Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Το άγχος είναι μεταδοτικό

to-agxos-einai-metadotiko.jpg
Σε όλους μας έχει τύχει να είμαστε χαλαροί, να μιλάμε με κάποιον που είναι αγχωμένος και ξαφνικά να αλλάζει όλη μας η ψυχολογία, σα να έχουμε εμείς το πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά το άγχος είναι μεταδοτικό!


Μια νέα μελέτη απέδειξε ότι το άγχος έχει τις ίδιες επιπτώσεις στον εγκέφαλο του ανθρώπου που είναι στρεσαρισμένος και στον αντίστοιχο του αποδέκτη του άγχους. 


Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι μελέτησαν την επίδραση του άγχους σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, αν αυτό μεταφέρεται από το ένα στο άλλο και πώς επιδρά στον αποδέκτη.



Μέσα από μια σειρά πειραμάτων φάνηκε ότι στους νευρώνες των ποντικιών που αλληλεπίδρασαν με άλλα ποντίκια που ένιωθαν άγχος, υπήρξε παρόμοια επίδραση, άρα ουσιαστικά δεν έπαιξε ρόλο ότι τα μεν είχαν άγχος και τα δε ότι απλά τους μεταδόθηκε.



Κάτι ακόμα που είναι αξιοσημείωτο αφορά την αλληλεπίδραση ποντικιών ίδιου φύλου. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν ένα αγχωμένο θηλυκό ποντίκι ήρθε σε επαφή με ένα άλλο, ίδιου φύλου χαλαρό, το πρώτο όχι μόνο δε μετέδωσε το άγχος του, αλλά ηρέμησε κιόλας. Με τα αρσενικά αντίστοιχα δεν ίσχυσε το ίδιο.



Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα δεν ασχολήθηκε με ανθρώπους, όμως οι συγκεκριμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι αναλογικά συμβαίνει το ίδιο στο ανθρώπινο είδος και δεσμεύονται να επανέλθουν σύντομα με σχετική μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: