Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ!

Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε κανέναν μέχρι να διευκρινιστεί ποιοι θα εξαιρεθούν.
Ετοιμάζεται διορθωτική υπουργική απόφαση για τα λάθη στο τέλος ακινήτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ

«Δεν πρόκειται να κόψουμε το ρεύμα σε κανέναν αν δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων λόγω ανάγκης και όχι από σκοπιμότητα», διαβεβαιώνει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας το πνεύμα της υπουργικής απόφασης που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών. Η ίδια πηγή σημειώνει άλλωστε ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων οι οποίες θα εξαιρεθούν και τον τρόπο διόρθωσης των λαθών που παρατηρούνται κατά τον προσδιορισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, δεν πρόκειται γενικά να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν φορολογούμενο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προετοιμάζει πολύ προσεκτικά - γι' αυτό άλλωστε και καθυστερεί χαρακτηριστικά- τη διορθωτική υπουργική απόφαση για το ενιαίο τέλος ακινήτων.
Με αυτή θα επιχειρηθεί να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της απειλής διακοπής ρεύματος που ενσωματώνει ο νόμος, για φορολογούμενους οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι και μάλιστα σε μια ιδιότυπη προεκλογική περίοδο. Η λύση που προκρίνεται, επί της ουσίας μεταθέτει το πρόβλημα, αγοράζοντας πολιτικό χρόνο.

Η βασική διάταξη της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης θα ορίζει διάστημα 80 ημερών από την έκδοση του λογαριασμού, αντί για 40 που προβλέπεται σήμερα,  μετά την παρέλευση του οποίου θα δίδεται εντολή διακοπής ρεύματος, αν δεν έχει εξοφληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων. Στο μεταξύ,  σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν ειδικές τριμελείς επιτροπές – μία σε κάθε εφορία- οι οποίες θα εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης από το ειδικό τέλος ακινήτων για φορολογούμενους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν το έκτακτο χαράτσι.

Οι επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από έναν εφοριακό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το Δήμο και έναν αστυνομικό υπάλληλο.
Στο μέτωπο των λαθών, οι φορολογούμενοι δεν θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία.  Αφού πρώτα η ΔΕΗ στείλει στους Δήμους καταστάσεις με τα στοιχεία ( τετραγωνικά , τιμή ζώνης) βάση των οποίων υπολογίστηκε το χαράτσι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο Δήμο τους έως τις 20 Ιανουαρίου προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης των λαθών.
Τα διορθωμένα στοιχεία θα επιστραφούν ( έως τις 27 Ιανουαρίου) από τους Δήμους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία θα διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων και θα αποστείλει έως τις 10 Φεβρουαρίου τα σωστά στοιχεία στη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ θα επαναπροσδιορίσει το ειδικό τέλος ακινήτων κάνοντας με τους επόμενους λογαριασμούς και τους απαραίτητους ενδεχόμενους συμψηφισμούς. Τα παραπάνω αποτελούν τις επικρατέστερες εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος όμως δεν έχει ανάψει ακόμα το πράσινο φως για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Αναμένεται το αργότερο, εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών , σημείωναν πως η απάντηση του αρμόδιου για θέματα ενέργειας Κοινοτικού Επιτρόπου G. Oettinger, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Ν. Χουντή, αναφορικά με το ειδικό τέλος ακινήτων «δεν θέτει ζήτημα νομιμότητας του μέτρου».



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λόγια, λόγια, λόγια..
Επιτροπές, αναθεωρήσεις, αδικίες..
Καμία πρόβλεψη για το μπάχαλο που θα επακολουθούσε.. Ή μήπως αυτό ήθελαν;
Το χαράτσι μέσω του λογαριασμού της δεη είναι παράνομο ο,τι και να πούν, ο,τι και να κάνουν. Περιμέναμε απο τις δημοτικές αρχές να σταθούν στο πλευρό του δοκιμαζόμενου και αδικούμενου πολίτη. Αλλά λίγοι δήμαρχοι φοράνε παντελόνια.