Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Φθινοπωρινά press trip Ρουμάνων στην Ελλάδα και στον Δήμο Δελφών! - Το Open TV & Το Αθηνόραμα Αφιέρωμα σε Καλοπετινίτσα & Γαλαξείδι !





Σε εξέλιξη βρίσκεται από προχθές Press Trip που διοργανώνει το γραφείο ΕΟΤ Ρουμανίας για λογαριασμό του National Geographic, για αφιέρωμα στον Δήμο Δελφών. Εδώ σε ένα στιγμιότυπο από την σημερινή επίσκεψη στην Κιρρα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συμβολή του Κέντρου Πολιτισμού και Τέχνης Η ΚΙΡΡΑ, στην Πρόεδρο κ. Γεωργία Μαντά και την ακούραστη φίλη Ευγενια Λαμπροπουλου.


Γεωργία Μαντά Συγχαρητήρια Ellie Kotsanou που ακούραστα συμβάλλεις εποικοδομητικά στην τουριστική και πολιτιστική προβολή του Δήμου Δελφών από άκρη σε άκρη .Ευχαριστώ πολύ Ευγενια Λαμπροπουλου που με προθυμία και επιτυχία ανταποκριθηκες αντί μου στις υποχρεώσεις υποδοχής και ξενάγησης των επισκεπτών!!



Σήμερα το πρωί στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγανη στο Open Tv, πραγματοποιήθηκε πεντάλεπτο αφιέρωμα στην όμορφή μας Κολοπετινιτσα. Επισκεφθείτε την σελίδα της εκπομπής αλλά δείτε και από εδώ μερικά λεπτά. Μπράβο σου Panagiotis Tsakiris





 OPEN TV
"Έλα χαμογελα"
Αποστολή στο Γαλαξίδι
No 1





Απολαύσαμε μια... νησιώτικη βόλτα στο Γαλαξίδι και γυρίσαμε με νέα 16/10/2018

Share to ΕκτύπωσηShare to TumblrShare to ΑγαπημέναShare to Google BookmarkShare to Περισσότερα...
 Η παραλία του Γαλαξιδίου προσφέρεται για βόλτες
Η παραλία του Γαλαξιδίου προσφέρεται για βόλτες
Αυτή η εποχή έχει πάντα τη μελαγχολία της λήξης των διακοπών μας, οπότε τώρα που επιστρέψαμε σε δουλειά και σχολεία, μήπως να φεύγαμε έστω για ένα Σαββατοκύριακο; Ένας «εύκολος» προορισμός, μόλις 3 ώρες δρόμος από την Αθήνα, είναι το αρχοντικό Γαλαξίδι, που χωρίς να χρειάζεται να μπεις σε καράβι σου δίνει την ψευδαίσθηση του νησιού…
Μπορεί να ανήκει γεωγραφικά στον ορεινό νομό Φωκίδας, ωστόσο το Γαλαξίδι είναι μια γραφική, παραθαλάσσια κωμόπολη, στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που σφύζει από ζωή, με τον κόσμο να κάνει βόλτα στην «περαντζάδα» της ακτής Οιάνθης μπροστά στα ταβερνάκια, τα μπαράκια και τη μαρίνα με τα σκάφη, έχεις την αίσθηση ότι δεν βρίσκεσαι στη Στερεά Ελλάδα, αλλά σε νησί.

Το γεγονός ότι από τα μέσα του 19ου ως τις αρχές του 20ου αιώνα άκμασε ως σπουδαία ναυτική πολιτεία έχει επηρεάσει τόσο την αρχιτεκτονική (με τα περίφημα πλινθόκτιστα καπετανόσπιτα, πολλά από τα οποία διατηρούνται ακόμη σε καλή κατάσταση και αξίζει κανείς να αναζητήσει) όσο και τη ζωή των κατοίκων. Οι περισσότεροι ασχολούνταν με τη ναυτιλία και μετά την παρακμή της, τον 20ο αιώνα πολλοί ήταν εκείνοι που μετακόμισαν στον Πειραιά, όπου μεταφέρθηκε η μεγάλη εμπορική κίνηση.
 Πανοραμική άποψη της αρχοντικής θαλασσινής πολιτειας © φωτογραφίας: K Vergas
Πανοραμική άποψη της αρχοντικής θαλασσινής πολιτειας © φωτογραφίας: K Vergas
Το Γαλαξίδι είναι ένα ήρεμο μέρος, που διατηρεί την αρχοντιά του παρελθόντος και είναι ιδανικό για χαλαρές αποδράσεις, που μπορεί να συνδυαστούν όμως και με δραστηριότητες στη φύση. Ωραία βόλτα για περπάτημα είναι από το ένα φυσικό του λιμάνι, το πιο κεντρικό, την Αγορά, τη λεγόμενη «περαντζάδα» με τις ψαροταβέρνες, τις βάρκες αλλά και τα ιστιοπλοϊκά και τα κότερα, ως το δεύτερο και πιο ήσυχο, το Χηρόλακα, με την μοναδική θέα στο πέλαγος που ανοίγεται μπροστά.

Μια άλλη, ευχάριστη διαδρομή είναι στην απέναντι χερσόνησο που οι ντόπιοι αποκαλούν Πέρα Πάντα, με το καταπράσινο δάσος από τη μία μεριά και τα διαδοχικά μικρά κολπάκια. Εκεί βρίσκεται και το συγκινητικό άγαλμα της γυναίκας του ναύτη που τη δείχνει να του κουνά το μαντήλι μαζί με τα δυο της μικρά παιδιά.
Μπροστά στην πλατεία του κεντρικού λιμανιού νοικιάζονται διπλά ποδήλατα, τα οποία μπορεί να χωρέσουν επιπλέον και ένα ή δύο παιδιά, είναι καλυμμένα με τέντα και είναι ό,τι πρέπει για χαλαρή ποδηλατάδα στη γύρω περιοχή. Όσοι αναζητούν περισσότερη αδρεναλίνη, μπορεί να δοκιμάσουν να πετάξουν και με parapente, πηγαίνοντας στην αερολέσχη που λειτουργεί στην πρωτεύουσα του νομού, την Άμφισσα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά.

Αξιοθέατα

 Το συγκινητικό άγαλμα της γυναίκας του ναύτη
Το συγκινητικό άγαλμα της γυναίκας του ναύτη
Αξίζει να επισκεφθείτε το ανακαινισμένο Ναυτικό Μουσείο, όπου θα ξεναγηθείτε όχι μόνο στη ναυτική ιστορία του τόπου, τους πίνακες με τα ιστιοφόρα, τα ναυτικά όργανα και τα άλλα αντικείμενα που έχουν διασωθεί, αλλά και σε τοπικά ευρήματα που χρονολογούνται από τους αρχαίους χρόνους.

Εντυπωσιακό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού του Αγίου Νικολάου, που είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν του Γαλαξιδίου, αφού ο ναός αυτός ξεχωρίζει από το λόφο στον οποίο είναι χτισμένο τα σπίτια και έχει ζωγραφισθεί και φωτογραφηθεί πάρα πολύ. Εκείνο όμως που είναι πραγματικά μοναδικό είναι το ηλιακό ημερολόγιο στον ναό της Αγίας Παρασκευής. Εδώ το 1911 ο γαλαξιδιώτης καπετάνιος Ηλίας Σκούρτης, με εξαιρετικές γνώσεις αστρονομίας, σκάλισε στο μαρμάρινο δάπεδο έναν ζωδιακό κύκλο. Μέσα από μια τρύπα στη στέγη, στις 12 το μεσημέρι (ηλιακή ώρα) κάθε μέρα πέφτει μια αχτίνα φωτός πάνω στο ζωδιακό κύκλο, δείχνοντας την εκάστοτε ημερομηνία, κάτι εξαιρετικά σπάνιο.

Φυσικά, στην ευρύτερη περιοχή είναι και το μνημείο των Δελφών και ο αντίστοιχος αρχαιολογικός χώρος, που σίγουρα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και είναι τουριστικός προορισμός για επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής

 «Ostria»
«Ostria»
«Ostria» (22650 41206): Για σουβενίρ και δώρα κάντε οπωσδήποτε μια βόλτα στο «Ostria», στο τέλος του κεντρικού λιμανιού και της «περαντζάδας», όπου θα βρείτε τα κεραμικά που δημιουργούν ο κεραμίστας Πέτρος Σκούρτης και η ζωγράφος Καίτη Καπή, αλλά και τα χειροποίητα κοσμήματα της κόρης τους, μαζί με όμορφα αντικείμενα προσωπικά ή για το σπίτι, παλιά παιχνίδια, έργα τέχνης. Μπορείτε να επισκεφθείτε και το εργαστήριό τους στο Χηρόλακα (22650 41063), για να παρακολουθήσετε από κοντά την τέχνη του πηλού και να δείτε τη μόνιμη έκθεση ζωγραφικής.
«Το κονάκι» (Κων. Σάθα 36, 22650 42258): Στον κεντρικό δρόμο, που οδηγεί στο λιμάνι, βρίσκεται το μοναδικό ζαχαροπλαστείο του Γαλαξιδίου, που φτιάχνει ακόμη παραδοσιακά γλυκά, σαν το γαλαξιδιώτικο ραβανί. Αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί μόνο εδώ το κάνουν με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με ρύζι! Μπορεί να σας τρομάζει αρχικά αυτή η εκδοχή, ωστόσο πρόκειται για ένα ιδιαίτερο γλυκό ταψιού, που θυμίζει ψημένο ρυζόγαλο κι έχει τους οπαδούς του. Φτιάχνεται με νερό, ζάχαρη, λάδι και ρύζι και σερβίρεται με κανέλα και ζάχαρη άχνη. Κι αυτό συνδέεται με τη ναυτική παράδοση και την ανάγκη των γυναικών να δώσουν στους ναυτικούς ένα γλυκό που να διατηρείται για μεγάλο διάστημα, γι’ αυτό και η προσθήκη του ρυζιού. Πωλείται σε ταψί, αλλά και με το κομμάτι, οπότε μπορείτε να πάρετε κι ένα στο χέρι, για δοκιμή.

Άλλα τοπικά γλυκά είναι το γλυκό κουταλιού αμύγδαλο, που δεν είναι ο καρπός σε βαζάκι, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά μάλλον μια πυκνή κρέμα αμυγδάλου, που τρώγεται με το κουτάλι και αρέσει πολύ. Κι επειδή το αμύγδαλο το αγαπούν εδώ ιδιαίτερα, ωραία ιδέα για δώρο είναι και τα αμυγδαλωτά του Γαλαξιδίου, που σε αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι η κρέμα αμυγδάλου πλασμένη σε μικρά μακρόστενα εδέσματα, επικαλυμμένα με κρυσταλλική ζάχαρη, που τυλίγουν ένα –ένα σε ζελατίνα, σαν καραμελίτσες και τα πωλούν σε μικρά ή μεγαλύτερα κουτάκια ως κεράσματα. Έχουν το φίνο άρωμα και γεύση πικραμύγδαλου για όσους το αγαπούν. Και βέβαια φτιάχνουν και παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες από τοπικά φρούτα εποχής.

Πού να φάτε

 «Ζυγός»
«Ζυγός»
Η ωραία Ελλάς (ακτή Οιάνθης 79, 22650 42016): Δημοφιλής, παραδοσιακή ταβέρνα με φρέσκο ψάρι ημέρας, ψητά της ώρας και νόστιμα μαγειρευτά, συχνά και τοπικά πιάτα όπως τα κελέμια (κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτας). Ευγενικό, φιλόξενο το προσωπικό.

Ζυγός (Ακτή Οιάνθης 115, 22653 01071): Αυτό το εστιατόριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μπιραρία, αφού εδώ βρίσκουμε μια μεγάλη ποικιλία από μπίρες, σιγομαγειρεμένο κότσι, αλλά και μια σειρά από πιο δημιουργικά πιάτα, όπως κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και πολύχρωμες πιπεριές, ή συκώτι μαγειρεμένο σε βαλσάμικο. Πολύ καλό σέρβις.
 «Μαρίτσα»
«Μαρίτσα»
Άπο«πς»η (πλατεία Μάμα, 22650 41421): Εστιατόριο με κυρίως ιταλική κουζίνα, όπως πολύ καλή πίτσα με λεπτή ζύμη, κοντά στο ιταλικό στιλ, ζυμαρικά, ορεκτικά με το ζυμάρι της πίτσας, όλα σε προσιτές τιμές. Βρίσκεται στην πλατεία απ’ όπου ξεκινά η περαντζάδα, που προτιμούν τα παιδιά και οι οικογένειες, αφού τα μικρότερα παίζουν στη μικρή παιδική χαρά της, ενώ τα μεγαλύτερα κάνουν εκεί ποδήλατο και πατίνι.

Μαρίτσα (Πέρα Πάντα, 22650 41059): Η ιστορική παραδοσιακή ταβέρνα μετά από 34 χρόνια στην «περατζάδα» μετακόμισε τον περασμένο Μάρτιο στην απέναντι μεριά, στην Πέρα Πάντα κι όχι μόνο απέκτησε τη μοναδική θέα του λιμανιού, αλλά και του λόφου του Γαλαξιδίου με τα καπετανόσπιτα, αλλά απέκτησε και νέα όψη και μενού. Πλέον η ταβέρνα έδωσε τη θέση της σε ένα μοντέρνο, καλόγουστο εστιατόριο, το μενού συνεχίζει να δίνει έμφαση στο ψάρι και τα θαλασσινά, αλλά έχει και πολλές προτάσεις ζυμαρικών με θαλασσινά, ενώ οι λάτρεις του κρέατος θα βρουν και ψητά της ώρας.

Πού να μείνετε

 «Epavlis boutique suites»
«Epavlis boutique suites»
Epavlis boutique suites (Πάροδος 44, Γαλαξίδι, 22650 41700): Στην πρόσφατη επίσκεψή μας απολαύσαμε θερμή φιλοξενία στον ξενώνα της οικογένειας Αβραντίνη. Διαθέτει 7 συνολικά δωμάτια, δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα, καθώς και σουίτες με κεντρική θέρμανση, τζακούζι και τζάκι με θέα τη θάλασσα ή τις βουνοκορφές του Παρνασσού. Όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με τις απαραίτητες σύγχρονες ανέσεις, ενώ ξεχωριστός λόγος για να το επιλέξει κανείς είναι και το πλούσιο, σπιτικό πρωινό που όταν ο καιρός το επιτρέπει σερβίρεται στην όμορφη αυλή του. Από χειροποίητες μαρμελάδες σαν την υπέροχη περγαμόντο, κέικ και σπιτικές πίτες, μέχρι τηγανίτες με μπανάνα, τον τοπικό σιμιγδαλένιο χαλβά με χυμό πορτοκάλι, μους γιαουρτιού με ανανά, λεμονάδα από δικά τους λεμόνια και πολλές ακόμη παραδοσιακές και πιο μοντέρνες λιχουδιές, που ετοιμάζονται κάθε πρωί στην κουζίνα τους.

Δείτε περισσότερα για το Γαλαξίδι και όλα τα προτεινόμενα από τον Alpha Guide εστιατόρια και ξενοδοχεία εδώ.

Εύη Σκλατινιώτη



Δεν υπάρχουν σχόλια: