Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

"Διάσημα" μαγαζιά στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν πιά

 Βουτάμε στη νοσταλγία και θυμόμαστε εκείνα τα χρόνια που δίναμε ραντεβού στο Μινιόν, γλεντούσαμε στη Νεράιδα και τρώγαμε στα Hambo.


 


Εδώ και πολλές μέρες δυστυχώς βρισκόμαστε στο σπίτι, περιμένοντας πότε θα τελειώσει επιτέλους αυτή η πανδημία, ώστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας όπως ήταν πριν εμφανιστεί στον πλανήτη γη ο κορωνοϊός. Κάπως έτσι λοιπόν, βρεθήκαμε με άπλετο χρόνο να αναπολούμε τους παλιούς καιρούς, τότε που όταν ακούγαμε μάσκες στους δρόμους, νομίζαμε ότι ήρθαν οι Απόκριες. Για αυτόν βουτήξαμε λίγο στη νοσταλγία μας και θυμηθήκαμε διάσημα μαγαζιά της χώρας, όπου σε αλλοτινές εποχές τρώγαμε, γλεντούσαμε και δίναμε ραντεβού για ψώνια.

Μινιόν


Πρόκειται για το πρώτο πολυκατάστημα που είδαμε ποτέ στη χώρα, εκεί στη συμβολή των οδών Πατησίων και Δώρου. Ξεκίνησε από περίπτερο στη δεκαετία του 30, για να γίνει στις αρχές του 50 ένα τεράστιο δεκαόροφο κτίριο που θα άλλαζε τον εμπορικό κόσμο της χώρας. «Παιδί» του Γιάννη Γεωργάκα, το Mινιόν, ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που κατήργησε τα παζάρια βάζοντας καθορισμένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, ενώ συγχρόνως θέσπισε τις ετήσιες εκπτώσεις και τις λίστες γάμου και δώρων, που ήταν άγνωστες έως τότε στους καταναλωτές.

Παράλληλα εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες για πρώτη φορά, ενώ στον χώρο λειτουργούσε κομμωτήριο, καφέ και εστιατόριο, κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή. Όλοι οι Αθηναίοι κάνανε τα ψώνια τους εκεί, μέχρι που ο μεγάλος του εμπρησμός το 1983, σήμανε την αρχή της κατάρρευσής του. Επίσημα το λουκέτο για το Μινιόν με τα 120 χιλιάδες είδη μπήκε το 1998, βυθίζοντας στη λήθη ένα αγαπημένο μαγαζί της Αθήνας.

Hambo

Πολύ πριν φυτρώσουν μπεργκεράδικα σχεδόν σε κάθε γειτονιά της χώρας, υπήρχε η αγνή εποχή των 80s και των 90s, κατά την οποία  τα Hambo ήταν το σημείο συνάντησης για όσους την ψάχνανε λίγο παραπάνω με τα μπέργκερ και σνομπάρανε McDonalds, Wendys, Royal και τις άλλες αλυσίδες που κάνανε πάταγο εκείνη την εποχή πριν ισοπεδωθούν από τα Goody’s. Tα Hambo φέρνουν πάντα στο νου την αγνή 90ιλα των μεγάλων πινακίδων και των parties!

Νεράιδα


Τη δεκαετία του 1970 έζησε στιγμές δόξας, με τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Γιώργο Κατσαρό, ενώ την έμαθε κάθε Έλληνας σχεδόν όταν με διάταγμά του ο Γεώργιος Παπαδόπουλος επί χούντας απαγόρευσε το σπάσιμο πιάτων. Κάποια στιγμή ο Αριστοτέλης Ωνάσης έσπασε σχεδόν όλο το μαγαζί καταργώντας την απαγόρευση. Τη δεκαετία του 90, η μικρή Νεράιδα παρέμεινε ένα από τα πιο δημοφιλή κέντρα διασκέδασης την ώρα που η μεγάλη Νεράιδα, έγινε μυθικό κλαμπ. Το 2003, άλλαξε όνομα και διεύθυνση κι έμεινε στις σελίδες περιοδικών κι εφημερίδων με διθυραμβικούς τίτλους για ατελείωτα γλέντια.

Φαντασία

Νυχτερινό μπουζουκοκέντρο που άνοιξαν οι αδελφοί του τραγουδιστή Μιχάλη Μενιδιάτη, μαζί με τον ίδιο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος τη δεκαετία του 50. Η φήμη του Μενιδιάτη όταν ξεκίνησε την καριέρα του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και για αυτόν τον λόγο η οικογένεια Καλογράνη, όπως ήταν το πραγματικό της επώνυμο, αποφάσισε να ανοίξει το δικό της κέντρο.

Η Φαντασία ωστόσο έμεινε στην ιστορία, μιας κι εκεί σπάστηκαν εκατομμύρια πιάτα, καθιερώνοντας μια από τις πιο γραφικές εικόνες μερακλήδικης διασκέδασης της χώρας. Τα πιάτα τότε ήταν 100% αληθινά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μπόλικα ατυχήματα. Πολύ αργότερα, για την ασφάλεια όλων, αντικαταστάθηκαν με τα γνωστά γύψινα «μπουζοκόπιατα». Το κέντρο κατεδαφίστηκε το 2010, ενώ είχε κλείσει από το 1997.

Τα Δειλινά

Κι εδώ μιλάμε για ένα από τα πιο βαριά χαρτιά των μπουζουκιών στη χώρα. Το ιστορικό κτίριο δέσποζε στη συμβολή των οδών Κέας και Ταϋγέτου. Σύμφωνα με τον θρύλο της εποχής, το χειμώνα του 1966, η Μοσχολιού μετά από 2,5 χρόνια εμφανίσεων στο πλευρό του Γιώργου Ζαμπέτα αποφασίζει να ακολουθήσει τη δική της ξεχωριστή πορεία. Αποχωρεί από τα «Ξημερώματα» στα οποία εμφανίζονταν τότε μαζί και στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ξεκινά στα «Δειλινά» έχοντας μαζί της το μεγάλο σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Νίκο Ξανθόπουλο.

Στη δεκαετία του 1970 οι δόξες συνεχίστηκαν με τον Στράτο Διονυσίου να γίνεται το νούμερο ένα της διασκέδασης και τα Δειλινά να μεταφέρονται στη Γλυφάδα. Πλέον το κέντρο λειτουργεί με άλλο όνομα στην Ιερά Οδό, ενώ κάποιοι λίγοι κοσμικογράφοι ακόμη μοιράζονται σε αφιερωματικά άρθρα τις δόξες του παρελθόντος.

Αυτοκίνηση


Στη ντισκοτέκ, την παλιά ντισκοτέκ που τη λέγανε Αυτοκίνηση, χτυπούσε η καρδιά της διασκέδασης τις δεκαετίες τόσο του 80 όσο και του 90, όταν και χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια έλιωσαν στο dancefloor του θρυλικού club, που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Χοροί, συνεστιάσεις, οκ μπουμερ γιορτές και πάρτι που αν δεν βαράγανε οι καμπάνες της εκκλησίας δεν έληγαν. Ο ιδιοκτήτης της Αυτοκίνησης, έδωσε το όνομα του κλαμπ από την άλλη του αγάπη τους αγώνες αυτοκινήτου όπου συμμετείχε, και σημάδεψε τα βράδια άπειρων ανθρώπων, που ακόμη θυμούνται ένα βράδυ που ξεγοφιάστηκαν από τον χορό εκεί πέρα. To 2011 o ιδιοκτήτης της προσπάθησε να την ξανανοίξει, δίχως να πετύχει το εγχείρημα του δυστυχώς. 

Quinta

Στην Κυψέλη, στην θρυλική οδό Φωκίωνος Νέγρη στον αριθμό 82, θα έβρισκες για πολλά χρόνια ίσως το πρώτο κλαμπ που άνοιξε ποτέ στη χώρα. Ιδιοκτήτης της ήταν ο Μπάμπης Μουτσάτσος, αθλητής του πόλο της ομάδας του Ολυμπιακού, όταν το 1959 αποφάσισε να ανοίξει μια χρυσή σελίδα στη διασκέδαση της Αθήνας.

Εκεί λοιπόν σύχναζε όλη η καλή Αθήνα, με διάσημους θαμώνες όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αλλά κι η Τζένη Καρέζη κι ο Ωνάσης, ενώ προσωπικότητες όπως ο Ομάρ Σαρίφ κι ο Λούτσιο Ντάλλα κάνανε μια στάση στο θρυλικό κλαμπ, στην επίσκεψή τους στη χώρα. Μάλιστα τα καλοκαίρια η Quinta έπαιρνε την πραμάτεια της και μετακόμιζε στη Γλυφάδα στο περίπτερο Ζέρβας για να γιορτάσει τα μπάνια του λαού με παραδοσιακό κλαμπάτο τρόπο. Όσο τα χρόνια πέρασαν η φήμη της, έφθινε μέχρι που έκλεισε τελείως στις αρχές του 2000, ενώ τώρα λειτουργεί στον ιστορικό χώρο κομμωτήριο.


ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: