Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

«Πρόταση για προγράμματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις» (Αφρ.Παπαθανάση)



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ και ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με Επιμελητήρια οφείλει να σχεδιάσει ειδικά προγράμματα, προγράμματα μη γραφειοκρατίας, ανάλογα με τις ανάγκες, πχ δεν είναι το ίδιο μεγάλο ξενοδοχείο στν Ευβοια ή Βιοτεχνική επιχείρηση στα Οινόφυτα, με μικρό ξενώνα στον Ορεινό Ογκο ή και μικρή επιχείρηση του εμπορικού κέντρου της Αμφισσας.
Τα στατιστικά και το προφιλ  των επιχειρήσεων η Περιφέρεια το βρίσκει μέσω ΑΑΔΕ.

2. Ποιες οι ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων πχ. της Φωκίδας;;
Πότε σοβαρά ρώτησε κανείς;; Το copy paste ανακοινώσεων, κεντρικές ΕΣΠΑ ή βουλευτικές (ανακοινώσεις και οδηγίες) δεν εξυπηρετούν ουσιαστικά, απλά αναδεικνύουν το πόσο εκτός κλίματος και πραγματικότητας βρίσκεται η κατάσταση.

3. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ για μικρές επιχειρήσεις ΦΩΚΙΔΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ.

3.1. ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
* Σήμερα το κατώτατο όριο προυπολογισμού δαπανών για υποβολή πρότασης εξοικονόμησης είναι 30.000 ευρώ. 
* Αυτό ΔΕΝ εξυπηρετεί γιατί είναι όριο που πολλοί δεν μπορούν να φτάσουν ή δεν το έχουν ανάγκη.
* Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ενέργειας είναι όμως οριζόντια ανάγκη για όλες τις επιχειρήσεις, σε κάθε γεωγραφική περιοχή της Στερεάς.

ΠΡΟΤΕΙΝΩ και θέτω τις προτάσεις αυτές στη δική σας κρίση και διαβούλευση : 

3.1.1. ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ και ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ - έως 7.000 ευρώ ύψος προυπολογισμού έργου για επιχειρήσεις, με Φορέα Υλοποίησης τα τοπικά Επιμελητήρια.
Με το πρόγραμμα αυτό ΟΛΕΣ οι μικρες μονάδες μπορούν να κάνουν τα πρώτα απαραίτητα βήματα εξοικονόμησης, όπως φωτισμός, αυτοματισμοί, τζάμια - βιτρίνες, κλιματισμός, ηλιακοί συλλέκτες.

3.1.2. ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ και ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ - έως 20.000 ευρώ ύψος προυπολογισμού έργου  με τις μονάδες της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ υπέυθυνο Φορέα Υλοποίησης. 
Με το πρόγραμμα αυτό ΟΛΕΣ οι μικρες μονάδες μπορούν να κάνουν τα πρώτα απαραίτητα βήματα εξοικονόμησης, όπως φωτισμός, αυτοματισμοί, τζάμια - βιτρίνες, κλιματισμός, ΑΛΛΑ και να προχωρήσουν σε εξοπλισμό κουζίνας, ψυγεία, πλυντήρια, αλλά και θερμαντικά σώματα, μικρής κλίμακας κτιριακά,  ηλιακούς συλλέκτες.

3.1.3. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό ενίσχυσης για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

3.2.  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ "ΣΩΤΗΡΙΑΣ" της τέχνης των ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΩΝ, ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ή και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΔΕΡΜΑΤΑ, ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ. 
Στοχευμένη παρέμβαση με στόχο τη διατήρηση μονάδων και διάσωση επαγγελμάτων.

3.3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. 
Μπουεούμε να προτείνουμε εδώ ειδικά μέτρα, πχ ενίσχυση Α ή Β ανάλογα με την εγκατάσταση του νέου επιστήμονα σε ορεινή μειονεκτική περιοχή, ή την μεταφορά της έδρας του από μεγάλο αστικό κέντρο σε μικρες πόλεις, πχ από Αθήνα σε Αμφισσα, ή την πρώτη έναρξη δραστηριότητας, ή και την ενίσχυση της επιχείρησης για αγορά επιστημονικού επαγγελματικού εξολισμού. Αιτιολογική βάση του προγράμματος η ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης, έρευνας, βοήθειας στον πληθυσμό. 

3.4. Τα "κλασσικά" προγράμματα για ενίσχυση ή ίδρυση νέων επιχειρήσεων, τουριστικού κλάδου ή μή, ΑΛΛΑ με ιδιαίτερη προσοζή σε κριτήρια αξιολόγησης που ενισχύουν την τοπική υγιή επιχειρηματικότητα των μικρών μονάδων, όπως δικτύωση, σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, μικρής κλίμακας μεταποίηση.

3.5. ΧΩΡΟΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Χθες, Επιμελητήριο, Αντιπεριφερειάρχης, Βουλευτής, Επιχειρήσεις και Τράπεζα Πειραιώς, όφειλαν εκ νέου να διαμορφώσουν μια συνεχή πλατφόρμα επικοινωνίας και ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΡΩΝ για τις ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, τον ανάλογο ΧΩΡΟ στα ΜΑΛΑΜΑΤΑ ΔΩΡΙΔΑΣ ή τις ζώνες σε ΙΤΕΑ και ΓΡΑΒΙΑ.

Από την πυρασφάλεια στο ΠΑΡΚΟ έως τις τιμές διάθεσης γης, από το σχεδιασμό για έργα ενεργειακών κοινοτήτων που θα δώσουν φθηνότερη ενέργεια, έως την νομοθετική ρύθμιση για ζητήματα αδειοδοτήσης λόγω Δελφικού Τοπίου. 
Ολα αυτά είναι θέματα "σιωπηρά" για χρόνια.

3.6. Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑ για τις μικρές μονάδες.
Τα ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ και οι εκπροσωποί τους δεν μπορεί να σιωπούν γι αυτό. 

Η συμμετοχή μας στα κοινά δεν μπορεί να αφορά κουστούμια και πανηγύρια και σχεδιασμό προσωπικής πολιτικής επιβιώσης  με δεύτερη ή τρίτη σκέψη το όφελος προς την κοινωνία και επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: