Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Οικονομία : Ποια προσωρινά και μόνιμα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση και πόσο κοστίζουν


Μια ντουζίνα προεκλογικών παροχών εξετάζει η κυβέρνηση, τις οποίες σκοπεύει να ανακοινώσει αμέσως μετά το Πάσχα. Το πακέτο των παροχών συζητήθηκε χθες το πρωί σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο παράλληλα μέτωπα.

Ένα με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπου στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων για ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, αλλά και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ. Στο μέτωπο των προσωρινών μέτρων η κυβέρνηση φαίνεται να συζητάει την καταβολή ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης.
Πάντως, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το σύνολο των ελαφρύνσεων που βρίσκονται στο τραπέζι καθώς το κόστος τους ξεπερνάει τα 5,5 δισ. ευρώ και ο δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται:
1. Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%. Συγκεκριμένα από τον κανονικό στον χαμηλό συντελεστή εξετάζεται να «περάσουν» προϊόντα όπως: ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξίδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια κ.ά. Η μείωση αυτή υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ και εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019.
2. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε 200-300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το τελικό κόστος είναι αποτέλεσμα της ζήτησης. Και αυτό το μέτρο, εφόσον υιοθετηθεί, θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2019.
3. Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%. Το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Οπως και στην παραπάνω περίπτωση, η κατανάλωση θα διαμορφώσει και το τελικό κόστος. Το μέτρο θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2020 εφόσον τελικά συμφωνηθεί μεταξύ θεσμών και Αθήνας.
4. Διατήρηση αφορολογήτου. Το καλοκαίρι του 2017 κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν σε σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το όφελος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ. Ωστόσο αποφασίσθηκαν ισόποσα μέτρα για την τόνωση της μεσαίας τάξης, όπως μείωση του εισαγωγικού συντελεστή και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ψήφισε όλα τα ανωτέρω μέτρα, εξετάζει να διατηρηθεί το αφορολόγητο στα σημερινά επίπεδα (8.636 ευρώ).
5. Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Το κόστος ανέρχεται στα 877 εκατ. ευρώ.
6. Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Το κόστος για το 2020 φθάνει στο ποσό των 368 εκατ. ευρώ το 2020.
7. Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το κόστος υπολογίζεται σε 209 εκατ. ευρώ.
8. Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 2019 έως το 2023. Το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται στα 180 εκατ. ευρώ.
9. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
10. Επαναφορά της έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου. Μέχρι το 2015, κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5%. Το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
11. Εκτακτα μέτρα. Καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους ή διαφορετικά 13 σύνταξη. Το κόστος αγγίζει τα 550 εκατ.
12. Ρύθμιση εφορίας. Η ρύθμιση θα είναι σε 120 δόσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Η ελάχιστη δόση καθορίζεται στα 20 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, φορολογούμενος με εισόδημα της τάξης των 10.001 ευρώ που χρωστάει στην εφορία θα πρέπει να πληρώνει ετησίως το 2,4% των αποδοχών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: