Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Πρόσθετες επενδύσεις €300 εκατ. από την Cosco



Προσπαθώντας να κάμψει τις αντιρρήσεις που εγείρονται από ελληνικής πλευράς για το σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά με επενδύσεις 612 εκατ. ευρώ – στις οποίες περιλαμβάνεται η ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, η Cosco παρουσιάζει τώρα ως δέλεαρ ένα συμπληρωματικό σχέδιο πρόσθετων επενδύσεων 300 εκατ. ευρώ.
Οι Κινέζοι υπόσχονται ότι με την υλοποίηση των σχεδίων τους ο Πειραιάς θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι και πρώτο στη Μεσόγειο. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν αποδοτικά διαθέσιμοι χώροι και παλιές αχρησιμοποίητες υποδομές.
Στο σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία τέταρτου προβλήτα, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα του λιμανιού. Η νέα επένδυση ενδέχεται να ανακοινωθεί στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης για τον «δρόμο του μεταξιού», που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Προς το παρόν συνεχίζονται οι συζητήσεις-διαπραγματεύσεις για το Master Plan και για τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, καθώς η ελληνική πλευρά δεν συναινεί για τις ξενοδοχειακές και άλλες συναφείς επενδύσεις, ενώ η Cosco επιμένει ότι το project είναι ενιαίο και δεν μπορεί να «τεμαχιστεί» και να υλοποιηθούν μόνο ορισμένα κομμάτια του.
Την Παρασκευή κατέθεσε μέσω του ΟΛΠ υπόμνημα με τις θέσεις της στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), η οποία αναμένεται ότι θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας. Μαζί με το υπόμνημα οι Κινέζοι παρουσίασαν και σχέδιο κατασκευής τέταρτου προβλήτα- μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ.
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: