Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Ισραήλ: Οι πρώτοι στρατιώτες-ρομπότ είναι γεγονός και ανέλαβαν τη φύλαξη των συνόρων (βίντεο).

 Στρατιώτες-ρομπότ άρχισε να χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τη φύλαξη των συνόρων του, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ρομποτικού στρατού.



Από τα πρώτα στον κόσμο

Γνωρίστε το «Jaguar», το ημι-αυτόνομο ρομποτικό σύστημα που αναπτύχθηκε από την IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) και την IAI (Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία), ένα από τα πρώτα στρατιωτικά ρομπότ στον κόσμο που μπορούν να αντικαταστήσουν στρατιώτες στα σύνορα.

Με αυτόν τον τρόπο οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοινώνουν την πρώτη αποστολή στρατιώτη-ρομπότ στα σύνορα του Ισραήλ και συγκεκριμένα στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας.

Εξοπλισμένο με δεκάδες αισθητήρες, αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης, προηγμένες δυνατότητες εκτόξευσης πυρών και σύστημα δημόσιας διεύθυνσης (PA), αυτό το ρομπότ καθιστά τις ισραηλινές δυνάμεις πιο αποτελεσματικές και τεχνολογικά προηγμένες, σημειώνουν οι IDF.

Αλλάζει τον τρόπο

Και προσθέτουν πως αυτό το επαναστατικό, όπως το χαρακτηρίζουν, ρομπότ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ προστατεύει τα σύνορά του.

«Ενα ημι-αυτόνομο ρομποτικό σύστημα παρακολουθεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας για να εντοπίσει και να αποτρέψει τρομοκρατικές δραστηριότητες» τονίζουν.

Το ρομπότ, που πήρε το όνομα «Jaguar» χάρη στην ευελιξία του, είναι ένα από τα πρώτα στρατιωτικά ρομπότ στον κόσμο που μπορούν να αντικαταστήσουν στρατιώτες μάχης στα σύνορα του Ισραήλ, αναφέρουν οι IDF.

Το Jaguar είναι εξοπλισμένο με πολυβόλο MAG 7,62 mm που λειτουργεί τόσο εν στάσει όσο και εν κινήσει. Χρησιμοποιεί κάμερες υψηλής ανάλυσης, πομπούς, ισχυρούς προβολείς και σύστημα τηλεχειρισμού PA. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα αυτοκαταστροφής εάν πέσει στα χέρια του εχθρού.

Το ημι-αυτόνομο σύστημά του

Η πιο ξεχωριστή δυνατότητα του «Jaguar» είναι το ημι-αυτόνομο σύστημά του καθώς έχει την ικανότητα να οδηγεί αυτόματα σε καθορισμένο προορισμό, ξέρει πώς να εντοπίζει και να παρακάμπτει εμπόδια και προσκρούσεις, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και προηγμένο σύστημα οδήγησης, ενώ οι παρατηρητές και οι διοικητές των IDF έχουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο.

«Η IAI είναι υπερήφανη που παρέχει στις IDF μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στον κόσμο. Το τμήμα συστημάτων εδάφους της IAI παρέχει σειρά προϊόντων πολλαπλών τομέων για τη συνεργασία με εδαφικές δυνάμεις ελιγμών, έτσι ώστε οι διοικητές να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες στη λήψη αποφάσεων» δηλώνει ο Zvi Yarom, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Land Systems της IAI.

«Πρωτοποριακή τεχνολογία»

«Εχουμε αναπτύξει πρωτοποριακή τεχνολογία – ένα ανεξάρτητο ρομπότ που μειώνει την επαφή του στρατιώτη μάχης με τον εχθρό και αποτρέπει τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή», σχολιάζει ο υπολοχαγός Nathan Kuperstein, επικεφαλής της αυτονομίας και ρομποτικής στο τμήμα τεχνολογίας εδάφους των IDF.

«Ξέρει ακόμη και πώς να φορτίζεται – σχεδόν σαν ένα iRobot», προσθέτει και καταλήγει: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπερηφάνεια από την υπεράσπιση της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: