Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

«Πώς μπορείτε να αποκτήσετε καταπατημένες δημόσιες περιουσίες πληρώνοντας σε άτοκες δόσεις »

 


Πώς μπορείτε να αποκτήσετε καταπατημένες δημόσιες περιουσίες πληρώνοντας σε άτοκες δόσεις

Πρόγραμμα για την αγορά 90.000 καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης μέσω 60 άτοκων μηνιαίων δόσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τον Σεπτέμβριο, μέσω μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που ετοιμάζεται. Η σχετική νομοθεσία που απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης τίτλων ιδιοκτησίας για τέτοιες περιπτώσεις καταπατημένων εκτάσεων έχει ήδη ψηφιστεί.

Μετά την υποβολή αίτησης για αγορά καταπατημένου ακινήτου του Δημοσίου, μια ειδικά συσταθείσα επιτροπή έχει περιθώριο πέντε ημερών για να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το τίμημα εφάπαξ με έκπτωση 10% ή να το καταβάλουν σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να είναι 100 ευρώ.

Το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι δεν απαιτείται η ύπαρξη κτιρίου επί του ακινήτου για την υποβολή αίτησης και απαγορεύει την αγορά ακινήτων με παράνομα κτίσματα. Οι δυνητικοί αγοραστές οφείλουν να έχουν δηλώσει το ακίνητο στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε έτη προτού υποβάλουν την αίτηση.

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου χρησιμοποιείται ως βάση για τον καθορισμό του τιμήματος, με πιθανές εκπτώσεις έως και 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής του ακινήτου, τον τύπο του ακινήτου, και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Για ακίνητα που καλύπτουν στεγαστικές ανάγκες πληθυσμιακών ομάδων από πριν το 1964, το τίμημα ορίζεται στο 20% της αντικειμενικής αξίας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: