Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

«Για τα μεταλλεία , την οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον» ( Της Αφ.Παπαθανάση)

εικόνα από την ΩτΦ


80 - 90 χρόνια η εξόρυξη βωξίτη στη Φωκίδα.

Ισχυρή παραγωγική και καθετοποιημένη διαδικασία η εκμετάλλευση βωξίτη, προσέφερε και προσφέρει στην ελληνική οικονομία. 
Στη Φωκίδα και στη Βοιωτία έζησαν και ζουν οικογένειες από άμεση και έμμεση απασχόληση γύρω από τον κλάδο. 

Πλήγμα περιβαλλοντικό στην περιοχή και υπήρξε και υπάρχει. Ζητούμενο η συνεχή βελτίωση των όρων και προϋποθέσεων της διαδικασίας εξόρυξης. 

Κανόνες θέλουμε, τη μέγιστη προσοχή για τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, τις ουσιαστικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις των Εταιρειών και όχι να κλείσουν εταιρείες. Προσοχή ύψιστη για την ασφάλεια του προσωπικού, εργασία με δίκαιες συνθήκες. 

Μέσα από ήττες και νίκες η κοινωνία κατάφερε να σώσει περιοχές όπως Πυραμίδα, κορυφογραμή Γκιώνας, Βαθιά Λάκα, Λάζο, Ρεκκά. 
Και εδώ υπάρχει για όλους μας, Πολιτες, Αιρετούς, Εταιρικά Στελέχη, Υπουργεία μια κόκκινη γραμμή. 
Το δικαίωμα και οι επόμενες γενιές να γνωρίσουν και να χαρούν καθαρή φύση, βουνά χωρίς καταστροφή, θάλασσές καθαρές. 

Σήμερα έχει τεθεί αίτηση για έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων για ερευνητικές γεωτρήσεις και διάνοιξη δρόμων σε πολύ ευαίσθητες για χλωρίδα και πανίδα αλλά και φυσική ομορφιά περιοχές.  Η Βαθιά Λάκα είναι μια από αυτές όπως και περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της κορυφογραμής Γκιωνας. 

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις είναι προϋπόθεση για να διατηρήσουν δικαίωματα εκμετάλλευσης οι Εταιρείες.  

Από την άλλη όμως οι παραπάνω περιοχές, όπως και εντάσεις στην ΔΕ Καλλιεων είναι από τις ελάχιστες και από τις πολύτιμες που έχουν μείνει αλώβητες από μεταλλευτικές δραστηριότητες, εδώ και δεκαετίες. 

Οποία εταιρεία κινηθεί σε αυτόν τον λίγο τόπο που έμεινε χωρίς επεμβάσεις, πρέπει να υπολογίζει σε θυελλώδεις αντιδράσεις.  Τεκμηρίωση επιστημονική σχετικά με την σπουδαιότητα της Φύσης, χλωρίδα, πανίδα, στις περιοχές ενδιαφέροντος για ερευνητικές γεωτρήσεις (και δυνητικά για εργοτάξιο εκμετάλλευσης εξόρυξης) σαφώς και υπάρχει. 

Γιατί, η μεταλλεία, απαραίτητη για την εθνική οικονομία, οφείλει όμως να αντιλαμβάνεται τα όρια και να επιζητά κοινωνική συναίνεση. 

Καμία Εταιρεία, δεν πρέπει να πάει, στις περιοχές που εδώ και δεκαετίες δίδεται μάχη να μείνουν εκτός εξορύξεων. Και Πολίτες και Αιρετοί πρέπει να διασφαλίσουν αυτές τις περιοχές προστασίας.  

Όχι παρεμβάσεις, όχι εξόρυξη στην ΔΕ Καλλιεων, όχι παρεμβάσεις, διάνοιξη δρόμων και εξορύξεις στη Βαθιά Λάκα και στην κορυφογραμη της Γκιώνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: