Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η Βουλευτής κα. Ασπασία Μανδρέκα για τα σχολεία τηςΦωκίδας


  Ασπασία Π. Μανδρέκα
Βουλευτής Ν. Φωκίδας 
     Γραφείο Τύπου 
                                       Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ.


Αναρτήθηκε, χθες, 24 Ιουλίου 2013 στο πρόγραμμα «Διαύγεια» (http://et.diavgeia.gov.gr/f/minedu/ada/ΒΛ459-ΥΒΦ), του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπ’ αριθμ. Πρωτ. 92892/Δ4-11/7/2013, (ΦΕΚ 1760/Β/2013), του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Χρήστου  Σταϊκούρα και κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, αντίστοιχα, με θέμα: «Ιδρύσεις, Προαγωγές, Υποβιβασμοί, Συγχωνεύσεις και Καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων».

Με την απόφαση αυτή δεν θίγεται καμία οργανική θέση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Φωκίδα και δεν κλείνει κανένα σχολείο που βρίσκεται σε λειτουργία. Αντίθετα, καταργούνται από το σχολικό έτος 2013-2014 οι παρακάτω σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας/Διεύθυνση Φωκίδας που δεν λειτουργούν από χρόνια, ήτοι: Δημοτικό Σχολείο Δάφνου / Οργανικότητα 1, Νηπαγωγείο Λιλαίας /   Οργανικότητα 1, και Νηπαγωγείο Αγίων Πάντων / Οργανικότητα 1.

Στις 24 Μαΐου 2013 η  Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ασπασία Μανδρέκα, είχε  απευθυνθεί στους συμπατριώτες της με Δελτίο Τύπου παραθέτοντας αναλυτικά όλες τις ενέργειες στις οποίες είχε έως τότε προβεί, για τη διαμόρφωση του σχολικού χάρτη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Φωκίδας, προς τη θετική πάντα κατεύθυνση, δημοσιοποιώντας τις παρεμβάσεις της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης των οργανικών θέσεων στα σχολεία του Νομού.

Είχε τότε ανακοινώσει ότι η πρόταση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προσωπικού της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας είχε ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί με θετικότατο τρόπο για τα σχολεία του Νομού και αυτό που απέμενε ήταν η υπογραφή της Απόφασης από τον αρμόδιο Υπουργό.

Περαιτέρω, οι πολίτες του Νομού Φωκίδας που έχουν και μνήμη και κρίση, ενθυμούνται τί προηγήθηκε σε σχέση με αυτό το θέμα,  - τις εύλογες από τη μια αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά και από την άλλη την «καταιγίδα» των δημοσιευμάτων που έκανε λόγο για «κατεδάφιση» της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, - διαπιστώνουν πλέον ότι οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν.

Δοθείσης της ευκαιρίας επισημαίνεται ότι όχι μόνο είναι εύλογη αλλά και απαραίτητη η διεκδίκηση των αιτημάτων και ο αγώνας των πολιτών. Όμως, η πρακτική της καταστροφολογίας, της ισοπέδωσης των πάντων, δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα είναι η σύνθεση, η ενότητα και οι θετικές προτάσεις που συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τέλος, για την αποκατάσταση της αλήθειας, τα σχολεία που καταργούνται στο Νομό Φωκίδας, δηλαδή το δημοτικό σχολείο Δάφνου καθώς και τα Νηπιαγωγεία Λιλαίας και Αγίων Πάντων, δεν λειτουργούσαν και ήταν κλειστά, εδώ και χρόνια. Μάλιστα τα κτίριά τους έχουν διατεθεί για άλλες χρήσεις, όπως για παράδειγμα το κτίριο του Νηπιαγωγείου Αγίων Πάντων χρησιμοποιείται από μακρού χρόνου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Δεν πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, οιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, υποβάθμιση ή συγχώνευση, πέραν των προαναφερόμενων που θα πραγματοποιούνταν, ούτως ή άλλως, με βάση τον ισχύοντα νόμο, λόγω της από χρόνια μη λειτουργίας τους.

Έτσι, με μεθοδικότητα με τον κατάλληλο σχεδιασμό των απαιτούμενων ενεργειών, σε στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και κυρίως με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Αθ. Κυριαζή, επετεύχθη το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας του Νομού Φωκίδας χωρίς καμία απώλεια.

 

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τις καταργήσεις των τομέων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και τις απολύσεις των εκπαιδευτικών που προήλθαν απ' τις καταργήσεις-δώρο στα ιδιωτικά ΙΕΚ,έχει να μας πει κάτι η Ασπασία;Γιατί τα ψήφισε κι ήδη η Φωκίδα έχει 4 απολυμένους εξαιτίας της ψήφου της και συνολικά σχεδόν 2500 απολύθηκαν πανελλαδικά.Έπεται συνέχεια των απολύσεων εκπαιδευτικών και νέες καταργήσεις,συγχωνεύσεις σχολείων.Είναι περήφανη για όλα όσα ψήφισε αυτή που ισχυρίζεται ότι είναι κοντά στον κόσμο;;;Βγάζε όσα δελτία τύπου θες,Ασπασία,εμείς ξέρουμε ότι ψήφισες το θάνατο της δημόσιας εκπαίδευσης κι όχι μόνο της εκπαίδευσης αλλά και το μαρασμό της ζωής μας σε πολλούς τομείς!!!

τεχνοκράχτης είπε...

αφηστε την ασπασουλα ησυχη ... δεν μπορει να κανει τα μπανια της και να μαυρισει με την ησυχια της ...

ουστ κακε ελληνα , τεμπελη , φοροφυγα !!! ουστ ...