Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Οι συνταξιούχοι μπροστά στις επερχόμενες τοπικές εκλογές (Άρθρο παρέμβαση Γιώργου Ιωσηφίδη « Προέδρου Ένωσης συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Φωκίδας»)



Οι τοπικές εκλογές είναι εδώ και αυτό το καταμαρτυρούν τα εκατοντάδες βιογραφικά που βλέπουμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (και στα γραμματοκιβώτιά μας).  Σπουδές, πτυχία, επαγγελματική καριέρα, οικογένεια κλπ είναι τα «προσόντα» που προβάλουν οι «ανεξάρτητοί» υποψήφιοι, στους δήθεν υπερκομματικούς συνδυασμούς που ανήκουν! Συνδυασμούς που αλληλο-ανακυκλώνονται, προς δόξα της κυρίαρχης πολιτικής που και οι δύο στηρίζουν.

   Είναι αυτοί που ξαφνικά αφουγκράζονται τους πολίτες όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ήτανε στην κυριολεξία κουφοί, τυφλοί και άλαλοι στα προβλήματά μας. Απόντες από τη δική μας καθημερινότητα. Παρόντες….., χορηγοί των μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής. Για το καλό του Δήμου!!!

 ….και εμείς 12 χρόνια τώρα να ζούμε με μειώσεις των συντάξεών μας κατά 40 και 50%. Με κομμένο το ΕΚΑΣ από τους πλέον φτωχούς συναδέλφους μας. Με τη ακρίβεια να φουντώνει όχι μέρα με τη μέρα αλλά ώρα με την ώρα, στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, στα βενζινάδικα.

   Όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήσαμε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Για τις περικοπές των συντάξεων, για τους γιατρούς που δεν έχουμε, για το ανύπαρκτο νοσοκομείο, για τα χαράτσια εφορίας, νερού και ηλεκτρισμού, για τα προβλήματα των εργαζόμενων παιδιών μας μαζί με το Εργατικό κίνημα και δίπλα μας ποτέ δεν είδαμε κανέναν από αυτούς τους δήθεν ανεξάρτητους και υπερκομματικούς υποψήφιους που  έχουν τη στήριξη, κρυφά ή φανερά, αυτού του σάπιου πολιτικού συστήματος. Η δικαιολογία τους: Είναι κομματικά όλα αυτά!!

  Έρχεται το Φθινόπωρο και μαζί του και οι νέες «ακομμάτιστες» ανατιμήσεις στο ρεύμα (χωρίς πλέον επιδότηση των νοικοκυριών), που θα φέρουν κι άλλες «ακομμάτιστες» ανατιμήσεις σε όλα τα είδη ανάγκης, μαζί και οι «ακομμάτιστες» κατασχέσεις σπιτιών από τα funds των τραπεζών αλλά και από την ΑΑΔΕ.

   ….και εμείς να περικόπτουμε τα φάρμακά μας στη μισή δόση, το κρέας, τη φέτα, τη διασκέδαση, τις διακοπές, ακόμη και το λάδι που πλέον είναι είδος πολυτελείας!

 

Τι μας τάζουν ότι θα φτιάξουν όλοι αυτοί οι «υπερκομματικοί»;

    Δρόμους που κάθε διετία θα σκάβονται είτε για ύδρευση, είτε για αποχέτευση, είτε για οπτικές ίνες, είτε για φυσικό αέριο, είτε για ρεύμα. Παρεμπιπτόντως οι λακκούβες τους χάσκουν ακόμη ανοιχτές! Παιδικές χαρές (όταν και όποτε) για τα παιδιά και τα εγγόνια μας που όλα όμως πήραν των ομματιών τους και μη αντέχοντας τη χαμοζωή τράβηξαν το δρόμο τους για εξωτερικό και στην καλλίτερη περίπτωση Αθήνα. Καθαριότητα που σε λίγο θα την πληρώνουμε με το κιλό (μιας και αυτός είναι ο προγραμματισμός τους αλλά και η πολιτική των ανώνυμων εταιρειών που στηρίζουνε (ΦΟΔΣΑ). Καλλίτερο φωτισμό που όμως και αυτόν όπως και κάθε υπηρεσία θα την πληρώνουμε πανάκριβα στη λογική της ανταποδοτικότητας που όλοι τους πρεσβεύουν! Αναμορφώσεις πλατειών κλπ χωρίς καμία σχεδόν χρηστικότητα, για να  κάνουν πάρτι οι εργολάβοι.

    Σαφώς και θέλουμε και καθαριότητα και δρόμους και καλό φωτισμό για να μπορούμε να περπατάμε και εμείς που η όρασή μας πλέον, λόγω ηλικίας,  δε μας βοηθάει. Όμως θέλουμε να περπατάμε και περήφανοι. Για τον τεράστιο πλούτο που παρήγαμε που και τότε και τώρα γευόμαστε τα ψίχουλα που χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν. Να μπορούμε να χαρτζιλικώσουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που τα ετοιμάζουν στα σφαγεία των 16 ωρών δουλειάς, των ελαστικών μορφών δουλειάς - δουλείας, με δίωρα, με 8μηνα, με σύνταξη στα 80 και στα 85!

  Γι αυτά, απ’ τους «υπερκομματικούς» έχει κηρυχθεί σιωπητήριο. Εικόνα αυτού του συστήματος  είναι, όλοι ανεξαιρέτως, και ανεξάρτητα απ’ τα πρόσημα που βάζουν οι επικεφαλής των συνδυασμών δεν παύουν να δείχνουν σε όλους τους τόνους την πίστη τους στην κυρίαρχη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Πίστη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής. Στα μεταλλεία, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στους ιδιοκτήτες των ανεμογεννητριών με νέες παραχωρήσεις γης και θάλασσας, στα σούπερ-μάρκετ, στους μεγάλο-εργολάβους και μεγαλοξενοδόχους.

 

  Εκεί δηλαδή που η ζωή είναι αντιμέτωπη με το κόστος των αφεντικών, που ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, που τσακίζεται το μεροκάματο. Όλοι αυτοί που σπρώχνονται υπέρ της μερικής απασχόλησης (8μηνα, προγράμματα κλπ) ενάντια στις μόνιμες θέσεις εργασίας προκειμένου να κρατάν σε ομηρία τη νεολαία της περιοχής μας.

   Είναι οι ίδιοι που αυξάνουν τα δημοτικά αλλά και τα τέλη ακίνητης περιουσίας, την ύδρευση, ασκώντας ΟΛΟΙ μαζί τη διοίκηση της ΔΕΥΑΔ που σε πρώτη ευκαιρία και μπροστά στην αδυναμία κάποιου νοικοκυριού να πληρώσει τα χαράτσια τους, κόβουν το νερό!

   Είναι οι ίδιοι που δώσανε τα αποθεματικά του δήμου στις κυβερνήσεις αφήνοντας γυμνά τα ταμεία του, προσφεύγοντας στις χορηγίες των  μεγάλο-επιχειρηματιών της περιοχής, εκδίδοντας μάλιστα και ευχαριστήρια, το ένα πίσω από το άλλο, για την δική τους ανικανότητα και την «προσφορά» της επιχειρηματικότητας! Φτάσανε και σε σημείο να χρήζουν τους εργοδότες που έχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις ακόμη και επίτιμους δημότες. Τόση δουλοπρέπεια!

  Είναι αυτοί που στέλνουν στην ΑΑΔΕ τα χρέη των νοικοκυριών και θα πανηγυρίζουν και από πάνω όταν τα κοράκια των real estate θα μας παίρνουν τα σπίτια για ένα κομμάτι ψωμί, ξεπουλώντας τα στους ξένους «επενδυτές» που ήδη κάνουν αγορές ακινήτων σε Ιτέα, Χρισσό, Δελφούς και Άμφισσα.

Στεκόμαστε απέναντι:

·         Στην όποια δημοτική αρχή εκλεγεί, που στα μέχρι τώρα ψηφοδέλτιά τους φιγουράρουν σύμβουλοι που υπηρέτησαν με ζήλο την κυρίαρχη πολιτική. Στελέχη κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που κυβέρνησαν τη χώρα και τσάκισαν το λαό μας. Που συμμετέχουν ακόμη και νεοναζί (κρυφοί ή φανεροί). Που πολλοί από αυτούς είναι ορκισμένοι απέναντι στον «εχθρό λαό» φτάνει να μπορούν να υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου της περιοχής.

·         Στην πολιτική χρηματοδότησης του δήμου, που στηρίζεται όλο και περισσότερο στα "ίδια έσοδα"- ανταποδοτικότητα (δηλαδή το ξεζούμισμα του δημότη) για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με την κρατική χρηματοδότηση να συρρικνώνεται.(...)

·         Στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, υπηρεσιών, τομέων (ύδρευση-καθαριότητα κλπ) που είναι στην ευθύνη του δήμου, η οποία έχει στόχο τη συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού και οδηγεί στην πλήρη υποστελέχωση των κρίσιμων υπηρεσιών, αλλά και στην άλωση των εργασιακών σχέσεων.

Τι δημάρχους και συμβούλους θέλουμε:

   Εμείς θέλουμε δημάρχους και συμβούλους λαϊκούς αγωνιστές (όπως αυτούς που γνωρίσαμε, προηγούμενων δεκαετιών). Μπροστάρηδες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Να είναι απέναντι στις πολιτικές εξαθλίωσής μας και όχι να στρουθοκαμηλίζουν λέγοντάς μας ότι δεν μπορούμε γιατί αυτά είναι κομματικά! Που να είναι μαζί μας, δίπλα μας,  στις διεκδικήσεις μας για καλύτερη σύνταξη, ενάντια στην ακρίβεια, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στη χαμοζωή που μας καταδικάζουνε!

   Να είναι με τους εργάτες και τους φτωχούς επαγγελματίες του Δήμου μας που τους τσακίζουν αυτές οι πολιτικές απαλύνοντάς τους από υπέρογκα δημοτικά τέλη. Να παλεύουν μαζί μας για … «κανένα σπίτι σε χέρια αρπακτικού ή τραπεζίτη».

   Που να μην παραχωρούνε γη και ύδωρ με το τίποτα, στις μεταλλευτικές, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών κάνοντας τον τόπο μας στην κυριολεξία χαβούζα με το πρόσχημα της επιχειρηματικότητας.

   Να είναι δίπλα στα εγγόνια μας μαθητές και τους γονείς τους, για σχολεία, όχι ετοιμόρροπα όπως το ΕΠΑΛ, αλλά αντισεισμικά με σύγχρονα προγράμματα σπουδών.

   Να έχουν πάρει όλα τα μέτρα για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία με χρήματα απαιτητά από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι φορτώνοντάς τα σε εμάς μέσα από τα δημοτικά τέλη

   Που να το εννοούν όταν λένε ότι το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό πρεσβεύοντας πολιτική του χαμηλότερου αντίτιμου και όχι φορτώνοντας τα νοικοκυριά με συνεχείς ανατιμήσεις ανά χρόνο!

   Να λειτουργούν (έστω και σε μικρό ποσοστό) σα το δήμο της Πάτρας. Δίπλα στο λαό.

   Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή θεωρούμε ότι τα προγράμματα που ήδη έχουν ανακοινώσει οι υποψήφιοι  είναι βαθύτατα πολιτικά, με πρόσημο μάλιστα τα θέλω και τις επιθυμίες του κεφαλαίου της περιοχής σε βάρος της ζωής μας, εμείς τασσόμαστε δίπλα σε αυτούς που στάθηκαν κοντά μας όλα αυτά τα δίσεκτα χρόνια. Στους υποψήφιους της «ΛΑΙΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» Που αφουγκράστηκαν τις ανάγκες μας, που πάλεψαν μαζί μας για να τις ικανοποιήσουμε. Γιατί όταν αυτοί είναι μαζί μας, μόνον τότε εμείς, ο φτωχός λαός, θα είμαστε πιο δυνατοί.!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: