«Μεγάλο μέρος της Ελλάδας ασχολείται με το να βρει κάποιον να κατηγορήσει»
Την ώρα που καίει στη χώρα η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης, στην Ελλάδα ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους, γράφει το Politico.
Στον Έβρο μαίνονται οι πολλαπλές φωτιές, που έχουν δημιουργήσει μια «φονική κόλαση». Την ίδια ώρα, πολιτικοί προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή στη σύλληψη εμπρηστών και κάποιοι διαδίδουν ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος έβαλε τις φωτιές, επισημαίνει το Politico.
«Ενώ φουντώνει η οργή για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις, μεγάλο μέρος της Ελλάδας ασχολείται με το να βρει κάποιον να κατηγορήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Το Politico κάνει αναφορά στη δήλωση του Βασίλη Κικίλια για τους εμπρηστές- που πριν από λίγες ημέρες είπε μεταξύ άλλων «Δεν θα ξεφύγετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε». Παράλληλα το δημοσίευμα σημειώνει πως οι φωτιές στην Ελλάδα- και το γεγονός ότι πολιτικοί επικεντρώνονται στους ενόχους- τροφοδοτούν υπάρχουσες εντάσεις.
Στον Έβρο, ντόπιοι κατηγορούν μετανάστες και πρόσφυγες, αναφέρει το Politico. Μεταξύ άλλων, σημειώνει την τοποθέτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Πάρη Παπαδάκη, όπως και σε εκείνη του Κυριάκου Βελόπουλου. «Κάποιοι ντόπιοι κυριολεκτικά κυνηγούν αποδιοπομπαίους τράγους», γράφει το Politico, κάνοντας αναφορά στους πολίτες που «συλλαμβάνουν» μετανάστες στον Έβρο.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στις συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμούς που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί από αυτούς, γράφει το Politico, στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ως παράδειγμα αναφέρει τους 3 από τους 4 που συνελήφθησαν την προηγούμενη Πέμπτη, που αφέθηκαν ελεύθεροι. «Αναπτήρες που βρέθηκαν στην κατοχή τους δεν λειτουργούσαν, ενώ τα ύποπτα σπρέι αποδείχθηκε ότι ήταν απλά αποσμητικά αυτοκινήτου», σημειώνει το δημοσίευμα.
Φωτιές: «Πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών»
Η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις δασικές πυρκαγιές, από το 2000 που συλλέγει δεδομένα. Είναι μόνο μία από τις αρκετές φωτιές που καίνε στην Ελλάδα, σημειώνει το Politico.
Η καταστροφή είναι μια σκληρή υπενθύμιση της απειλής που θέτει η κλιματική αλλαγή για τη χώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα. Η περιοχή της Μεσογείου γίνεται πιο θερμή και ξηρή, κάτι που κάνει πιο εύκολη την εξάπλωση των φωτιών, σημειώνει.
Οι ειδικοί λένε πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενισχύσουν τη διαχείριση των δασών. «Παρότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες πρόληψης, η απάντησή της τις τελευταίες εβδομάδες είναι να αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους», σχολιάζει το Politico.
Το να επικεντρώνονται στο από ποιον ή πώς ξεκίνησαν οι φωτιές επιτρέπει σε κυβερνήσεις να κατηγορούν άτομα και όχι τις αποτυχημένες πολιτικές, επισημαίνει ο Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος, καθηγητής δασικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Λέιδα.
«Αν η συζήτηση αφορά το γιατί εξαπλώθηκαν οι φωτιές, θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών. Και σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη θα μπορούσε να είναι των πολιτικών. Για αυτό η συζήτηση συχνά απομακρύνεται γρήγορα από τη διαχείριση των δασών και στρέφεται στο τι προκάλεσε τη φωτιά», συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου