Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Με ελάχιστο εισόδημα θα ζουν οι Έλληνες

me-elaxisto-eisodhma-tha-zoyn-oi-ellhnes
Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Έντονες πιέσεις για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και περικοπές των δαπανών δέχεται η ελληνική κυβέρνηση. Τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και οι διαρροές από ευρωπαίο αξιωματούχο για την έκθεση της τρόικας που θα δοθεί την Δευτέρα στη δημοσιότητα, φανερώνουν την απαίτηση των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων.
Μπορεί σύμφωνα με τις δύο εκθέσεις το πρόγραμμα να είναι σε σωστή τροχιά, ωστόσο αυτά που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι ακόμη πολλά. Η υστέρηση που σημειώνεται στα φορολογικά έσοδα και η ανεργία προβληματίζουν τους ευρωπαίους, με τα νέα μέτρα να μοιάζουν αναπόφευκτα το ερχόμενο φθινόπωρο.
 
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ έθεσε ανοικτά ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού, γεγονός το οποίο λίγες ώρες μετά, διέψευσε ευρωπαίος αξιωματούχος της Κομισιόν, κατά την παρουσίαση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ο ίδιος ωστόσο, έθεσε θέμα αλλαγών γενικότερα στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό, αναφέροντας ότι πρόθεση είναι η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για τη διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος. Μάλιστα όπως είπε στην περίπτωση που η πιλοτική εφαρμογή πετύχει, τότε θα διευρυνθεί στο σύνολο των πολιτών. 
 
Το πότε θα γίνει αυτό, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί. Εξάλλου και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει διαβεβαιώσει τους κοινωνικούς εταίρους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού έως και το 2016. Από το 2017 όμως αλλάζει το σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού ο οποίος θα διαμορφώνεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.
 
Συγκεκριμένα, ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους θα καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος. Θα έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων, αλλά και επιστημονικών φορέων και θα έχει συνταχθεί σχετικό πόρισμα με προτάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την τελική απόφαση του υπουργού Εργασίας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού θα λαμβάνεται υπόψη «η κατάσταση της οικονομίας, οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: