Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ



Η Φωκίδα είναι ένας τόπος με πολλές ιδιαιτερότητες και αντιφάσεις: Ορεινό περιβάλλον αλλά και ενδιαφέρουσα παράκτια περιοχή, αλώβητα τοπία αλλά και εξαιρετικά ταλαιπωρημένες περιοχές, απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά διαθέτοντας έναν ιδιαίτερο υπερτοπικό πόλο παγκόσμιας εμβέλειας, το ιερό του Απόλλωνος, το οποίο ευτυχώς προστατεύεται με τη ζώνη που ορίζει το Δελφικό τοπίο.

Φυσικό είναι, λοιπόν, που όσες επενδύσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα στη Φωκίδα κινούνται ανάμεσα σε δύο αντιφατικούς πόλους: αφενός σχετίζονται με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, με την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών και τελευταία με την ανάπτυξη πολλών συστοιχιών ανεμογεννητριών. Αφετέρου με την εξυπηρέτηση της τουριστικής δραστηριότητας, το ξενοδοχειακό δυναμικό της οποίας περιορίζεται να υπηρετεί την βραχυχρόνια επίσκεψη στους Δελφούς, ενώ οι μικρές τουριστικές μονάδες της παραλίας έχουν περιορισμένη τοπική και χρονική ακτινοβολία.  

Έτσι λοιπόν, με αυτές τις δομές έχει γίνει αναπόφευκτη μια ‘αντιπαράθεση’ ανάμεσα στην βαριά οικονομική εκμετάλλευση, που αφήνει ορατές πληγές στον χώρο και στο τοπίο και σε μια μάλλον περιορισμένη και στατική τουριστική υποδομή, που δεν πρόσφερε περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης. Όμως ένας τόπος έχει κι αυτός τις  ισορροπίες του. Δεν μπορούμε να αντλούμε συνέχεια πόρους χωρίς να τους αντικαθιστούμε, χωρίς δηλαδή να του επιστρέφουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα δώρα που μας προσφέρει. Κάθε τόπος, όπως και κάθε  άνθρωπος, έχει ανάγκη από φροντίδα και ανανέωση.  

Το τελευταίο διάστημα είχαμε δύο ενδιαφέρουσες εξελίξεις: Αφενός τη δυνατότητα ανάπτυξης της Μαρίνας Ιτέας με την παραχώρησή της σε εξειδικευμένο ιδιώτη και αφετέρου την ευχάριστη έκπληξη με τον σχεδιασμό μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος και γηπέδων γκολφ στη Δεσφίνα. 

Πρόκειται για δύο επενδύσεις διεθνούς εμβέλειας, που μπορούν να αλλάξουν το τουριστικό και, κατά συνέπειαν, το οικονομικό τοπίο της περιοχής και αλληλοσυνδέονται άμεσα: Και το ξενοδοχείο και η μαρίνα θα μπορούν να δέχονται τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, που θα παραμένουν στον τόπο για μακρό χρονικό διάστημα και θα προσφέρουν όχι μόνον απασχόληση αλλά και δυνατότητες ανάπτυξης σε πολλούς δευτερεύοντες κλάδους της οικονομίας. Αυτό είναι αρκετό για να κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους αλλά θα βοηθήσει επίσης και στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων και στην αναβίωση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και εργασιών. Το παράδειγμα του Costa Navarino στη Μεσσηνία έδειξε με πόσους τρόπους και σε πόσα επίπεδα μπορεί να επωφεληθεί μια ολόκληρη περιοχή από τέτοιου είδους επενδύσεις.

Έχω την αίσθηση πως πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του τόπου μας, προκειμένου αυτός να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό σε μια μίζερη πραγματικότητα και να αποκτήσει πιο σύγχρονο χαρακτήρα αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα διαμορφώσουν το μέλλον της Φωκίδας. Στο χέρι όλων μας, αρχών και πολιτών, είναι αν θα την καταδικάσουμε σε μια παρατεταμένη καθυστέρηση και υποβάθμιση ή αν θα αποφασίσουμε με την προοπτική ενός καλύτερου αύριο.   


Πάνος Βαλαβάνης

Ομότιμος Καθ. Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η καρτερια βαζει λυτους και δεμενος να μας πεισει πως το γκολφ της δεσφινας θα μας σωσει
κε βαλαβανη το κοστα ναβαρινο ποσα χρονια περασαν για να ολοκληρωθει
καθαρα προεκλογικες φωτοβολιδες δεσφινιωτικες
τα σχεδια για τη μαρινα ναυαγησαν

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά κ Βαλαβάνη είναι κρίσιμη η στιγμή για τον τόπο μας και πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να βοηθήσουν για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις όσο το δυνατών πιο γρήγορα και να φέρουν κ άλλες.Όμως δυστυχώς βλέπουμε να φτιάχνουν ΄κόμβους άχρηστους
για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα της εν λόγω εταιρίας.Ούτε τα προσχήματα
δεν κράτησαν,τουλάχιστον ας έφτιαχναν το κόμβο στην είσοδο της Ιτέας που ο επισκέπτης δε μπορεί να βρεί την είσοδο της πόλης.

Ανώνυμος είπε...

Το Costa Navarino άργησε να γίνει επειδή ένα μέρος της καθυστέρησης οφείλοταν στο ότι οι ιδιοκτήτες γης δεν πουλούσαν τα οικόπεδα τους . Σήμερα προσεύχονται για την επουράνια γαλήνη του, στον παράδεισο των ευεργετών.
Αυτά σε απάντηση του σχολιαστή για την μεγάλη τουριστική επένδυση της Πελοποννήσου.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε την ιστορία του καπετάν Βασίλη Κωνσταντόπουλου για την δημιουργία του Costa Navarino, από πόσα κύματα πέρασε τι προβλήματα αντιμετώπισε κυρίως από την τοπική κοινωνία και θα καταλάβετε τι έχει να γίνει εδώ... Που δεν πιστεύω ότι θα γίνει τίποτα, αλλά λέμε !!!

Ανώνυμος είπε...

Ναι φίλε Ανώνυμε 2:14 μια τέτοια επένδυση αν πραγματοποιηθεί θα σώσει κυριολεκτικά όλον τον νομό. Πολύ καλά κάνει το Καρτερία και το αναδεικνύει το θέμα. Πήγαινε μια βόλτα προς Costa Navarino να δεις τι έχει γίνει στην περιοχή. Επίσης το οτι το costa navarino άργησε να ολοκληρωθεί έγινε ανάμεσα σε άλλα λόγω γραφειοκρατίας και γιατί πολλοί ιδιοκτήτες δεν πουλούσαν τα οικόπεδα τους. Οπότε δεν καταλαβαίνω, γιατί το αναφέρεις σαν επιχείρημα;; Άριστα τα αναφέρει και ο φίλος από πάνω. Το συγκεκριμένο προτζεκτ είναι κάτι που μας αφορά ΟΛΟΥΣ και αν εν τελεί δεν γίνει θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

Ανώνυμος είπε...

Ρε κόλλημα με της ιχθυοκαλιεργειες και τα μεταλλεία... δεν λέτε παλι καλα που έχουμε ψωμί να φάμε....άκου εκεί σοβαρή επένδυση τα γήπεδα γκολφ εδω έχουμε ακόμα γήπεδα ποδοσφαίρου με αμμοχάλικο

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως όσοι θεωρούν ότι κάποιοι βάζουν λυτούς και δεμένους για να προωθήσουν μια μονάδα που θα σώσει την Δεσφίνα από την εξαφάνιση στην οποία βαδίζει σταθερά εδώ και χρόνια, όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για το αυταπόδεικτο καλό για όλη την Δεσφίνα, έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Την στιγμή δε που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν τα γνωστά οικονομικά συμφέροντα με ονοματεπώνυμο που θέλουν την Δεσφίνα έρημη και αλώνι μόνο για τις δικές τους δραστηριότητες, τότε το μόνο ερώτημα που μένει είναι ένα. Αυτοί που αγωνίζονται για να μην γίνει η ξενοδοχειακή μονάδα εάν το κάνουν λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που τους κάνουν να μισούν το χωριό τους και να θέλουν την καταστροφή του ή εάν το κάνουν ως μισθοφόροι χωρίς ηθικές αναστολές για αυτούς που τους πληρώνουν. Μόνο αυτή η απορία υπάρχει. κατά τα άλλα ότι γίνεται μέχρι σήμερα είναι ότι γίνεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Για όσους γνωρίζουν τί γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά εδώ στη Φωκίδα η μουσεία θέλουμε πχ Άμφισσα η έχουμε τουριστικά οράματα πχ Ιτέα. Είναι καθαρά προεκλογικό τρυκ η επένδυση του golf και θα τάξουν δουλειές για ψήφους τα σαΐνια της πολιτικής. Ακόμα να το μάθουμε το παιχνίδι. Απορίας άξιο η εμμονή του συγκεκριμένου site και του πρόεδρου του που έχει αποτύχει σε όλες τις προσπάθειες του. Μεταλλεία ιχθυοτροφία ανεμογεννήτριες. Θα πετύχει τώρα; Για να μην παρεξηγηθώ θέλω να γίνει η επένδυση στη Δεσφίνα.

Ανώνυμος είπε...

Με ευκολία όλοι φέρεστε έναντι αυτοδιοικητικών και όσων τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες ενός κομματιού γης κτλ κτλ. Μίας και η Καρτερία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την επένδυση γιατί δεν κάνει προσπάθεια για ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ έτσι ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις;
Μήπως βολεύει απλά ένας σχολιασμός εναντίον όλων;

Ανώνυμος είπε...

Ο Κωσταντακοπουλος αγόρασε χωράφια από κάποιους για να κάνει κάτι. Εν προκειμένω έχει εδώ αγοράσει κανείς κανένα χωράφι από τους 500 Δεφινιώτες ιδιοκτητες; Αν όχι μην το συζητάτε και πολύ το θέμα γιατί ειναι μεταξύ πονηρου και γραφικού.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΝΝΙΣ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ ΕΡΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΟΛΦ ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΔΡΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ ΣΠΟΡ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΔΥΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ,ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΒΟΥΡ ΓΙΑ ΡΑΓΚΜΠΥ ΜΕΤΑ ,Α ΡΕ ΦΩΚΙΔΟΥΛΑ ΔΟΛΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Αναλογιστείτε πόσοι έφυγαν απ' την Φωκίδα για να βρουν δουλειά σ αλλά μέρη της Ελλάδας και πόσοι στο εξωτερικό!
Ας γίνουν επενδύσεις μπας κι ο νόμος μας γίνει μια άλλη Ευρυτανία!

Ανώνυμος είπε...

Αν βγουν 2-3 και ζητησουν γηπεδο μπειζ-μπολ μη σας φανει περιεργο πως σε μια βδομαδα θα το διαβασουμε πως θα γινει στις Αρμυρες Ξεροπηγαδιου

Ανώνυμος είπε...

Γιατί πραγματικά να μην θέλει κάποιος Δεσφινιώτης ή μη Δελφιώτης να γίνει το ξενοδοχείο/γκολφ/πανεπιστήμιο ή ό,τι άλλο έλεγαν πριν κάμποσα χρόνια;

Ο μοναδικός λόγος που κάποιος μπορεί να πει κάτι είναι νομίζω για τα γήπεδα γκόλφ και την άρδευση τους, που θα βρουν νερό κλπ.

Γιατί να μην το θέλουν το ξενοδοχείο; Δεν βρίσκω λόγο πραγματικά. Δεν έχω βέβαια περιουσία στη Δεσφίνα, οπότε πάω πάσο.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΥΓΗΓΙ ΑΛΕΠΟΥΣ ΜΕ ΑΛΟΓΑ ΣΤΗ ΔΕΣΦΙΝΑ. ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΤΟ YORKSHIRE. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Οι κερδοσκόποι της βρώμικης επιχειρηματικότητας (οι σοβαροί επιχειρηματίες βγάζουν κέρδη χωρίς να καταπατούν τους νόμους) που συστηματικά εδώ και χρόνια υπονομεύουν κάθε τι που θα μπορούσε να πάει τον τόπο μας μπροστά ενεργοποίησαν για μια ακόμη φορά τα παπαγαλάκια τους. Και μιας και δεν έχουμε καφενεία, έριξαν όλα τα δωράκια στα παπαγαλάκια που ξέρουν και απο σχόλια στο διαδίκτυο.
Μετά απο τόσα χρόνια ξεχωρίζουν αμέσως ποιοί είναι γιατί η μέθοδος που τους έχουν διδάξει έχει πολύ φτωχές επιλογές για το πως θα βγάλουν το φρίσκις τους. Η μία είναι η τυπική ειρωνική απαξίωση κάθε προοπτικής για τουριστική ανάπτυξη (βλέπε αναφορές για γήπεδα μπειζμπολ, τένις και γυμναστές). Χωρίς νόημα χωρίς λογική και εκτός της οικονομικής και παραγωγικής πραγματικότητας που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Η άλλη είναι η επίσης φτωχή πεζή ατάκα που υποδηλώνει αμέσως τον ραγιαδισμό και την τυφλή σκυλίσια υπακοή "... ιχθυοκαλιέργειες και τα μεταλλεία... δεν λέτε παλι καλα που έχουμε ψωμί να φάμε....". Τα διαβάζω και μου βγάζουν τον κακό μου εαυτό. Μου έρχεται να γαβγίσω και εγώ.

Απο εμένα προς τα παπαγαλάκια: Ο ελάχιστα αξιοπρεπής εργαζόμενος με αυτοσεβασμό, γνωρίζει πολύ καλά ότι η σχέση εργαζομένου εργοδότη δεν ταυτίζεται με την υποτέλεια και την δουλοπρέπεια. Η ανταλλαγή εργασίας με την αμοιβή σε μετρητά είναι μία ακόμη συναλλαγή μεταξύ δύο ισότιμων πλευρών. Ακριβώς όπως αγοράζεις οτιδήποτε απο το σ΄ούπερ μάρκετ. Εάν όπως προείπα υπάρχει αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμός. Στην περίπτωση δε που η εργασία σημαίνει ο ένας εργαζόμενος στους δύο μετά τα πενήντα πεθαίνει απο παλιοαρρώστιες , σε τέτοιες περιπτώσεις αυτός που χρωστάει και θα πρέπει να έχει χαμηλά τα μάτια και να το βουλώνει σε κάποιες περιπτώσεις είναι ο εργοδότης και όχι ο εργαζόμενος. Διότι ο εργοδότης και κυρίως ο μεγάλος, για να φτάσει εκεί είναι ικανός να δει το συμφέρον του σε βάθος χρόνου και ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Και ξέρει πολύ καλά πως το μέσο όρο των ανθρώπων δεν είναι σε θέση να καταλάβει το συμφέρον του σε βάθος χρόνου είτε γιατί δεν μπορεί είτε γιατί δεν του το έμαθαν ποτέ.
Σε όλες τις περιπτώσεις που η απάντηση είναι ".... δεν λέτε παλι καλα που έχουμε ψωμί να φάμε...." ότι και να έχει κάνει το αφεντικό, είναι απο πίσω ή πληρωμένοι παπαγάλοι, ή εξαθλιωμένοι που νοιώθουν άχρηστοι και ανίκανοι να ζήσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους οπότε όποιος και να τους δώσει ένα κομμάτι ψωμί του είναι τυφλά πιστοί και υπάκουοι. Όπως και τα σκυλάκια, απο εκεί και τα φρίσκις. Δηλαδή αν το αφεντικό ποτίζει δηλητήριο εσένα ή και τα παιδιά σου,στον αέρα που αναπνέεις, στο νερό που πίνεις ή στο φαγητό που τρώς, σου αρκεί που δεν πεθαίνεις αμέσως και σου δίνει ένα κομμάτι ψωμί να βγάλεις την μέρα; Και καλά έχει δικαίωμα στην αυτοκτονία. Εγώ όμως δεν δέχομαι να παθαίνω τα ιδια για χάρη σου. Θα πολεμήσω ή για να συμμορφωθεί το αφεντικό σου με τους νόμους και να κάνει την δουλειά του όπως πρέπει και εκεί που δεν ενοχλεί και ζημιώνει εμένα και όλους του υπόλοιπους. Αλλιώς στο καλό. Αν θές να μου γαβγίζεις για να βοηθήσεις το αφεντικό σου να μου επιβάλεις αυτά τα χάλια, τότε,........, και εσύ και τα αφεντικά σου,.......... (καταλαβαίνεις τι θέλω να πω και δεν δεν τα λέω γιατί θα κόψουν το σχόλιο).

Για τους υπόλοιπους, ας μπεί όποιος θέλει να καταλάβει τι συμβαίνει σε παλιότερες αναρτήσεις πρίν απο δέκα χρόνια που ξεκίναγε ο αγώνας που ξάφνιασε τους βεζίρηδες που είχαν συνηθίσει μόνο να τους προσκυνάνε. Θα δεί τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια.

Συγχαρητήρια σε όσους συμμετέχετε σε αυτόν τον αγώνα, και συγχαρητήρια και ευχαριστούμε πολύ που κάποιος επικυρώνει το ενδιαφέρον του για μια τόσο σοβαρή επένδυση στον τόπο μας ξοδεύοντας ήδη λεφτά, γεγονός που δεν το κάνει κανείς για πλάκα. Και μόνο να διαβάζω τα μολυντήρια σε τέτοιο πανικό και τέτοια κινητοποίηση, είναι μιά ηθικά ικανοποίηση. Τελικά δεν είμαστε η ψόφια κοινωνία που ελπίζατε κύριοι της αθλιότητας. Την πατήσατε.

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΔΕΣΦΙΝΑ. ΣΚΥΛΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΞΕΦΤΙΛΙΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΟΥ. ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΣΟΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΊΡΕΤΟΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΨΥΧΩΤΙΚΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΗ. ΕΞΗΓΉΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΤΟΣΟ ΣΚΥΛΙΑΣΜΑ ΑΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΎΕΤΑΙ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ. ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΆΒΑΤΕ;

Ανώνυμος είπε...

Η Φωκίδα είναι ένας μεγάλος σε έκταση Νομός και ανάλογα με τον πληθυσμό που την κατοικεί ομολογουμένως αραιοκατοικημένος. Μέχρι σήμερα φιλοξενεί στα εδάφη της ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων με διαφορετική δυναμική η κάθε μία, άλλη μεγαλύτερη και άλλη μικρότερη που κανένας μας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως σ' αυτές απασχολείται ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής μας. Το μέγεθος του νομού σε συνδυασμό με την μορφολογία του, επιτρέπει ανάπτυξη διαφορετικών δραστηριοτήτων δίχως αυτές να έρχονται σε σύγκρουση, άρα ποιος ο λόγος κάθε φορά που γίνεται κουβέντα για μια νέα επένδυση να προσπαθούμε να τις βάλουμε σε σύγκριση και αντιπαράθεση;
Πιστεύει κάποιος πως θα μπορούσαμε να ζούμε αποκλειστικά και μόνο από τον τουρισμό σε όλη την έκταση του νομού;
Από που πηγάζει το συμπέρασμα πως οι Δεσφινιώτες δεν θέλουν την επένδυση;
Μήπως κάποιοι προετοιμάζουν την έξοδο τους και έχουν βρει ήδη τον φταίχτη;
Η Δεσφίνα και όλη η περιοχή αυτή την επένδυση την θέλει, την στηρίζει και το έχει αποδείξει με πράξεις, για κορόιδα όμως ψάξτε αλλού......

Ανώνυμος είπε...

Απ την επένδυση στο Ναυαρίνο ζει το μεγαλύτερο κομμάτι της Πελοποννήσου .
Φυσικά και θα μπορούσε να ζήσει ένας Νομός απ τον τουρισμό , όπως ζουν ολόκληρα κράτη .
Το θέμα δεν είναι αυτό ...το θέμα είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζοντα σε επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος...
Ενώ το κράτος δείχνει να σπαταλά χρήμα για την εξυπηρέτηση τον επενδυτή στο βωξίτη ή να κάνει τα στραβά μάτια στις ανομίες και παρονομίες των εταιριών που επηρεάζουν το περιβάλλον , δεν αγγαλιάζει στην ΊΔΙΑ περιοχή και κάθε άλλη προσπάθεια τουριστικής εκμετάλλευσης.
Αυτή είναι η ένσταση που εκφράζεται εδώ.
Βέβαια κατονοεί κανείς τον πανικό που διακατέχει τις εταιρίες που αντιστρατεύονται τον τουρισμό ( γιατί τον αντιστρατεύονται , δεν δρουν συμπληρωματικά ή αδιάφορα απέναντί του) όταν αρχίζει να διαφαίνεται η τουριστική ανάπτυξη σε μια περιοχή που την έχουν "εξαφανίσει από τον χάρτη".
Φαντάζομαι πως αν η εταιρία με το γκόλφ ήθελε να φύγει δεν θα έδινε σε κανένα λογαριασμό , ούτε θα άρχιζε καν να σκέπτεται την επένδυση σε μια τέτοια περιοχή....
Πόσο δε μάλλον να υπήρχε ο λόγος να χρησιμοποιήσει "λαγούς"¨??? να δικαιολογήσει τι και σε ποιόν??
Ας αναλογιστούν πρωταρχικά οι κάτοικοι της Δεσφίνας και έπειτα οι λοιποί για ποιο λόγο γράφονται αυτά τα δημοσιεύματα και αυτές οι κριτικές για ένα θέμα που θάπρεπε να έχουν ήδη αποφασίσει αν θα το προχωρήσουν ή όχι ...χωρίς βεζύρηδες ..όμως.

Ανώνυμος είπε...

Αν ήσουν κάτοικος Δεσφίνας δεν θα είχες αυτή την ταλάντευση, την επένδυση την θέλουν όλοι στην Δεσφίνα, δεν χωρά καμία αμφιβολία, δεν έχουν γίνει όμως ενέργειες για να μας πείσουν και δεν πιστεύω πως φταίει και ούτε θα μπορούσε να φταίει κάποιος Βεζύρης. Οι εποχές αυτές πάνε φύγανε μακριά.......

Ανώνυμος είπε...

Ειναι πολυ ευχαριστο που διαβαζω ανθρωπους να απαντανε καταλληλα σε ολους οσους ειρωνευονται την συγκεκριμενη επενδυση και θελουν να παραμεινει ο νομος μας στο βουρκο της ανυπαρξιας και της μιζεριας εξυπηρετοντας αλλα συμφεροντα... Δεν χρειαζεται να πω κατι επιπλεον, την εχουν παρει την απαντηση τους απο τους παραπανω σχολιαστες...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά η τηλεόραση είναι ένα τίποτα σε ψυχαγωγία μπροστα σε τέτοιες
καταστάσεις. Θέλω να δώσω απάντηση ειδικά και με μεγάλη αγάπη στον 8 Φεβρουαρίου 2021 - 7:29 μ.μ. και τον ευχαριστώ πολύ. Όσο πιο πολύ προσπαθούν να δικαιολογήσουν κάποιοι τα αδικαιολόγητα τόσο περισσότερο καταλαβαίνει και ο πιό ζαλισμένος απο την φτώχια και την απελπισία το τι συμβαίνει στην Δεσφίνα σήμερα και σε όλη την περιοχή τόσα χρόνια.

Πρώτα απ' όλα πρώτος ο 8 Φεβρουαρίου 2021 - 7:29 μ.μ.προσπαθεί με μιά ατάκα να απαξιώσει το να έχει κάποιος οράματα για μια καλύτερη μέρα για όλους μας. Ειρωνεύεται αυτό που είναι πολύτιμο σε κάθε δεξαμενής σκέψης στις χώρες που κυριαρχούν σήμερα παγκοσμίως, αυτό που ψάχνει κάθε πολιτική ομάδα που καλείται να σχεδιάσει και να εξασφαλίσει το καλύτερο αύριο όλων, αυτό που ακριβοπληρώνουν οι πολυεθνικές. Αντί να ευγνωμονεί που ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει, είχαν όραμα κάποιοι άλλοι με αποτέλεσμα σήμερα όλοι οι άνθρωποι να μην ζούμε σε σπηλιές και μαζί μας και ο 7:29.Σκέφτεστε να μην ήταν ποτέ κανείς άνθρωπος δημιουργικότερος απο όσο μπορεί ο ίδιος να καταλάβει;

Στην προσπάθειά του να πεί κάτι, μπερδεύτηκε και νομίζει ότι είμαστε σε εκλογές. Θέλει σχόλιο η αγωνία του να πει κάτι;


Απορεί επίσης επειδή έτυχε τρεις άνθρωποι να ενδιαφερθούν για μιά συγκεκριμένη προοπτική για την ανάπτυξη της Δεσφίνας και έγραψαν υπέρ της. Το ταύτισε με εμμονή του site που έκανε τις δημοσιεύσεις. Τις περιόδους που το συγκεκριμένο site δημοσιεύει απανωτές ανακοινώσεις του δήμου Δελφών ή της Περιφέρειας ή κάποιου κόμματος, έχει ίδιες απορίες;

Αγάπητε 7:29, ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ και θα σε ευχαριστούσα ακόμη περισσότερο εάν με διαφώτιζες και με λίγο περισσότερα λόγια για αυτό που προσπάθησες να πείς για τον πρόεδρο του συγκεκριμένου site. Δεν μπόρεσα να καταλάβω το βαθύτερο στοχασμό σου.

Χαίρομαι πολύ που δεν θες να παρεξηγηθείς και δηλώνεις ξεκάθαρα ότι θες γίνει η επένδυση στη Δεσφίνα, ήταν ξεκάθαρο άλλωστε από τα γραφόμενά σου, μπερδεύτηκα όμως με όσα λες για τις επιτυχίες και αποτυχίες του προέδρου. Ξαναδές την προηγούμενη παράκλησή μου.

Ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

"Ο Κωσταντακοπουλος αγόρασε χωράφια από κάποιους για να κάνει κάτι. Εν προκειμένω έχει εδώ αγοράσει κανείς κανένα χωράφι από τους 500 Δεφινιώτες ιδιοκτητες; Αν όχι μην το συζητάτε και πολύ το θέμα γιατί ειναι μεταξύ πονηρου και γραφικού."
Φιλε Ανωνυμε 10:01 ο οποιοσδηποτε για να αγορασει μια εκταση και να κανει μια επενδυση πρεπει πρωτα να βρει ΟΛΟΥΣ τους ιδιοκτητες, να συμφωνησουν ΟΛΟΙ οτι θα τις δωσουν και ΜΕΤΑ να γινει η αγορα.Εδω ακομα ψαχνουν να τους βρουν τους ιδιοκτητες οποτε τι να αγορασουν ακριβως;; Αν δεν συμφωνηθει αυτο πως περιμενεις να αγοραστει η εκταση;Κομματι καμματι;;Και αν καποιοι τελικα δεν πουλησουν τι θα κανει ο επενδυτης;;

Ανώνυμος είπε...

Που εργαζεσαι αν επιτρέπεται;;;

Ανώνυμος είπε...

προς 9 Φεβρουαρίου 2021 - 6:10 μ.μ.
Είναι ακριβώς όπως σου τα λέω. Άλλοι θέλουν μουσεία και εσύ επιδιώκεις ένα τουρισμό όραμα μέσα σε πυκνό σύννεφο. Δεν έχεις πάρει κανένα μάθημα δυστυχώς εσύ και ο κύκλος σου όλα αυτά τα χρόνια. Η οικονομική κρίση που θα έρθει μετά την πανδημία θα είναι χειρότερη από αυτή του 2009. Συμφέροντα εκλογικά εξυπηρετείς και το μεγάλο σχόλιο-απάντηση δείχνεις έναν πανικό. Είναι ντροπή σου να παίζεις με άνεργες ψυχές και ελπίδες. Μου κάνει δε εντύπωση πως μόνο το παρόν site ασχολείται με το θέμα. Αντιθέτως τα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ τηρούν σιγήν ιχθύος.

Ανώνυμος είπε...

φίλε 11.31 μμ τι σχέση έχει μια επένδυση που υπόσχεται 1500 θέσεις εργασίας με την πανδημία ;
Τι προεκλογικά θέματα εξυπηρετεί το άρθρο και η επένδυση που είναι καθαρά ιδιωτική ;
Έπιασε κανενός το χέρι ο επενδυτή ςκαι του είπε τι να ψηφίσει ή απλώς έτσι συμπεραίνει ςεπειδή τόσο χρόνια έχεις μάθει να ψηφίζεις κατ αυτόν τον τρόπο ;
Θέσεις εργασίας υπόσχεται και ανάπτυξη ...δεν είπε για πολιτική ισχύ πουθενά ο επενδυτής.

Ανώνυμος είπε...

Ελλάς το μεγαλείο σου. Τι καχυποψία ειναι αυτη και που είδατε τη πολιτική εκμετάλλευση? Απ'οτι έχω καταλάβει οι Άνθρωποι δε ζητούν τιποτα το σπουδαίο. Εκείνο που ζητάνε ειναι να δηλώσουν όσοι ειναι ιδιοκτήτες αν πουλάνε η οχι το κτήμα τους χωρίς καμμία δέσμευση. Που βλέπετε το πρόβλημα?αν όντως γίνει η επένδυση τότε θα καταλάβουν μερικοί ποσο καλό θα ειναι για το τόπο.