Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

« ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ »




Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθούμε τις νομικές ακροβασίες του Υπουργού Εσωτερικών  Μ. Βορίδη σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 2377/2022 σχετικά με την συνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου που ψήφισε η ΝΔ τον Αύγουστο του 2019 και άλλαξε  διατάξεις που αφορούσαν τη σύνθεση των επιτροπών (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) των Δήμων καθώς και την εκλογή των  μελών των επιτροπών αυτών. Η απόφαση όμως του Δικαστηρίου ως προς τη συνταγματικότητα των διατάξεων και το χρονικό εύρος της συνταγματικότητας είναι σαφέστατη.  
Το ΣτΕ αποφάσισε  ότι οι διατάξεις αυτές δεν είναι αντίθετες προς τις συνταγματικές διατάξεις. Όμως στη συνέχεια αναφέρεται:
«Για τους λόγους αυτούς, οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις, καθ’ ό μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2019, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 (παρ. 1), 52 και 102 (παρ. 2) του Συντάγματος. Συνεπώς, οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες, κατά τη βούληση του νομοθέτη, συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αυτοτελώς, πρέπει να παραμερισθούν στο σύνολό τους ως αντισυνταγματικές και να εφαρμοσθούν κατά τη συγκρότηση των εν λόγω δημοτικών επιτροπών οι προϋφιστάμενες αυτών διατάξεις.»
Επομένως, για όλη την τρέχουσα  δημοτική περίοδο μέχρι δηλαδή την 31/12/2023, πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη συγκρότηση των δημοτικών επιτροπών οι προϋφιστάμενες διατάξεις του «Κλεισθένη». Το ίδιο ισχύει και για τις μεταβιβαζόμενες προς τις επιτροπές αρμοδιότητες.
Άρα οποιαδήποτε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει ο κ. Βορίδης μπορεί να ισχύσει μόνο μετά την 1-1-2024, αλλιώς θα είναι αντίθετη με την οριστική απόφαση του ΣτΕ. Η απόφαση είναι σαφής. Όλα τα αντίθετα  που λέει ο  κ. Βορίδης που είναι και νομικός επιστήμονας, προσβάλλουν το ίδιο το ΣτΕ.
 Επειδή οι διατάξεις για τις επιτροπές των Περιφερειών είναι όμοιες με αυτές των Δήμων, είναι σαφές ότι και στην Περιφέρεια μας πρέπει να προσαρμοστούμε στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και να εκλεγούν όσο το δυνατό γρηγορότερα μέλη των επιτροπών βάσει των προβλέψεων του Κλεισθένη.
Σημειώνουμε ότι και οι αντίστοιχες διατάξεις του «Κλεισθένη»  που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξίσου προβληματικές με της ΝΔ. Έτσι στην περιφέρεια μας, η παράταξη του κ. Σπανού θα έχει και με τις διατάξεις του «Κλεισθένη» την απόλυτη πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή παρότι είχε ποσοστό περίπου 40% στις εκλογές.
Επειδή ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε –ακολουθώντας την τακτική του κ.Βορίδη- στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής  Επιτροπής ότι περιμένει την νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠ.ΕΣ. , επισημαίνουμε ότι:

  • Πρέπει άμεσα να γίνει συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να επανασυσταθούν οι  επιτροπές με βάση τον Κλεισθένη.
  • Οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή ΔΕΝ μπορεί να ισχύσει πριν την 1-1-2024, αλλιώς θα αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

 
Καλούμε τον Περιφερειάρχη να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, όπως είναι υποχρεωμένος να κάνει.
Καλούμε τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να πράξει σύμφωνα με τη νομιμότητα.
 
Από το Γραφείο Τύπου της «Ελεύθερης Στερεάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια: