Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Θεσμικές αναγνωρίσεις της περιοχής των Δελφών και η επίσημη ορολογία τους.





Για την σωστότερη αποτύπωση των θεσμικών αναγνωρίσεων του τόπου μας ,  θα πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας τα παρακάτω : 

α) Παραδοσιακός Ελαιώνας Άμφισσας , σύμφωνα με απόφαση της Ε.Ε από το 1991 , που αναγνωρίζει την ιστορικότητα , τον τρόπο καλλιέργειας , κλπ.

β) Ο Παραδοσιακός Ελαιώνας της Άμφισσας αποτελεί τον πυρήνα του Δελφικού Τοπίου που θεσμοθετήθηκε με ΦΕΚ το 1981 και γιαυτό η έκτασή του μαζί με το μνημείο των Δελφών έχει χαρακτηρισθεί από το 1987 Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς  , προστατευόμενο από την UNESCO,

γ)  Τέλος δε , το έτος 2006 η UNESCO ενέγραψε στους καταλόγους των μνημείων της, την περιοχή του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας ως τμήμα των «Δρόμων της Ελιάς» (2ο οδοιπορικό αναγνωρισμένο ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς , μετά τον «Δρόμο του Μεταξιού».



Σημείωση :

Για όσους προβάλλουν και δεν αποκρύπτουν την ύπαρξη θεσμικής αναγνώρισής τους , στις φράσεις  «Δελφικό Τοπίο», «Παραδοσιακός Ελαιώνας Άμφισσας», «Δρόμοι της Ελιάς», «Δρόμος του Μεταξιού», «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το πρώτο γράμμα κάθε λέξης γράφεται με Κεφαλαία,  για να επισημαίνει ότι οι έννοιες αφορούν επίσημα κύρια ονόματα οντοτήτων , πίσω απ΄ τα οποία υπάρχει κάποια επίσημη θεσμική αναγνώριση, Ελληνική, Ευρωπαϊκή, ή από τον ΟΗΕ (UNESCO).



editorial

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε άλλο τόπο, όταν εκδίδεται μία τέτοια απόφαση που αναγνωρίζει κάποια μοναδικότητα όλες οι τοπικές αρχές κάνουν γιορτές, καλούν όποιους γνωστούς επώνυμους και αναγνωρίσιμους ανθρώπους και δίνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα, κλπ, κλπ, κλπ. Εδω που μόλις τώρα τα μαθαίνω , δεκαετίες μετά, τι να σκεφτώ; Είναι δυνατόν να μην μας έχουν πει τίποτα απο όλα αυτά όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να υπάρχει απο κάτω βρώμικη σκοπιμότητα; Δεν μιλάω για αμορφωσιά ή απολίτιστους. Δεν μπορεί να έχουν περάσει δεκαετίες για να μιλήσουν για όλα αυτά κάποιοι σύλλογοι και να έχουμε δεκαετίες μουγκαμάρα απο Δημάρχους, Νομάρχες, Βουλευτές Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειάρχες. Τί υπηρετούσατε τελικά τόσα χρόνια ρε άρχοντες; Και θέλετε να μας πείτε ότι το κάνατε λόγο προσωπικής ανεπάρκειας; Όχι γιατί ξεπουλήσατε κάτω απο το τραπέζι αυτό τον τόπο σε αυτούς που τον θέλουν στην αφάνεια την παρακμή και την ερήμωση; Όχι γιατί τελικά δουλεύατε για αυτούς που θέλουν να καταργήσουν το Δελφικό Τοπίο ενώ ο κοσμάκης σας ψήφιζε επειδή του τάζατε ότι θα βγάλετε τον τόπο απο την αφάνεια την μιζέρια και την φτώχεια; Και καλά οι παλιοί. Ο κος Ταγκαλής , ο κός Δελμούζος, ο κός Σπανός, ο κός Μπούγας, τώρα τα ξέρουν όλα αυτά πολύ καλά. Τί κάνουν για να μάθουν οι ξένοι ότι ο τόπος μας έχει επίσημες αναγνωρίσεις για όλα αυτά, που το καθένα απο μόνο του έχει φέρει προβολή και ανάπτυξη σε τόσα άλλα μέρη του κόσμου; Πρώτοι σε εγκαίνια και πανηγύρια που μαζεύονται όλοι και δίνουν συγχαρητήρια μεταξύ τους και σε κάποιους τελευταίους που τους πιστεύουν ακόμα χωρίς να έχουν παράξει κανένα έργο. Διότι κύριοι, θα ήταν απλά γελοίο αν δεν είχε τραγικές επιπτώσεις στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής το να είστε πρώτοι στα μεταξύ σας πανηγύρια, ενώ δεν έχετε κάνει καμία εκδήλωση με κάθε αφορμή για να προβάλετε προς τον έξω κόσμο όλες αυτές τις αναγνωρίσεις που κανένας άλλος τόπος της Ελλάδας δεν έχει ταυτόχρονα. Αν δεν είστε ικανοί να βγάλετε προς τα έξω τον τόπο μας για όλα αυτά, τί άλλο μπορείτε να προσφέρετε;