Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Αύξηση 40% των Αμερικανών που μετακομίζουν στην Ελλάδα

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το «Βloomberg», από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς είναι εκτός της Ελλάδας και η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, και η Γαλλία.

Στη Γαλλία και την Ιταλία, η ζήτηση των Αμερικανών είναι η υψηλότερη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Τζακ Χάρις (Jack Harris), ειδικό στον τομέα των ακινήτων «Knight Frank». Και οι Αμερικανοί αποτελούσαν το 12% των ιταλικών εσόδων του Sotheby’s το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με μόλις 5% την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Οι συνταξιούχοι και οι πλούσιοι ήταν παραδοσιακά οι κύριοι Αμερικανοί αγοραστές ακινήτων στην Ευρώπη.

Ομως, η σχετικά φθηνή στέγαση -ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις- και η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας έχουν κάνει την ευρωπαϊκή ήπειρο δελεαστική για ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι νεότεροι και βρίσκονται εκτός αγοράς κατοικίας.

Τα αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ και οι πολιτικές διαιρέσεις οδήγησαν επίσης τους Αμερικανούς να αναζητήσουν έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής, ενισχυμένο από ένα ευρώ που μόλις έπεσε σε ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά σε περισσότερα από 20 χρόνια.

Τα παραδείγματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα του «Bloomberg» είναι χαρακτηριστικά:

Για την Στέφανι Σινκλέρ (Stephanie Synclair), 40 ετών, με έδρα την Ατλάντα, η αγορά ενός σπιτιού στην Ιταλία ήταν ένα μακροχρόνιο όνειρο που έγινε πραγματικότητα αυτόν τον Απρίλιο. Πληρώνοντας 3.000 δολάρια το μήνα για να νοικιάσει ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων για την ίδια και τον γιο της στην Ατλάντα, ήταν αδύνατο να γίνει ιδιοκτήτρια σπιτιού, καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, παρόλο που είχε μετρητά 300.000 δολαρίων. Γύρισε στην Ιταλία, μια χώρα που πάντα αγαπούσε, και μπόρεσε να αγοράσει ένα σπίτι 3.100 τετραγωνικών ποδιών στο Μουσομέλι (Mussomeli) της Σικελίας, καθώς και ένα μικρότερο σπίτι δίπλα και ένα κατάστημα 800 τετραγωνικών ποδιών, όλα για 60.000 ευρώ.

«Δεν θα κοίταζα ποτέ να αγοράσω στην Ιταλία αν η αγορά στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο τρελή», είπε η επιχειρηματίας. Σκοπεύει να εργαστεί εξ αποστάσεως και φαντάζεται μια «bella vita» (σ.σ. ωραία ζωή) με καλό φαγητό και κρασί, μαζί με ένα τοπικό λογοτεχνικό κλαμπ και χώρο τέχνης που σχεδιάζει να εγκαινιάσει στο κατάστημά της, «θυμίζοντας την καλλιτεχνική σκηνή του Παρισιού τη δεκαετία του 1920».

Η μέση τιμή ενός σπιτιού στην Ατλάντα έφτασε τα 404.575 δολάρια στις 30 Ιουνίου, αυξημένη κατά 19% από το προηγούμενο έτος, ενώ ένα ακίνητο 800 τετραγωνικών ποδιών στην περιοχή Παλέρμο της Σικελίας κόστιζε 86.560 ευρώ κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις πλατφόρμες ακινήτων «Zillow» και «Idealista».

«Το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης έχει κάνει πιο ακριβό να ζει κανείς σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ από ό,τι στις ευρωπαϊκές πόλεις», δήλωσε ο Μάικλ Βιτκόβσκι (Michael Witkowski), αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων μεταναστών ECA international με έδρα τις ΗΠΑ. «Οι ακριβές τιμές των κατοικιών καθώς και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και οι πολιτικές εντάσεις είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξανόμενη γοητεία της Ευρώπης».

Σίγουρα, δεν είναι πάντα εύκολο να τα σηκώσεις και να μετακομίσεις σε άλλη χώρα. Υπάρχουν απαιτήσεις βίζας και η φορολογική κατάσταση μπορεί να είναι περίπλοκη και δαπανηρή. Οι ΗΠΑ φορολογούν όλους τους πολίτες τους, ανεξάρτητα από το πού μένουν, και η εργασία εξ αποστάσεως για μια αμερικανική εταιρεία σε άλλη χώρα μπορεί να δημιουργήσει φορολογικούς πονοκεφάλους για εσάς και τον εργοδότη σας.

Για να αντιμετωπίσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, η Ιταλία θα αρχίσει να προσφέρει βίζα για εξ αποστάσεως εργασία σε αλλοδαπούς αργότερα φέτος, την οποία η Σινκλέρ ελπίζει να λάβει. Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης ένα πρόγραμμα το 2019 για την πώληση κατοικιών του ενός ευρώ σε αγροτικές περιοχές σε ξένους αγοραστές που θα πλήρωναν για ανακαινίσεις, τονώνοντας έτσι την τοπική οικονομία.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: