Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Άδειες για ανεμογεννήτριες και σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας

Μία από τις 17 αποφάσεις της ΡΑΕ για την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας δίνει άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών συνολικής σε βουνό που σώθηκε. Mε αγώνα μέχρι τέλους απαντά ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού.



Από την πρώτη στιγμή της πύρινης λαίλαπας στην Εύβοια κάτοικοι μιλούσαν για περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και για «επιχείρηση» που αποσκοπεί στην αυθαίρετη χωροθέτηση ανεμογεννητριών, ενώ τον περασμένο μήνα οι Δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσαπίων κατέθεσαν πέντε προσφυγές κατά αποφάσεων με τις οποίες αδειοδοτήθηκαν συνολικά 90 ανεμογεννήτριες σε περιοχές που καταστράφηκαν πρόσφατα από τις φωτιές.

Προχθές αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια» 17 άδειες αιολικών πάρκων στην Εύβοια, τις οποίες χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)  στην Εύβοια, κάποιες από τις οποίες αφορούν πυρόπληκτες περιοχές. Μία από τις αποφάσεις (βλ. το παρακάτω έγγραφο) δίνει την άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 29,9 MW, με διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα, στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τόσα χρόνια.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, εξέφρασε σε δηλώσεις του την κάθετη αντίθεσή του στην απαράδεκτη και αντίθετη με την κρίση του Δ.Σ. Ιστιαίας–Αιδηψού του 2020 απόφαση, η οποία «βιάζει» το μοναδικό βουνό «που καταφέραμε να διασώσουμε με πολύ αγώνα και ιδρώτα. Πρόκειται για ένα βουνό με μοναδικά δρυοδάση και τις ανεμογεννήτριες να είναι ορατές από παντού. Ιστιαία και Αιδηψό, Ευβοϊκό και Αιγαίο».

«Η απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο είναι ακραία προκλητική. Η βιασύνη προδίδει… Ο αγώνας θα είναι καθολικός και θα γίνει χωρίς εκπτώσεις μέχρι τέλους. Δεν θα λείπει κανείς και από αυτό το μέτωπο. Συντονιζόμαστε και ξεκινάμε» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook για να προσθέσει χαρακτηριστικά το εξής: «Υ.Γ. Η πρόσφατη καταστροφή ρήμαξε τον τόπο αλλά όχι τις αρχές μας. Είμαστε πλέον πιο δυνατοί. Όλοι ΜΑΖΙ θα νικήσουμε».

 


Η επίμαχη απόφαση για το Τελέθριο 


Οι 17 τοποθεσίες 

  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 25,3 MW, στη θέση «ΜΑΚΡΥΑ ΛΕΝΙΑ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ,ΤΑΜΥΝΕΩΝ, του Δήμου ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «F-GRID ΝΕΜΕΣΙΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «F-GRID ΝΕΜΕΣΙΣ Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 25,3 MW, στη θέση «ΧΕΡΟΧΛΑΔΑ», της Δημοτικής Ενότητας ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ, του Δήμου ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «F-GRID ΝΕΜΕΣΙΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «F-GRID ΝΕΜΕΣΙΣ Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 119,6 MW, στις θέσεις «ΟΞΥΛΙΘΟΣ – ΔΥΣΤΟΣ – ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ – ΠΥΡΓΑΡΙ – ΜΑΡΜΑΡΙ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΥΛΩΝΟΣ, ΔΥΣΤΥΩΝ, ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ, ΚΥΜΗΣ, ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ, ΣΤΥΡΕΩΝ, των Δήμων ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, ΚΑΡΥΣΤΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 4,6 MW, στη θέση «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ», της Δημοτικής Ενότητας ΔΥΣΤΥΩΝ, του Δήμου ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «E.S. ENERGY ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «E.S. ENERGY LTD».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 4,6 MW, στη θέση «ΡΑΧΗ ΣΚΑΛΑ», της Δημοτικής Ενότητας ΣΤΥΡΕΩΝ, του Δήμου ΚΑΡΥΣΤΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΜΑΚΡΟΛΟΥΚΑ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΕΛΥΜΝΙΩΝ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 25,3 MW, στη θέση «ΨΗΛΟΣ ΒΡΑΧΟΣ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΔΙΡΦΥΩΝ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, του Δήμου ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΤΕΛΕΘΡΙΟ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΙΔΗΨΟΥ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ, ΩΡΕΩΝ, του Δήμου ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΠΡΙΩΝΑΣ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 23 MW, στη θέση «ΚΑΛΠΑΚΟΒΡΑΧΟΣ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΔΙΡΦΥΩΝ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, του Δήμου ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΣΤΡΟΥΓΓΙΤΣΑ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΜΠΑΡΔΑΚΟΣ», της Δημοτικής Ενότητας ΚΗΡΕΩΣ, του Δήμου ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 18,4 MW, στη θέση «ΤΑΝΑΪΔΑ», της Δημοτικής Ενότητας ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, του Δήμου ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 23 MW, στη θέση «ΓΕΡΑΚΟΒΟΥΝΙ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΚΕΡΑΣΙΑ», της Δημοτικής Ενότητας ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, του Δήμου ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,9 MW, στη θέση «ΠΥΞΑΡΙΑ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 23 MW, στη θέση «ΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑ», των Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΑΚΑRU ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και το δ.τ. «MAKARU Ε.Π.Ε.».


Δεν υπάρχουν σχόλια: