Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Τι πρέπει να κάνω τώρα που όλοι γύρω μου έχουν κορωνοϊό;

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος απαντά.
Τι μάθαμε να κάνουμε καλά τα χρόνια του κορωνοϊού: αποστάσεις, μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, προστασία ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO


— Παρατηρούμε πάλι μια έξαρση του κορωνοϊού. Τι πρέπει να κάνουμε;
Αυτό που μάθαμε καλά να κάνουμε τα χρόνια του κορωνοϊού. Μέτρα προστασίας, που είναι γνωστά σε όλους μας. Αποστάσεις, μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, προστασία ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων. Για τον οργανισμό των περισσοτέρων από εμάς ο κορωνοϊός δεν είναι πια ένας ξένος, τον έχουμε συναντήσει και «φιλοξενήσει» στο σώμα μας και έχουμε ήδη αποκτήσει κάποια στοιχειώδη άμυνα σε αυτόν. Επίσης, οι εμβολιασμοί που έχουμε κάνει (όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα) έχουν συμβάλει σημαντικά στο χτίσιμο της άμυνας αυτής. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να αποφύγουμε όσο το δυνατόν επαναμολύνσεις που θα μας φέρουν πιθανόν κακουχία ή/και κάποια από τα άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί η λοίμωξη από κορωνοϊό.

— Ποια συμπτώματα κυριαρχούν με τις τρέχουσες παραλλαγές;
Στα ήπια συμπτώματα που συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι περιλαμβάνονται το συνάχι, ο πονόλαιμος, ο βήχας, οι πόνοι στο σώμα, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και η κόπωση. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 5-7 ημέρες. Τα εμβολιασμένα άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιή θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα έναν συνδυασμό αυτών των ήπιων συμπτωμάτων και δεν θα χρειαστούν ιατρική βοήθεια. Στα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνονται η δύσπνοια, ακόμη και κατά την ανάπαυση, ο υψηλός και επίμονος πυρετός, η υπνηλία και οι πόνοι στο στήθος που διαρκούν πάνω από 10 λεπτά. Ο έλεγχος του κορεσμού οξυγόνου είναι τότε απαραίτητος, καθώς και η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγάλο όφελος από τον εμβολιασμό δεν είναι ότι μειώνει σε κάποιο βαθμό την πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό, αλλά ότι μειώνει συντριπτικά τον κίνδυνο να νοσήσουμε σοβαρά.  


Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος
 


— Μπορώ να χρησιμοποιώ ακόμα τα τεστ κορωνοϊού από πέρυσι;
Τα περσινά τεστ δεν έχει νόημα να τα χρησιμοποιήσει κανείς, γιατί έχουν λήξει. Ό,τι και να δείξουν, δεν μπορούμε να το εμπιστευτούμε. Μάλιστα, ακόμα και αυτά που δεν έχουν λήξει είναι πλέον αμφίβολο αν και κατά πόσο μπορούν να ανιχνεύσουν τις τρέχουσες παραλλαγές του κορωνοϊού που κυριαρχούν στη χώρα μας, οι οποίες ανήκουν όλες στην κατηγορία ΒΑ.2 της Όμικρον (XBB.1.5, EG.5, ΧΒΒ.1.16).  Δεν λέω να μην τα χρησιμοποιούμε, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο πλέον αξιόπιστος δείκτης στην αρχική φάση είναι τα συμπτώματα που ανέφερα προηγουμένως. Αν κάποιος τα έχει, πρέπει να θεωρήσει τον εαυτό του δυνητικά φορέα του κορωνοϊού και να συμπεριφερθεί ανάλογα, προστατεύοντας τον εαυτό του και προφυλάσσοντας τους γύρω του.

— Ποιοι χρειάζεται να εμβολιαστούν ξανά;
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλούνται και πάλι να αυτοπροστατευτούν με έναν νέο γύρο εμβολιασμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Είναι όμως και μια ατομική επιλογή. Άτομα που φοβούνται τον κορωνοϊό, και έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους, δεν έχουν κανένα λόγο να μην εμβολιαστούν πάλι. Αυτό θα ανανεώσει την ανοσία του οργανισμού τους και θα τους παρέχει ένα αυξημένο επίπεδο διασφάλισης και σιγουριάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγάλο όφελος από τον εμβολιασμό δεν είναι ότι μειώνει σε κάποιο βαθμό την πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό, αλλά ότι μειώνει συντριπτικά τον κίνδυνο να νοσήσουμε σοβαρά.  

— Πόσο πιθανό είναι να αναπτύξουμε Long Covid εάν μολυνθούμε για δεύτερη ή τρίτη φορά;
Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί με σιγουριά, καθώς υπάρχουν ελάχιστα τεκμηριωμένα στοιχεία. Φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση ελάττωσης με το πέρασμα του χρόνου. Μια μεγάλη και αξιόπιστη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία που μόλις δημοσιεύτηκε αναφέρει ότι μετά από δεύτερη μόλυνση με τον κορωνοϊό τα άτομα είχαν κατά περίπου 30% μειωμένη πιθανότητα να εκδηλώσουν συμπτώματα Long Covid. Παραμένει λοιπόν ο κίνδυνος, έστω και μειωμένος, και αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό λόγο για να αποφύγουμε επαναμολύνσεις, ακόμα και στην τρέχουσα φάση που ο κορωνοϊός έχει γίνει ενδημικός και έχει πάψει να μας απασχολεί ιδιαίτερα. Μια τελευταία παρατήρηση για τους νεότερους από εμάς, που αφορά ιδιαίτερα ένα μεγάλο ποσοστό των αναγνωστών της LiFO: η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο ευάλωτη στη Long Covid είναι οι ενήλικες 35 έως 49 ετών. Αυτό ίσχυε τόσο στην αρχή της πανδημίας όσο και τώρα, που κυριαρχούν τα νεότερα στελέχη. Προσοχή από όλους μας, λοιπόν, για να περάσουμε έναν όσο το δυνατόν ανέφελο και covid-free χειμώνα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: