Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

"Ψήφος εμπιστοσύνης" από S&P, Moody's, Fitch για τις ελληνικές τράπεζες, με αφορμή τη συμφωνία-ορόσημο της Alpha Bank.

 



Η συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner προσελκύει τα βλέμματα των οίκων αξιολόγησης καθώς δείχνει πως παρά το γεγονός ότι η πανδημία είναι παρούσα εδώ και ένα χρόνο και ταλανίζει αγορές και οικονομίες, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να καταγράφουν πρόοδο στο μέτωπο των NPEs με τις όποιες αρχικές καθυστερήσεις προκάλεσε ο κορονοϊός να έχουν ξεπεραστεί, στρώνοντας το έδαφος στον δρόμο προς την ομαλοποίηση του κλάδου. Όπως τονίζουν, θα λάβουν υπόψη τις εξελίξεις αυτές στις μελλοντικές τους αξιολογήσεις.

Η Fitch σε νέα έκθεσή της τόνισε πως η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους αποτελεί πιστωτικά θετική εξέλιξη. Ο οίκος στάθηκε ιδιαίτερα στη χρήση του σχεδίου "Ηρακλής" ενώ ανέλυσε τα βήματα που έχουν σημειώσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο μέτωπο των τιτλοποιήσεων των χαρτοφυλακίων NPEs. Όπως σημείωσε, η ανανεωμένη πρόοδος στο de-risking μέσω προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων με χρήση του "Ηρακλή", μετά από καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία το 2020, είναι πιστωτικά θετική. Οι τιτλοποιήσεις αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις αδυναμίες που σχετίζονται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα προβληματικά δάνεια και θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη λήψης προβλέψεων στους ισολογισμούς τους. Ο οίκος, τόνισε ο επικεφαλής αξιολογήσεων των τραπεζών της Fitch, Πάου Λάμπρο,  θα λάβει υπόψη αυτή τη μείωση των κινδύνων στις επόμενες αξιολογήσεις του, μαζί με τις επιπτώσεις ενός επιδεινωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος μετά την πανδημία.

Οι τιτλοποιήσεις, όπως εξήγησε, θα αντισταθμίσουν με το παραπάνω τις νέες εισροές κόκκινων δανείων που σχετίζονται με την πανδημία. Αναμένει ότι ο δείκτης NPEs για το σύνολο του κλάδου θα μειωθεί σε περίπου 30% ή και ακόμα χαμηλότερα, στα τέλη του 2021 από 36% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020. Ωστόσο, οι τράπεζες θα παραμείνουν εκτεθειμένες σε κινδύνους εκτέλεσης για τη μείωση του ακόμη υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμη και μετά τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις λόγω του απαιτητικού λειτουργικού περιβάλλοντος και των κεφαλαιακών πιέσεων. Πρόσθετες ενέργειες από τράπεζες και δυνητικά νέες συστημικές λύσεις, όπως η επέκταση του "Ηρακλή" και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, θα μπορούσαν κατά την Fitch να επιταχύνουν τον "καθαρισμό" της ποιότητας του ενεργητικού μεσοπρόθεσμα.

Η Fitch κάνει αναφορά στη συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner για την πώληση του 80% της Cepal Holdings και το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy, τονίζοντας πως αυτό θα της επιτρέψει να "αποσυνδέσει" έως και 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινων δανείων με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το β’ τρίμηνο του έτους. Ο οίκος εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον δείκτη NPEs της Alpha Bank σε περίπου 24% από 43% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020. Το deal υποδηλώνει επίσης ότι η όρεξη των επενδυτών για τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών είναι ανθεκτική παρά την πανδημία.

H Fitch επισημάνει πως και η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει πρόοδο στο μέτωπο των τιτλοποιήσεων καθώς έχει ολοκληρώσει την αναγκαία εταιρική της αναδιάρθρωση ενόψει των δύο νέων συναλλαγών. Eκτιμά ότι θα μειώσει τον δείκτη NPEs σε περίπου 37% από 48% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για να επωφεληθεί από το πρόγραμμα "Ηρακλής" σε ό,τι αφορά την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ NPEs η οποία θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 15%, από 29% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Η Eurobank τιτλοποίησε 7,5 δισ. ευρώ NPEs τον Ιούνιο του 2020, μειώνοντας τον δείκτη NPEs σε 15% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 από 29% στα τέλη του 2019. 

Από την πλευρά της και η Moody's τονίζει σε νέο της note ότι το deal της Alpha Bank με την Davidson Kempner θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της και αποτελεί και για αυτήν πιστωτικά θετική εξέλιξη για τη συστημική τράπεζα.

Πιο αναλυτικά, κατά την Moody’s η συμφωνία με την DK θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης του Project Galaxy μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Μέσω αυτής της αρκετά μεγάλης τιτλοποίησης, της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης NPE στην Ευρώπη από το 2016, ο δείκτης NPE της Alpha Bank στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 24% περίπου από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020. Επιπλέον, αυτή η τιτλοποίηση θα μειώσει τα "βαθιά" καθυστερημένα και καταγγελλόμενα "ανοίγματα" της τράπεζας (δάνεια των οποίων το συμβόλαιο έχει λήξει από τον δανειστή και έχει ειδοποιήσει τον δανειολήπτη) σε 3,2 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τράπεζα θα μειώσει επίσης το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων που προστατεύονται βάσει του νόμου Κατσέλη), τα οποία είναι από τα δυσκολότερα στην αντιμετώπιση, σε 800 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020.

Όπως τονίζει η Moody’s, η ολοκλήρωση αυτών των βημάτων θα μετατρέψει την Alpha Bank σε μια πιο υγιή τράπεζα με λιγότερα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της. Ωστόσο, η τράπεζα αντιμετωπίζει προκλήσεις για τη βελτίωση της υποκείμενης φερεγγυότητάς της. Ο οίκος αναμένει ότι θα σημειωθεί καθυστέρηση στη σημαντική οργανικής μείωσης των NPE λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που σχετίζονται με την πανδημία, καθιστώντας το δύσκολο να επιτύχει τον στόχο του μονοψήφιου δείκτη NPE έως το τέλος του 2022. 

Ο οίκος S&P επισημαίνει και αυτός πως η Alpha Bank πετυχαίνει ένα ορόσημο-κλειδί σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό του ισολογισμού της καθώς το νέο deal με την Davidson Kempner ανοίγει τον δρόμο για την τιτλοποίηση του Galaxy.

Όπως σημειώνει η S&P, αυτή η συναλλαγή είναι πιστωτικά θετική για την τράπεζα, επειδή επιταχύνει την προσπάθεια  να αντιμετωπίσει την "κληρονομία" των NPEs που άφησε η ελληνική κρίση. Αναμένει και αυτή ότι η συναλλαγή θα μειώσει τον ελληνικό δείκτη NPE της τράπεζας σε 24% από περίπου 43% στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, και ο αντίκτυπος στο κεφαλαιακό της προφίλ θα παραμείνει διαχειρίσιμος. Παρόλο που το απόθεμα των παλαιών NPE παραμένει σημαντικό βάρος για την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας παρά τη συμφωνία, η S&P πιστεύει ότι η πρόοδος θέτει την Alpha σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες προοπτικές της ποιότητας του ενεργητικού με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες στο επόμενο διάστημα. 

Στο βασικό σενάριο της S&P, τα NPEs θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά μόλις η χαλάρωση των κανόνων γύρω από τα κόκκινα δάνεια λήξει το 2021. Ωστόσο, αναμένει ότι η νέα ροή των NPEs και οι σχετικές πιστωτικές απώλειες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερες από αυτές που βίωσαν οι ελληνικές τράπεζες σε περιόδους ύφεσης του παρελθόντος και επισημαίνει πως σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι στις εκτιμήσεις της δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία και την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: