Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Το ΓΕΛ ΙΤΕΑΣ στη Ρώμη στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ “In the Theatre of life”.



   
 Στο χρονικό διάστημα 24 –30 Σεπτεμβρίου 6 μαθήτριες και 3 καθηγήτριες του ΓΕΛ Ιτέας επισκέφτηκαντη Ρώμη στα πλαίσια υλοποίησης της 2 ης κινητικότητας του προγράμματος
Erasmus “In the theatre of life”..
    Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί και μαθήτριες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ιταλικού σχολείου, συμμετείχαν σε θεατρικά εργαστήρια, τραγούδησαν παραδοσιακά Ιταλικά τραγούδια, χόρεψαν ιταλικούς, πολωνικούς και ελληνικούς χορούς, έστησαν τη δική τους σύντομη θεατρική παράσταση βασισμένη στο αγαπημένο τους παραμύθι.
    Οι μαθήτριες του ΓΕΛ Ιτέας επέλεξαν την τοπική μυθική διήγηση της Λενιώς και του Κωνσταντή καιμίλησαν για το δρώμενο του στοιχειού της Χάρμαινας, αναπαριστώντας την ιστορία των δύο νέων. 
    Επίσης, ξεναγήθηκαν στα μνημεία της Ρώμης, ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της και γεύτηκαν παραδοσιακά ιταλικά εδέσματα.

    
Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος καταδεικνύει την
αναγκαιότητα και τα οφέλη της επικοινωνίας και συνεργασίας των σχολείωνσε ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο, μια επικοινωνία η οποία ανοίγει το δρόμο για την ειρηνική συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των λαών και το σεβασμό των ανθρωπίνων αξιών. 
    Μέσω ανάλογων προγραμμάτων ηεκπαιδευτική κοινότητα συνειδητοποιεί ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και σημαντικότερα από όσα μας χωρίζουν.



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα γιά την μικρή συμμετοχή μαθητών,αλλά μάλλον αναμενόμενο λόγω οικονομικής κρίσης.
Το Λυπηρό όμως είναι η επιλογή του Πολιτιστικού μηνύματος που μετεφέρθη στην Ιταλία από τους Δελφούς. ..."Οι μαθήτριες του ΓΕΛ Ιτέας επέλεξαν την τοπική μυθική διήγηση της Λενιώς και του Κωνσταντή και μίλησαν για το δρώμενο του στοιχειού της Χάρμαινας, αναπαριστώντας την ιστορία των δύο νέων".
Ερώτηση: το θέμα επελέγη από τους μαθητές ή υπεδείχθη από τους Καθηγητές;
Εγώ πάντως θα περίμενα από την Δελφική Αντιπροσωπεία, μήνυμα που να έχει σχέση με την Δελφική φήμη και Ιστορία.
Τέτοιου είδους εκπροσώπηση του Πολιτισμού και του εκπαιδευτικού μας συστήματος ,μάλλον δεν συνάδει με τους Δελφούς.
Του χρόνου καλύτερα και περισσότεροι.

Καρανάσου Έφη είπε...

Ο αριθμός των μαθητών είναι καθορισμένος από το είδος του Erasmus, το οποίο προβλέπει μικρή κινητικότητα 6 μαθητών κάθε φορά, άρα 12 συνολικά για δύο κινητικότητες. Αν και Φωκίδα δεν είναι μόνο οι Δελφοί, πόσο μάλλον που μιλάμε για ΓΕΛ Ιτέας, καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας για την προβολή του σημαντικού μνημείου παγκόσμιας ακτινοβολίας και σημασίας του τόπου μας. Αυτή την αξία των Δελφών το ΓΕΛ Ιτέας με το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ήδη αναδείξει, καθώς η συμμετοχή του σε αυτό πραγματοποιείται με θεατρικά δρώμενα βασισμένα σε ιστορίες που έγραψαν οι μαθητές μας, αφού αρχικά η κα Ψάλτη τους "σύστησε" εκθέματα του μουσείου Δελφών. Οι Ιταλοί και Πολωνοί καθηγητές και μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτή την παράσταση Μουσειακού θεάτρου από το σχολείο μας, όταν επισκέφθηκαν την Ιτέα τον περασμένο Μάρτιο, και να ξεναγηθούν στους Δελφούς, όπου είδαν τα εκθέματα και διά ζώσης. Άρα, θεωρούμε ότι η προβολή του πολιτισμού της περιοχής έγινε με πολύ αξιόλογο τρόπο από το σχολείο μας και εμπλουτίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Ρώμη. Αυτά, για να σας ενημερώσουμε, όπως οφείλει να είναι ενημερωμένος, όποιος γράφει οτιδήποτε για μια δράση, ειδικά όταν πρόκειται για σχολείο.
Ευχαριστούμε. Εκ μέρους των εκπαιδευτικών, Ευθυμία Καρανάσου, Φιλόλογος ΓΕΛ Ιτέας.

Ανώνυμος είπε...

Ως μαθήτρια που συμμετείχε στο πρόγραμμα και στη μετακίνηση στην Ιταλία, θα ήθελα με όλο το σεβασμό να απαντήσω στο σχόλιο σας... Καταρχάς, όσον αφορά στη συμμετοχή του προγράμματος, θα πω οτι ήταν ανέκαθεν περιορισμένη... Υπήρχαν αποκλειστικά 6 θέσεις για μετακίνηση και η επιλογή των μαθητών έγινε με βάση κάποια κριτήρια, οπότε δεν υπήρχε και η δυνατότητα να συμμετάσχουν περισσότεροι μαθητές... Επίσης, αναφορικά με το θέμα της παρουσίασης του μύθου με τον Κωνσταντή και τη Λενιώ... Μας ανατέθηκε η εργασία να προετοιμάσουμε μια θεατρική παράσταση με βάση το αγαπημένο μας παραμύθι... Έτσι, αντί να παρουσιάσουμε κάτι συνηθισμένο, όπως ο Πινόκιο ή Σταχτοπούτα που παρουσιάστηκαν από τα άλλα σχολεία, αποφασίσαμε να διηγηθούμε τον μύθο για τον Κωνσταντη και τη Λενιώ που είναι χαρακτηριστικός για τον τόπο μας και γιορτάζεται κάθε χρόνο... Ήταν, μάλιστα, αφορμή για να δείξουμε στα παιδιά από τις ξένες χώρες ένα έθιμο του τόπου μας, με τη βοήθεια κι όλας οπτικοακουστικού υλικού που υπάρχει από τις εκδηλώσεις του στοιχειού της Χαρμαινας.

Ανώνυμος είπε...

Μηπως συναδει με την Ιτεα; Μια ιστορια της Αμφισσας πηραν και την πηγαν εκδρομη στη Ρωμη.Ευχαριστουμε για την διαφημιση παντα τετοια και του χρονου.

Ανώνυμος είπε...

«Ουδείς μωρότερος των Ιατρών εάν δεν υπήρχαν οι διδάσκαλοι»

Ανώνυμος είπε...

Ζητώ συγχώρεση γιά την άγνοιά μου όσον αφορά τον περιοριστικό αριθμό συμμετεχόντων.
Όσον αφορά το θέμα με το οποίο εκπροσωπήσατε κα Διευθύντρια την περιοχή των Δελφών, εύχομαι του χρονου να το ξανασκεφτείτε.Διαφορετικά όρα ανωτέρω σχόλιο του 8:51.
Όσον αφορά τα παιδιά που συμμετείχαν θερμά συγχαρητήρια γιά τις παραστάσεις και την εμπειρία που πήρατε.