Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

«Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ STEVE FORBES ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε ...»

Κοσμοθεωρία Μπάιντεν: Θλιβερή και λανθασμένη



Αν θέλετε πραγματικά να απογοητευθείτε όσον αφορά το μέλλον των ΗΠΑ, διαβάστε την προ μηνός ομιλία του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν. Στόχος του ήταν να σκιαγραφήσει το φιλόδοξο όραμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για το πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα και τον κόσμο: ωστόσο ο χαρακτηρισμός "δυστοπικό” θα ήταν πιο ακριβής.

Ελεύθερη αγορά; Ξεχάστε την. Ο Σάλιβαν ισχυρίζεται ότι χωρίς "καθοδήγηση” από την κυβέρνηση, οι οικονομίες της ελεύθερης αγοράς θα κινηθούν προς ανεπιθύμητες κατευθύνσεις. Αραδιάζει το συνηθισμένο τροπάρι περί ανισότητας, επαναγορών μετοχών, αποδόμησης της αμερικανικής μεταποίησης, μετακίνησης θέσεων εργασίας στο εξωτερικό και αφήνει την Κίνα και άλλους να πάρουν τα πρωτεία στους ημιαγωγούς και άλλες κρίσιμες τεχνολογίες.

Ο Σάλιβαν απορρίπτει "τις περικοπές φόρων και την απορύθμιση, την ιδιωτικοποίηση έναντι του δημόσιου ελέγχου και την απελευθέρωση του εμπορίου ως αυτοσκοπό”. Κατά τη γνώμη του αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι κρατικό σχεδιασμό και μικρότερη εξάρτηση από την ελεύθερη αγορά: "Η σύγχρονη αμερικανική βιομηχανική στρατηγική προσδιορίζει συγκεκριμένους τομείς που είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, στρατηγικής σημασίας από άποψη εθνικής ασφάλειας και όπου ο ιδιωτικός τομέας από μόνος του δεν είναι διατεθειμένος να κάνει τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση των εθνικών μας φιλοδοξιών. Προωθεί στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς”.

Η επιβολή της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, είναι ύψιστη προτεραιότητα, όπως και η έναρξη "πολέμου” κατά των ορυκτών καυσίμων: "...για να εκμεταλλευθεί αυτήν την ευκαιρία, η Αμερική χρειάζεται στοχευμένη, δυναμική στρατηγική επενδύσεων που να προωθεί την τεχνολογία, να μειώνει το κόστος και να δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας”.

Οι θέσεις του Σάλιβαν είναι λανθασμένες.

Όσον αφορά την ανισότητα; Ο κόσμος ζητά αύξηση των εισοδημάτων. Χάρη στις φορολογικές περικοπές που θεσπίστηκαν το 2017 και ωφέλησαν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, οι μισθοί για τους χαμηλόμισθους και όσους ανήκουν στις μειονότητες αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι οι μισθοί των υψηλότερων εισοδημάτων.

Όσον αφορά τους ημιαγωγούς; Οι ΗΠΑ έχουν ένα προβάδισμα πέντε ετών στην αρχιτεκτονική προηγμένων ημιαγωγών έναντι της Κίνας.

Όσον αγορά τη βιομηχανία; Η βιομηχανία επλήγη από την υπερβολική, σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητη ρύθμιση κατά τα πρώτα χρόνια του τρέχοντος αιώνα. Η απορρύθμιση -σε συνδυασμό με τις μειώσεις φόρων- κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ οδήγησαν σε βελτίωση του τομέα μεταποίησης.


Επιπροσθέτως, η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας απαιτεί τεράστια, περιβαλλοντικά καταστροφική αύξηση των εξορύξεων. Η εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βλάψει επίσης τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς θα πληγούν από το τεχνητά υψηλό ενεργειακό κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ινδία, η Κίνα και άλλες χώρες εστιάζουν στα ορυκτά καύσιμα.

Αυτό που ο Σάλιβαν και οι όμοιοί του βολικά αγνοούν είναι ότι οι οικονομίες που "καθοδηγούνται” από τις κυβερνήσεις με τον τρόπο που ο ίδιος οραματίζεται, αποδίδουν χειρότερα από αυτές που προσανατολίζονται περισσότερο στην επιχειρηματική ελευθερία. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των ΗΠΑ μέσα στα χρόνια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ εκείνους των κρατικοδίαιτων ευρωπαϊκών χωρών.

Η έκδηλη απέχθεια του Σάλιβαν για την ελεύθερη αγορά αντικατοπτρίζει τη δυσπιστία του στην ελευθερία του ανθρώπου. Οι αγορές, εν τέλει, είναι οι άνθρωποι που λαμβάνουν άπειρες αποφάσεις για αγοραπωλησίες κάθε μέρα. Η δημιουργικότητα και η καινοτομία συνήθως προέρχονται από ανθρώπους που δεν εγκλωβίζονται από τη συμβατική λογική. Η πρόοδος απαιτεί συνεχή πειραματισμό από πολλούς ανθρώπους και οντότητες.

Η κυβερνητική "καθοδήγηση” εγγυάται τελικά τη στασιμότητα. Η καινοτόμος NASA της δεκαετίας του 1960 έδωσε τη θέση της σε μια στενόμυαλη υπηρεσία που στερείτε οράματος. Ευτυχώς, υπάρχουν ο Έλον Μασκ και η SpaceX, η τεχνογνωσία και το όραμα των οποίων ξεπερνούν αυτά της NASA - αλλά και της Κίνας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: