Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Ένα χρόνο σχεδόν μετά την πανηγυρική ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα, “κλείδωσε” η περιοχή στην οποία θα υλοποιηθεί.



Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχει επιλεγεί η περιοχή των Σπάτων στα Μεσόγεια για την κατασκευή των data centers.

Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθεί στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπάτων, σε κοντινή απόσταση από άλλες μεγάλες υποδομές (όπως εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, βλέπε Smart Park & McArthruGlen).

Υπενθυμίζουμε ότι τα βασικά κριτήρια με τα οποία η εταιρεία επιλέγει περιοχές για τα νέα data centers της είναι

– πρόσβαση σε αεροδρόμιο

– βιομηχανικές υποδομές και πρόσβαση σε “καθαρή” ενέργεια (από ΑΠΕ)

– υποδομές

Τα Σπάτα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καθώς βρίσκονται μια ανάσα από το αεροδρόμιο, με πρόσβαση σε οδικό δίκτυο υψηλής ποιότητας αλλά και ενέργεια από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Microsoft έχει αγοράσει έκταση 85 στρεμμάτων περίπου στην περιοχή αλλά δεν ειναι ακόμη σαφές αν θα εγκαταστήσει εκεί το ένα από τα 3 data centers ή και τα τρία. Στο παρελθόν πάντως, “δυνατά” έπαιζαν στη λίστα υποψήφιων περιοχών τόσο το Λαύριο όσο και ο Ασπρόπυργος.

Ανακοινώσεις σχετικές αναμένονται να γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο, με αφορμή τον ένα χρόνο από την ανακοίνωση της επένδυσης του 1 δισ.

Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση μιας τόσο μεγάλης επένδυσης από έναν τεχνολογικό κολοσσό στα Σπάτα θα ωθήσει σε μεγάλη άνοδο και το τοπικό real estate, όχι μόνο των Σπάτων αλλά σε όλα τα Μεσόγεια.

Η Ελλάδα γίνεται μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Το προφίλ της μεγάλης επένδυσης

Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.

Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Το ύψος της επένδυσης είναι 400 εκ. ευρώ αλλά αναμένεται να φέρει στη χώρα προστιθέμενη αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όπως είπε ο κ.Σμιθ, «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας ότ πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα».

Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».

Η επένδυση γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: