Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ Η IMERYS (S&B) , ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΑΙΑΣ...ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΡΟΜΟ ΙΤΕΑΣ-ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ

ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ vs ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ


Ο αντιπεριφερειάρχης  κος Γ.Δελμούζος με την απάντησή του στον περιφερειακό σύμβουλο κο Δρ. Παρασκευά προσπάθησε να αντικρούσει  την ερώτηση-μομφή   , όχι  παραθέτοντας σοβαρά  στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι  ο υπό κατασκευή κόμβος Τριταίας  εξυπηρετεί  το δημόσιο συμφέρον αλλά πρωτίστως διαφοροποιώντας τον εαυτό του από την εταιρία ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟ. 

Τοποθετήθηκε ευθύς εξ αρχής ότι ο κόμβος φτιάχνεται πράγματι για το συμφέρον της ιδιωτικής εταιρίας ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟ

Ο κος Δελμούζος ξεκίνησε μάλιστα την απάντησή του "κατσαδιάζοντας" τόσο με το ύφος όσο και λεκτικά τον κο Παρασκευά ότι  έχει μπερδέψει την εταιρία που δούλευε επί χρόνια σαν δικηγόρος ! Χαρακτηριστικό είναι το σημείο στην αρχή όπου λέει:

«Δεν έχετε ιδέα κε Παρασκευά ούτε σε ποια εταιρία είμαι , ούτε   ποια εταιρία μεταλλευτική κάνει τον κόμβο;  ………. Όλοι εδώ στην Φωκίδα κε Παρασκευά γνωρίζουν ότι ήμουνα στην IMERYS, σήμερα, πρώην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Εντάξει; Το μάθατε και εσείς;»  

Στην απάντησή του δεν φαίνεται   να  διαφωνεί με την εκδοχή «σκάνδαλο» και σε δύο σημεία μάλιστα χαρακτήρισε  με σαφώς αρνητικό  πρόσημο «άνθρωπο των μεταλλείων» τον κο Παρασκευά επειδή   ψήφισε  ως Περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης το έργο αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο το 2015 και 2018. Με λίγα λόγια ο κος Δελμούζος  δήλωσε  άτρωτος από αυτό το σκάνδαλο  όχι επειδή δεν είναι σκάνδαλο αλλά επειδή   ο κόμβος δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της   εταιρίας IMERYS, πρώην S&B , με την οποία ο ίδιος είχε την εργασιακή σχέση. 

Αυτός ο ισχυρισμός όμως δεν ευσταθεί. 


Όπως γνωρίζουν οι πάντες στην περιοχή, ποτέ δεν λειτούργησε είσοδος- έξοδος από και προς την Ε.Ο. προς την παραλία στο σημείο που φτιάχνεται ο κόμβος Τριταίας. Ποτέ δεν περνούσαν από αυτό το σημείο φορτηγά της ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟ  με εξαίρεση ολιγοήμερο χρονικό διάστημα το έτος 2015 όπου σε συνεργασία S&B και ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟ άνοιξαν παράνομα τις μπάρες της Εθνικής Οδού οπότε μετά από καταγγελίες και ένα ατύχημα επενέβει η τροχαία και τις έκλεισαν. Όζουσα  πτυχή του μεγάλου σκανδάλου συγκάλυψης των παρανομιών σε αυτές τις εγκαταστάσεις που αξίζει την δική της περαιτέρω ανάλυση. 

Επί πολλές δεκαετίες  όπως και σήμερα , η ΔΕΛΦΟΙ- ΔΙΣΤΟΜΟ όπως και η S&B για να πάνε τα φορτηγά αυτοκίνητα εκεί που φορτώνει η κάθε μία τα καράβια της με βωξίτη, χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν   την παλαιά Εθνική Οδό Ιτέας- Γαλαξιδίου που εντελώς παράνομα, αυθαίρετα και απαράδεκτα από κάθε νομική και ηθική άποψη έχουν καταπατήσει , από τότε που φτιάχτηκε η νέα Εθνική Οδός. Αυτή την παρανομία την γνωρίζει πολύ καλά και το επιβεβαιώνει και εγγράφως η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,  της οποίας  προΐστανται  σήμερα ο Κος Δελμούζος και ο κος Σπανός.

Με έγγραφό της με αρ. πρωτ. 8783/26-10-2010 η υπηρεσία αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα φορτηγά με βωξίτη από την σημερινή Εθνική οδό  επικοινωνούσαν τότε (το 2010)  με το παραλιακό  μέτωπο των εγκαταστάσεων , μέσω του εγκαταλελειμμένου τμήματος της Δημόσιας οδού Ιτέας - Γαλαξιδίου. Σήμερα έχουν νέο ανισόπεδο κόμβο.   



(το επίμαχο απόσπασμα από το έγγραφο 

- ολόκληρο το έγγραφο στο τέλος)

 

Σε δεύτερο έγγραφό της με αρ. πρωτ.9475/2-11-2010 η ίδια υπηρεσία διαβεβαιώνει ότι η παλαιά εθνική οδός παραμένει σε δημόσια χρήση, δηλαδή θα έπρεπε ο κάθε Έλληνας πολίτης να έχει την επιλεκτική δυνατότητα να πάρει το αυτοκίνητο ή το ποδήλατό του και να πάει βόλτα στην παραλία της Καμιώτισσας χωρίς να βγει στην σημερινή Εθνική Οδό! Το είπαν αλλά ποτέ κανείς δεν έπραξε το παραμικρό για την αποκατάσταση της καταπάτησης.



(το επίμαχο απόσπασμα από το έγγραφο

- ολόκληρο το έγγραφο στο τέλος) 


Μιλάμε για τον δημόσιο δρόμο που συνέδεε την Ιτέα με την πολύ όμορφη  παραλία της Καμιώτισσας , όπου φτιάχνεται ο κόμβος (αεροφωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης) με τον παλαιό μύλο, με την πηγή υπόγειων  υδάτων κλπ, μοναδική και ιδιαίτερη από πολλές απόψεις . 

Αφού όμως κάποια ή και οι δύο εταιρίες , έριξαν νταμαρόπετρες από την πρώτη στιγμή και κατέστρεψαν την πολύτιμη αμμώδη παραλία,   στην συνέχεια καταπάτησαν πλήρως  όλη την παλαιά Εθνική Οδό  και απαγόρευαν αυθαίρετα στους κατοίκους της Ιτέας να την χρησιμοποιούν.  Έτσι απλά, με την βεβαιότητα αυτού που έχει την σιγουριά της ατιμωρησίας. Με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου , από το Λιμενικό Ταμείο και την Δημοτική Ενότητα Ιτέας μέχρι την Περιφέρεια να σιωπούν και να  συγκαλύπτουν  το γεγονός , τουλάχιστον  από το 2010 που ενημερώθηκαν από τις σχετικές καταγγελίες και όλοι όσοι δεν γνώριζαν.  

        

Εάν ο κος Δελμούζος αγνοούσε μέχρι σήμερα  ότι υπάρχει  η καταπατημένη παλαιά Εθνική Οδός,  γνώριζε  σίγουρα ότι όλη η γη από τον κόμβο που κατασκευάζει  μέχρι την παραλία , η IMERYS - S&B την παρουσιάζει εδώ και χρόνια ως ιδιοκτησία της , μαζί με τον καταπατημένο δρόμο .Οπότε  και με τον κόμβο, τα φορτηγά αυτοκίνητα της ΔΕΛΦΟΙ -ΔΙΣΤΟΜΟ θα έπρεπε να   περάσουν μέσα από την ιδιόκτητη γη της IMERYS -S&B  για να πάνε εκεί που φορτώνουν τα πλοία. Όπως δηλαδή γίνεται και σήμερα και επί δεκαετίες.   Καμία δικαιολογία εκ του γεγονότος αυτού , για κατασκευή κόμβου μόνο για την εταιρία ΔΕΛΦΟΙ -ΔΙΣΤΟΜΟ.


Τώρα που    γνωρίζει σίγουρα για την καταπατημένη Εθνική Οδό ,το ελάχιστο που θα πρέπει  να κάνει  είναι  το αυτονόητο. Η αποκατάσταση με έξοδα των καταπατητών και η απόδοση της παλαιάς Εθνικής Οδού σε δημόσια χρήση. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρία ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟ θα μπορεί  να χρησιμοποιεί , όπως έχει το δικαίωμα  και κάθε έλληνας πολίτης , ένα δημόσιο δρόμο . Χωρίς καμία ανάγκη οδικού κόμβου 865.000€ δημοσίου χρήματος.  Η αυτονόητη  λύση  όμως που σέβεται κατ΄ ελάχιστον τους νόμους του Ελληνικού  κράτους την κοινωνία του Δήμου Δελφών  και  την δημόσια περιουσία, (οικονομικούς πόρους και δημόσιο χώρο-δρόμο ) δεν συμφέρει την IMERYS (-S&B).   

Διότι θα πρέπει μετά από τόσες  δεκαετίες που κάνει ότι  θέλει στην περιοχή χωρίς κανένας να την ενοχλεί, να οριοθετήσει και πάλι τον δρόμο και να  επιτρέψει    σε αμάξια  , ποδήλατα και περιπατητές να πηγαίνουν από την Ιτέα μέχρι την Καμιώτισσα!  Πολίτες με μάτια και αντίληψη...  Έτσι γίνεται ξεκάθαρο ότι και η IMERYS-S&B   έχει συμφέρον στον κόμβο    στην Τριταία. 


Ο κος Δελμούζος καλείται  πλέον να αποδείξει αυτά που ισχυρίζεται για τον εαυτό του στα λόγια (και μάλιστα με πολύ αυστηρό ύφος).  Και αν δεν το κάνει ο ίδιος, θα πρέπει να το κάνει ο περιφερειάρχης κος Σπανός αλλιώς καθίσταται αυτόματα συνυπαίτιος. Και βεβαίως θα πρέπει κατεπειγόντως να διακόψει άμεσα αυτό το σκανδαλώδες έργο και να περισώσει το μεγαλύτερο μέρος των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που πρόκειται να ζημιώσει την τσέπη των πολιτών.  Ο κος Παρασκευάς έκανε ίσως λάθος που είπε ότι το έργο ξεκινά αυτές τις μέρες αλλά το ότι ξεκίνησε πριν τρεις εβδομάδες  με διάρκεια περαίωσης 12 μηνών, «αυτές τις μέρες» είναι. Σίγουρα τα χαμένα λεφτά για αποζημίωση του εργολάβου θα είναι ελάχιστα σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού. Για κάθε μέρα που περνά χωρίς διακοπή εργασιών, η επιπλέον ζημιά προκαλείται    με την ευθύνη του κου Δελμούζου και της Περιφέρειας.


Αν δεν βρεθεί μια άλλη ικανοποιητική αιτιολόγηση   για αυτό το έργο, τότε δεν μένουν πολλές διαφορετικές εκδοχές του ποια είναι η αλήθεια. Μία είναι η εκδοχή που μένει  και  αιτιολογεί  και την ανάλυση του κου Δελμούζου   σχετικά με τις "κακές σχέσεις" που είχαν πάντα οι δύο εταιρίες. Κακές μεταξύ τους αλλά με υποχρεωτική αλληλεξάρτηση εξαιτίας της κοινής χρήσης  του «καταπατημένου».  Προφανώς εξαιτίας κάποιου αδιεξόδου στις σχέσεις τους,   προέκυψε βολική η μοιρασιά.  Έτσι απλά και με το επί της ουσίας ατιμώρητο που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια, έβαλαν δικούς τους ανθρώπους στην αυτοδιοίκηση να εκταμιεύσουν χρήμα απ  τον δημόσιο κορβανά και να τους φτιάξουν  τον κόμβο. Προφανώς , επίσης , κάποιοι δήθεν εκπρόσωποι του δημοσίου συμφέροντος έχουν «εγγυηθεί»  ότι η συγκάλυψη της καταπάτησης της παλαιάς Εθνικής οδού θα εξακολουθήσει να συμβαίνει για να είναι όλα καλά για αυτούς.  


Εκεί λοιπόν που όφειλαν να ξαναδώσουν στην κυκλοφορία τον καταπατημένο δημόσιο δρόμο και να κάνουν όλοι την δουλειά τους χωρίς να χρειάζεται κανένας κόμβος, εκταμιεύουν από την τσέπη μας για να φτιάξουν κόμβο προκειμένου να έχει κάθε εταιρία την δική της είσοδο- έξοδο προς την νέα Ε.Ο. και να απολαμβάνει ανενόχλητη το μερίδιό της από τον καταπατημένο δρόμο.




Βλέπε παρακάτω :


Ερώτηση κου Παρασκευά: http://karteria1.blogspot.com/2021/02/blog-post_181.html

Απάντηση κου Δελμούζου: https://www.youtube.com/watch?v=kHtc6KHV5kk από  3:55 έως  4:00   

Σχετική πρώτη ανάρτηση: http://karteria1.blogspot.com/2021/02/blog-post_796.html 



**** Ακολουθούν αναλυτικές αεροφωτογραφίες του 1960 και του σήμερα για να καταλάβει όποιος επιθυμεί και γεωγραφικά τι συμβαίνει. 











Oλόκληρα τα έγγραφα  και οι ανωτέρω αεροφωτογραφίες καθώς και το τοπογραφικό της S&B σε μορφή .pdf


EDITORIAL

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΆΓΑΝΕ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΙΔΑΡΟ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΜΕ. ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ;

Ανώνυμος είπε...

Παθαίνεις ένα σοκ όταν ανακαλύπτεις ότι τόσα χρόνια σε δούλευαν.

Ανώνυμος είπε...


Και ώ της συγκυρίας ...λόγω της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση έλαχε νάναι ο "καπετάνιος της Ρούμελης" με φέσι...καφετί χρώματος !!

Ανώνυμος είπε...

Απαντά ο Δελμούζος: «Δεν έχετε ιδέα κ Παρασκευά ούτε σε ποια εταιρία είμαι ούτε ποια εταιρία μεταλλευτική κάνει τον κόμβο;»
Είχε ιδέα φουκαρά μου απλά την ομολογία σου ήθελε να αρπάξει και την άρπαξε. Δεν ξέρεις από ανάκριση Γιώργο; την πάτησες σαν πρωτάρης. Τα λένε αυτά έτσι;

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ , ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΚΟΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑΣ.
ΑΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΉ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ...

ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ...ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΟΤΑΝ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥΣ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ) , ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ .

Ανώνυμος είπε...

Καλά , δεν υπάρχει εισαγγελέας; Δεν ξέρω αν είναι αυτός αρμόδιος αλλά ποιός είναι τελικά; Έστω ότι κάτι έχει ξεφύγει και για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι αθώος ο κος Δελμούζος , αθώος ο κος Σπανός, ο κος Μπούγας ο κος Κωστοπαναγιώτου κλπ κλπ. Όποιος λαδώσει σε ένα Δήμο ή σε μία Περιφέρεια κάποιον στην κατάλληλη θέση, μπορεί να του στείλουν δύο γράμματα μαϊμού απο δήθεν πολίτες που ζητάνε 865.000 ευρώ, να επικαλεστούν μιά φανταστική κυκλοφορία αυτοκινήτων και ένα φανταστικό πληθυσμό χωριού και να κλέψουν απο την τσέπη μας ένα σκασμό λεφτά για να τακτοποιήσουν τα κλεμμένα αυτού που μας τα έκλεψε παλιότερα; Και όλα καλά; Ούτε γάτα ούτε ζημιά; Και μέρα με την μέρα να αρπάζουν απο την τσέπη μας τα λεφτά της δεύτερης κλεψιάς και να μην σταματάει κανένας την κλοπή; Έλεος; Οργή; Τι να πεις;