Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης πάτησε για πρώτη φορά ανθρώπινο δημιούργημα!

Με πολύ επιστήμη αλλά και ομαδική προσευχή προσελήνωσαν οι Ινδοί το διαστημόπλοιο τους στον Ν.Πόλο της Σελήνης

Το ινδικό διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 προσεληνώθηκε στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο στις 3:34 το μεσημέρι της Τετάρτης, τρεις ημέρες μετά τη συντριβή εκεί του ρωσικού Luna-25 

Ινδοί επιστήμονες στο Διαστημικό Κέντρο Σριχαρικότα πανηγυρίζουν την επιτυχή προσελήνωση του Chandrayaan-3, το μεσημέρι της Τετάρτη Πηγή: Protagon.gr

Η Ινδία έγραψε Ιστορία στις 3:34 το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), καθώς έγινε η πρώτη χώρα που προσελήνωσε διαστημόπλποιο κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης. 

Ενας από τους κύριους στόχους της αποστολής του Chandrayaan-3 είναι να βρει πάγο, ο οποίος, όπως λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσε να υποστηρίξει μια μελλοντική αποικία στο φεγγάρι. 

Αν βρεθεί τρόπος συλλογής και επεξεργασίας του μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις δημιουργίας μόνιμων εγκαταστάσεων. 

Ο πάγος μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για την παροχή πόσιμου νερού και οξυγόνου στους μελλοντικούς κατοίκους της Σελήνης όσο και για την παροχή καυσίμων σε πυραύλους και διαστημόπλοια. 

Η Ινδία έγινε έτσι η τέταρτη χώρα που κατάφερε να «πατήσει» στην επιφάνεια της Σελήνης. 

Η ινδική σεληνάκατος Vicram λίγα μέτρα από την επιφάνεια της Σελήνης Πηγή: Protagon.gr



Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα για το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας, η οποία έχει βλέψεις για ενεργό παρουσία στη Σελήνη, κάτι που αποτελεί το νέο στόχο αλλά και πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. 

ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ρωσία θέλουν να δημιουργήσουν επανδρωμένες βάσεις στον φυσικό μας δορυφόρο και να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς του πόρους (ορυκτό πλούτο κ.α.) για επιστημονικούς και εμπορικούς σκοπούς, αλλά και για ενίσχυση του γεωστρατηγικού τους ρόλου.

 Καθώς η Ινδία δεν θέλει να μείνει πίσω σε αυτή την κούρσα, με την επιτυχία αυτής της αποστολής δηλώνει και αυτή παρούσα. 

Η προσπάθεια της Ινδίας έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συντριβή του ρωσικού Luna-25 την ώρα που προσπαθούσε να προσσεληνωθεί στην ίδια περιοχή. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στον νότιο πόλο της Σελήνης μπορεί να βρεθεί πάγος. 

Εικόνα της επιφάνειας της Σελήνης που έστειλε στη Γη το ινδικό διαστημόπλοιο στις 5 Αυγούστου -ISRO/Handout via REUTERS 


Η έκταση που παραμένει σε μόνιμη σκιά στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού είναι πολύ μεγάλη και για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι. 


Με ζωγραφισμένη την αγωνία στα πρόσωπά τους, οι ινδοί επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του διαστημοπλοίου, λίγα λεπτά πριν την προγραμματισμένη προσσελήνωση στο Διαστημικό Κέντρο Σριχαρικότα – YouTube 

Οι ΗΠΑ, η πρώην Σοβιετική Ενωση και η Κίνα έχουν προσεληνώσει σκάφη κοντά στον ισημερινό της Σελήνης, αλλά καμία δεν έχει οδηγήσει επιτυχημένες αποστολές στον νότιο πόλο της. 

Η προηγούμενη προσπάθεια της Ινδίας να προσεληνώσει την αποστολή Chandrayaan-2 κοντά στον νότιο πόλο το 2019, ήταν ανεπιτυχής, καθώς το σκάφος συνετρίβη στην επιφάνεια. 

Το διαστημόπλοιο απογειώθηκε στις 14 Ιουλίου από το διαστημικό κέντρο Σριχαρικότα στη νότια Ινδία. 

Το σκάφος που «πάτησε» στη Σελήνη ονομάζεται Vikram, από τον ιδρυτή του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (Isro) Βίκραμ Σαραμπχάι. 


Μαθητές σχολείου στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας προσεύχονται για την επιτυχία της αποστολής – REUTERS/Amit Dave 

Δύο ώρες μετά την προσελήνωση, το σκάφος θα άφηνε στην επιφάνεια της Σελήνης ένα ρομποτικό όχημα βάρους 26 κιλών που ονομάζεται Pragyaan, η σανσκριτική λέξη για τη σοφία. 

Σύμφωνα με το BBC, το σκάφος βρέθηκε σε μια περιοχή γεμάτη κρατήρες και βράχια, για αυτό ήταν πολύ δύσκολη η προσελήνωσή του. 

Οι επιστήμονες που το παρακολουθούσαν από τη Γη, διόρθωσαν τη θέση του για την προσελήνωση, κατά λίγα μέτρα. 

Στη συνέχεια, το εξάτροχο ρομποτικό όχημα θα έβγαινε από το σκάφος για να ξεκινήσει την εξερεύνηση της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, συγκεντρώνοντας κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που θα σταλούν στη Γη. 

Το ταξίδι του Chandrayaan-3 στη Σελήνη έχει δημιουργήσει πολύ ενθουσιασμό στην Ινδία, με ευχές για την επιτυχία της αποστολής να έρχονται από όλη τη χώρα. 

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, παρακολούθησε ενθουσιασμένος απευθείας το εγχείρημα από τη Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών των BRICS. 


Μία οικογένεια στο Νέο Δελχί συμμετέχει σε μία τελετή προσευχής για την ασφαλή προσελήνωση του διαστημικού σκάφους – REUTERS/Adnan Abidi 

Το διαστημόπλοιο μεταφέρει πέντε επιστημονικά όργανα που θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη «των φυσικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας της Σελήνης, της ατμόσφαιρας κοντά στην επιφάνεια και της τεκτονικής δραστηριότητας για να μελετήσουν τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια». 


Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: