Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ S&B ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΜΗΛΟ


Έγκλημα και τιμωρία

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων θα συνεχιστεί και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ολοκληρωθεί σήμερα η δίκη των υπευθύνων της βιομηχανίας ορυκτών «S&B» για τη ρύπανση της Μήλου.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας Οδυσσέας Κυριακόπουλος και υψηλόβαθμα στελέχη του κατηγορούνται για υποβάθμιση περιβάλλοντος και διάχυση βιομηχανικών αποβλήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Την περασμένη Παρασκευή στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν ο Γενικός Διευθυντής Ν.Ευρώπης της «S&B» Αθανάσιος Κεφάλας, ο Διευθυντής Παραγωγής περλίτη Εμμανουήλ Τσοντάκης και ο προϊστάμενος του εργοστασίου στο Τσιγκράδο Δούκας Ευσταθιάδης. Οι καταθέσεις των μαρτύρων ήταν καταπέλτης για την εταιρεία του Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Ειδικότερα, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού κατέθεσε, ότι οι άνθρωποι που κατοικούν στη Μήλo παρουσιάζουν μέχρι και διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν ή να πεθάνουν από προβλήματα του αναπνευστικού, «δείχνοντας» την «S&B», καθώς όπως είπε, στην περιοχή δεν υπάρχουν άλλοι ρύποι παρά μόνο η εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας. Από την πλευρά του ο καθηγητής Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιά Βασίλης Τσελέντης υποστήριξε, ότι οι αποθέσεις του περλίτη στη θαλάσσια περιοχή έχουν προκαλέσει την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας.

Γέλια στο ακροατήριο, αλλά και τον προβληματισμό της Έδρας του δικαστηρίου προκάλεσαν οι μάρτυρες, που επιστράτευσε η πλευρά των κατηγορουμένων. Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση ενός υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας, ο οποίος ομολόγησε, ότι η «S&B» ρίχνει τον υπέρλεπτο περλίτη στη θάλασσα, διότι οι συνέπειες είναι μικρότερες από τη χερσαία απόθεση, καθώς θα δημιουργούσε προβλήματα πνευμονοκονίασης! Η Εισαγγελέας ρώτησε τον εργαζόμενο της «S&Β», αν είναι μάρτυρας υπεράσπισης ή κατηγορίας! Ένας ψαράς υποστήριξε, ότι στο σημείο όπου βρίσκεται ο αγωγός που ρίχνει τον υπέρλεπτο περλίτη στη θάλασσα, έχει πάρα πολλά ψάρια! Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον μάρτυρα, μήπως θα πρέπει να ρίχνουν περλίτη και σε άλλα σημεία για να έχουν δουλειά οι ψαράδες! Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου των κατήγορων, ο ψαράς δήλωσε, ότι δεν γνωρίζει πού εργάζεται ο γαμπρός του. Φαίνεται, ότι «ξέχασε» πως ο γαμπρός του έχει φορτηγό και εργάζεται για την «S&B»...

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει δώσει το παρόν στη δική. Θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να ακούσει την απόφαση για το οικολογικό έγκλημα που έχει προκαλέσει στη Μήλο ή θα σνομπάρει για ακόμη μία φορά την ελληνική δικαιοσύνη;


Δεν υπάρχουν σχόλια: