεί να έχουν απαγορευτεί αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί, ούτε και οι άνθρωποι πίσω τους».

Συμφωνεί και η Μαρτίνα Ρένερ, του Κόμματος της Αριστεράς και μέλος της επιτροπής διερεύνησης της Βουλής, που επισημαίνει πως το να κάνεις λόγο κάθε φορά για έναν μοναδικό πυρήνα, «είναι ο βασική ένδειξη για το πώς αντιμετωπίζεται η ακροδεξιά τρομοκρατία στη Γερμανία. Γιατί αν επιλέξεις τη θέση του μοναχικού δράστη, δεν χρειάζεται να ρωτήσεις για τις δομές».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: