Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 09:00 ΜΜ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ»

την Παρασκευή 25/11/2011 και ώρα 21:00 στο Δημαρχείο Ιτέας!
Ιταλία, 2008. Σκηνοθεσία: Τζιάνι ντι Γκρεγκόριο.
Ηθοποιοί: Τζιάνι ντι Γκρεγκόριο, Βαλέρια ντε Φραντζίσκις, Μαρίνα Κατζιότι, Μαρία Κάλι.  75΄

ΥΠΟΘΕΣΗ
'Ο Τζιοβάνι (στον ρόλο ο ίδιος ο σκηνοθέτης), ένας ανύπαντρος πενηντάρης, ο οποίος μένει με τη μητέρα του σ' ένα μικρό διαμέρισμα στη Ρώμη, δυσκολεύεται να πληρώσει ακόμη και τα κοινόχρηστα. Έτσι αναγκάζεται να φιλοξενήσει για την αργία του Δεκαπενταύγουστου τη μητέρα του διαχειριστή, καταλήγοντας τελικά συγκάτοικος με… τέσσερις γριές.

Ο εξηντάχρονος Τζοβάνι  Καταφέρνει να αποσπάσει εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του, όλους ερασιτέχνες που έχουν ξεπεράσει τα 90 τους, μία απ' αυτές είναι θεία του, μία άλλη φίλη του, ενώ τις άλλες δύο βρήκε σε οίκο ευγηρίας.. εμπνεόμενος από ένα αληθινό περιστατικό που του συνέβη, όταν πριν από μερικά χρόνια ο πραγματικός του διαχειριστής του είχε ζητήσει να προσέχει τη μητέρα του για να φύγει για διακοπές τον Αύγουστο. Τότε είχε αρνηθεί, αλλά η απορία για το τι θα είχε συμβεί αν δεχόταν, πυροδότησε το «Αυγουστιάτικο Γεύμα». Αναλαμβάνοντας, λοιπόν, και τον ημι-αυτοαναφορικό πρωταγωνιστικό ρόλο, σκηνοθέτης στήνει με φοβερή επιδεξιότητα μια γλυκιά και ανθρώπινη ιστορία καταμεσής του καυτού ρωμαϊκού Δεκαπενταύγουστου. Φτιάχνει μια τρυφερή ταινία που δείχνει πως οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μεν φροντίδα, πολύ περισσότερο όμως χρειάζονται παρέα και κανονική κοινωνική ζωή.

ΑΠΛΗ, "ΜΙΚΡΗ" ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΗ ΚΟΜΕΝΤΙ, ΓΕΜΑΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ. ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝ-ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ "ΓΟΜΟΡΡΑ", Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ.

ΠΗΓΗ: http://cineitea.blogspot.com/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: