Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Τα παιδιά της Γάζας: «Να σταματήσουν οι μάχες, να πάμε σπίτι και να κοιμηθώ»

Ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς μέσα από τα μάτια των παιδιών της Γάζας



Την ζοφερή εικόνα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μέσα από τα μάτια των παιδιών της Γάζας καταγράφει ανταπόκριση των New York Times.

To «πώς να κρυφτείς απ΄τα παιδιά» αποτυπώνεται πλήρως από τα πληγωμένα και θλιμμένα μάτια τους, τις στιγμές γεμάτες φόβο που περιγράφουν, τις βασανιστικές εμπειρίες και την ευχή που εκφράζουν προκειμένου να μπει ένα τέλος στο μαρτύριό τους, στη Γάζα. 

«Άρχισα να τρέμω. Τα χέρια μου έτρεμαν και άρχισαν να πονάνε», είπε ο 5χρονος Wael Salha σε έναν καταυλισμό του ΟΗΕ στη νότια Γάζα. Ήταν ένα από τα πολλά παιδιά στη Γάζα από τα οποία πήραν συνέντευξη οι New York Times σχετικά με τις εμπειρίες που βίωσαν όταν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τις έντονες αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από την αρχή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, και πολλοί από αυτούς είναι παιδιά.

Τα παιδιά με τα οποία μίλησαν οι New York Times περιέγραψαν τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσαν και τον συνεχή φόβο που βίωναν προσπαθώντας να κατανοήσουν έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος.

«Ελπίζω να σταματήσουν οι μάχες για να πάμε πίσω στο σπίτι και να κοιμηθούμε» , λέει ο μικρός Wael Salha και μετά μιλάει για την οικογένειά του. «Έπεσε το παράθυρο, φοβηθήκαμε και για αυτό ήρθαμε εδώ», είπε και πρόσθεσε για τις συνθήκες στον καταυλισμό: «Δεν έχουμε νερό, ηλεκτρικό ή κάτι να πιούμε. Διψάμε».

Ο 8χρονος Ammar Abdulhajj δηλώνει στην κάμερα των NYT: «Ήρθαμε εδώ γιατί δεν έχουμε τίποτα». «Κανείς δεν αντέχει κανέναν και υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα. Παντού υπάρχουν σκουπίδια και είναι ο ένας πάνω στον άλλον».

Η 10χρονη Hayat Abu Jarad κάνει επίσης την θλιβερή διαπίστωση: «Η ζωή είναι άσχημη εδώ. Δεν είναι δίκαιο». «Τηλεφώνησαν στον θείο μου και μας είπαν να εκκενώσουμε. Βρήκαμε ένα αυτοκίνητο γεμάτο με σκουπίδια και ήρθαμε εδώ», αναφέρει. «Η μητέρα μου άπλωσε μια κουβέρτα και όλοι κοιμόμαστε πάνω».

Η 12χρονη Jumana Dahmal από την πλευρά της είπε: «Το χέρι της μητέρας μου τραυματίστηκε, το πρόσωπο, τα πόδια και το χέρι της αδερφής μου τραυματίστηκαν επίσης».

Ένα άλλο αγόρι, ο Muhammad Assalaya, εύχεται να μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια και στα σχολεία τους και «να μην μένουν στις σκηνές, όπου δεν μπορούμε να κοιμηθούμε κάποιες φορές» .

Η 11χρονη Jumana Abu Nammous εύχεται να «ηρεμήσουν τα πράγματα».

Όλα τα παιδιά ζητούν ανακωχή. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στους καταυλισμούς έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν 22.000 άτομα μεταξύ των οποίων 11.400 παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: