Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας : «Προβολή ταινίας Τετάρτη 17/7 και Παρασκευή 19/7 στις 9.15μμ»


Την Παρασκευή θα είναι μαζί μας ο σκηνοθέτης και Πανεπιστημιακός Περικλής Χούρσογλου (που έχει καταγωγή από το Χρισσό) και η ηθοποιός Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη




ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 17/7 και Παρασκευή 19/7 στις 9.15μμ

«ΕΞΕΛΙΞΗ» (2023) του Περικλή Χούρσογλου

με τον Αλέξανδρο Λογοθέτη και τον Βασίλη Κολοβό (βραβείο ΙΡΙΣ Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου)

Έκτακτη εμφάνιση: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη


Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=6Ki3QkuEeJs


ΥΠΟΘΕΣΗ

2012. Ο Νίκος μένει στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης και διδάσκει σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Ζητά από τον πατέρα του, τον κ. Αντρίκο, να τον συνοδεύσει στην τελετήορκωμοσίας για την εξέλιξη του στην ανώτερη βαθμίδα στο Πανεπιστήμιο. Έναταξίδι πατέρα - γιού με το τρένο, με τον χρόνο να κυλάει προς τα πίσω.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ

Θέλησα να μιλήσω για την εμπειρία 19 χρόνων διδασκαλίας στο Τμήμα Κινηματογράφου τού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τη χαρά που ένιωθα σε ένα καλό μάθημα, τις ελπίδες να φτιάξουμε μία από τις καλλίτερες σχολές κινηματογράφου στην Ευρώπη, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε.

Για τον κινηματογράφο και τη διδασκαλία του, πώς η ψευδαίσθηση μετατρέπεται σε συγκίνηση. Για τρείς γενιές: του κ. Αντρίκου, των φοιτητών – τις χωρίζει γκρεμός – και του Νίκου ανάμεσα, που προσπαθεί να περάσει το πάθος του στους νέους κινηματογραφιστές. Τέλος να μιλήσω, για έναν γιό που με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ζητά από τον πατέρα του την επιβεβαίωση.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

«Ένα λεπτοδουλεμένο, τρυφερό αφήγημα, με αναπάντεχο χιούμορ και συγκινήσεις, με σπουδαίες ερμηνείες από τον Αλέξανδρο Λογοθέτη και τον Βασίλη Κολοβό.» 

Άκης Καπράνος, naftemporiki.gr

«Έντονα αυτοβιογραφικός, ο Περικλής Χούρσογλου υπογράφει μία στέρεη και ολοκληρωμένη ταινία, που χαρίζει συγκίνηση και έντονα συναισθήματα.»

Κώστας Ζαλίγκας, Ελεύθερος Τύπος

«Ο σκηνοθέτης του «Λευτέρη Δημακοπούλου» καταγράφει την ελληνική πραγματικότητα με βάση ένα λιτό, σφιχτοδεμένο σενάριο, γραμμένο από τον ίδιο, εκμεταλλευόμενος τους χώρους (με την εξαίρετη φωτογραφία του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου) κι ένα άνετο, εξαιρετικά ελεγχόμενο ρυθμό»

Νίνος Φένεκ Μικελιδης, Enetpress

«Το καλοδομημένο σενάριο και η σκηνοθετική ευλυγισία του Χούρσογλου, η ιδανική φωτογραφία του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου, το εξαιρετικό μοντάζ του Τάκη Γιαννόπουλου δένουν το υλικό για αυτήν την τρυφερή, συγκινητική και συνάμα δυνατή ταινία.» Στράτος Κερσανίδης, 

kersanidis.wordpress.com

«Η νέα ταινία του Περικλή Χούρσογλου, το δικό του προσωπικό «8 1/2», ένα συγκινητικό ταξίδι επαναπροσδιορισμού και αυτογνωσίας.» 

Ρόμπυ Εκσιέλ, FLIX

Περικλής Χούρσογλου

Ο Περικλής Χούρσογλου γεννήθηκε και ζει στην Καλλιθέα και έχει καταγωγή από το Χρισσό Φωκίδας. Σπούδασε Μαθηματικά και Σκηνοθεσία. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη.

Από το 2004 έως το 2023 δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Α.Π.Θ., “Σκηνοθεσία Κινηματογράφου”.

Ταινίες μεγάλου μήκους:

«Λευτέρης Δημακόπουλος», 1994

«Ο κύριος με τα γκρι», 1997

«Μάτια από νύχτα», 2003

«Ο διαχειριστής», 2009

«Εξέλιξη», 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: