Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

15η Διάσκεψη Κορυφής BRICS 2023 Ατζέντα, Θέμα, Περιοχή εστίασης, Σημασία...



Η Νότια Αφρική ήταν η φιλοξενούσα χώρα για την 15η Σύνοδο Κορυφής BRICS. Κάθε χρόνο, τα κράτη BRICS όπως η Βραζιλία, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική συγκεντρώνονται για μια σύνοδο κορυφής των ηγετών τους. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε τομείς πολιτικού και κοινωνικοοικονομικού συντονισμού, όπου τα συμμετέχοντα κράτη έχουν ανακαλύψει εμπορικές δυνατότητες, οικονομική συμπληρωματικότητα και ευκαιρίες συνεργασίας. Δείτε τις λεπτομέρειες για τη Σύνοδο Κορυφής BRICS 2023 παρακάτω εδώ στο άρθρο.


Σύνοδος Κορυφής BRICS 2023

Στη Σύνοδο Κορυφής BRICS 2023, οι ηγέτες των χωρών BRICS ανακοίνωσαν την αποδοχή έξι νέων χωρών από το επόμενο έτος 2024, καθώς η λέσχη των μεγάλων και πολυπληθών αναδυόμενων οικονομιών επιδιώκει να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Οι έξι χώρες Αργεντινή, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πλήρη μέλη των BRICS από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο πρωθυπουργός Narendra Modi συνεχάρη αργότερα το νέο μέλος, λέγοντας: «Η Ινδία πάντα υποστήριζε την επέκταση των BRICS.


15η Σύνοδος Κορυφής BRICS 2023

Οι παγκόσμιοι ηγέτες στη 15η Σύνοδο Κορυφής BRICS 2023 θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις BRICS-Africa Outreach και BRICS Plus Dialogue. Η Σύνοδος Κορυφής θα δώσει την πλατφόρμα για να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τον Παγκόσμιο Νότο και άλλους τομείς ανάπτυξης. Θα είναι η πρώτη αυτοπροσώπως σύνοδος κορυφής των BRICS που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, από το 2019.


Συμφωνία για την επέκταση των BRICS - αυτή τη στιγμή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική επέτρεψε σε δεκάδες ενδιαφερόμενα έθνη να επιδιώξουν την ένταξη καθώς το Πεκίνο και η Μόσχα πιέζουν να τη σφυρηλατήσουν σε ένα βιώσιμο αντίβαρο στη Δύση.


Θέμα BRICS Summit 2023

Ως Πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής BRICS 2023, η Νότια Αφρική εστιάζει στο θέμα:


«BRICS και Αφρική: Σύμπραξη για αμοιβαία επιταχυνόμενη ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη και περιεκτικό πολυμερές».


Αυτό το θέμα ενημερώνει τις πέντε προτεραιότητες της Νότιας Αφρικής για το 2023: ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης προς μια δίκαιη δίκαιη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. μετασχηματισμός της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων για το μέλλον· ξεκλείδωμα ευκαιριών μέσω της αφρικανικής ηπειρωτικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών· την ενίσχυση της μεταπανδημικής κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και την επίτευξη της ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη· και ενίσχυση της πολυμέρειας, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης και της ενίσχυσης της ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες.... 





Ατζέντα Συνόδου Κορυφής BRICS 2023

Η ατζέντα της συνόδου κορυφής BRICS 2023 συζητήθηκε παρακάτω:


Περιεκτική Πολυμέρεια

Η Σύνοδος Κορυφής BRICS του 2023 εξέφρασε ανησυχία για τη χρήση μονομερών καταναγκαστικών μέτρων και επανέλαβε τη δέσμευσή τους για την περιεκτική πολυμέρεια και την τήρηση του διεθνούς δικαίου, παράλληλα με την ενίσχυση και τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης με την προώθηση μιας πιο ευέλικτης, αποτελεσματικής, αποτελεσματικής, αντιπροσωπευτικής, δημοκρατικής και υπεύθυνης διεθνούς και πολυμερές σύστημα.


Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης τις χώρες να συνεργαστούν για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε θέματα κοινών συμφερόντων στο πλαίσιο των BRICS καθώς και σε πολυμερή φόρουμ όπως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.


Το μπλοκ υποστήριξε επίσης μια συνολική μεταρρύθμιση του ΟΗΕ που περιλαμβάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να γίνει πιο δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό και να αυξηθεί η εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών στα μέλη του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.


Ειρήνη και Ανάπτυξη

Οι ηγέτες των BRICS στην κοινή δήλωση εξέφρασαν ανησυχία για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και συμμερίστηκαν τη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και διαφορών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων χωρίς αποκλεισμούς. Τόνισαν επίσης τη σημασία της αυξανόμενης συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες.


Η Σύνοδος Κορυφής BRICS 2023 καλεί τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις χώρες να συνεργαστούν για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η 15η Σύνοδος Κορυφής BRICS τονίζει επίσης τη σημασία της συμβολής στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των χωρών μετά τη σύγκρουση και καλεί τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους.


Αμοιβαία Επιταχυνόμενη Ανάπτυξη

Οι ηγέτες των χωρών BRICS ενθαρρύνουν επίσης τα πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους διεθνείς οργανισμούς να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην οικοδόμηση παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές και να αναγνωρίσουν την αποδυνάμωση της παγκόσμιας δυναμικής ανάπτυξης μετά την πανδημία COVID-19.


Η Σύνοδος Κορυφής BRICS 2023 αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο των χωρών BRICS που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία στην επίτευξη της παγκόσμιας ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής, να εμβαθύνουμε την οικονομική συνεργασία και να εργαστούμε για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, ισορροπημένης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάκαμψη. Δεσμεύτηκαν επίσης να προωθήσουν την απασχόληση για βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης δεξιοτήτων για τη διασφάλιση ανθεκτικής ανάκαμψης, πολιτικών απασχόλησης που ανταποκρίνονται στο φύλο και κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι αρχηγοί κρατών των BRICS υποστήριξαν την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Ζήτησαν την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) με ολοκληρωμένο και ολιστικό τρόπο στους τομείς της εξάλειψης της φτώχειας και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Τόνισαν επίσης τη συνεργασία σε θέματα διατήρησης της βιοποικιλότητας και αειφόρου χρήσης.


Η σύνοδος κορυφής BRICS 2023 τονίζει την ανάγκη υποστήριξης των ανεπτυγμένων χωρών στις αναπτυσσόμενες χώρες για πρόσβαση σε υπάρχουσες και αναδυόμενες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών και λύσεις που αποφεύγουν, μειώνουν και αφαιρούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ενισχύουν τη δράση προσαρμογής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε η δήλωση.


Επικεντρώθηκαν επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας BRICS σε θέματα πληθυσμού και διαχείρισης καταστροφών και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις ανταλλαγές δεξιοτήτων και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών BRICS. Η δήλωση έρχεται καθώς οι ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα για επέκταση και καλωσόρισαν έξι χώρες – Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Αιθιοπία και Ιράν.


BRICS Summit 2023 UPSC

Η Σύνοδος Κορυφής BRICS 2023 ήταν η 15η Σύνοδος Κορυφής BRICS, μια διάσκεψη διεθνών σχέσεων στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών ή αρχηγοί κυβερνήσεων των πέντε κρατών-μελών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa κάλεσε επίσης τους ηγέτες 67 χωρών στη σύνοδο κορυφής. Στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσκληθεί να ενταχθούν στο μπλοκ. Η πλήρης ιδιότητα μέλους θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.


Οι ηγέτες των BRICS εξέφρασαν περαιτέρω την υποστήριξή τους για «συνέχεια και συνεργασία» στις προεδρίες της G20 της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής το 2024 και το 2025 αντίστοιχα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να «ενισχύουν και να ενσωματώνουν περαιτέρω τη φωνή του παγκόσμιου Νότου στην ατζέντα των G20». 

Διαβάστε περισσότερα στη διεύθυνση: https://www.studyiq.com/articles/brics-summit/

άρθρο μεταφρασθέν με τον μεταφραστή της google

Δεν υπάρχουν σχόλια: