Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Σωματεία μεταλλείου: «Η Κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της μας εμπαίζουν»




ΣΩΜΑΤΕΙΑ:  ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ  και ΒΟΗΘΟΙ « Ο  Τ Ε Χ Ν Ι Τ Η Σ »

ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ - ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ

                                                                                         Άμφισσα   30 / 01 / 2023

Η Κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της μας εμπαίζουν.

   Εδώ και δυό χρόνια μας λένε, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα μέσα ενημέρωσης ότι οι μισθοί στην Ελλάδα συνεχώς και αυξάνονται επειδή μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.

   Όμως εμείς οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κάτω από τη γη, με τους τόσους κινδύνους για να ξαναδούμε το φως της μέρας, όχι μόνον δεν βλέπουμε αύξηση μισθών αλλά απεναντίας έχουμε μειώσεις εξ αιτίας των πρόσθετων ασφαλίστρων που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση και που άρχισαν να εφαρμόζουν από το Γενάρη του 2023 οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις του νομού.

   Το αυξημένο μάλιστα πρόσθετο ασφάλιστρο το πληρώνει, σχεδόν διπλάσιο ο εργαζόμενος και όχι ο εργοδότης όπως τα υπόλοιπα ασφάλιστρα.

   Συγκεκριμένα: Στα βαρέα  πληρώνει 2,20% ο εργαζόμενος και 1,40% ο εργοδότης, ενώ στις υπόγειες εργασίες 4,30% ο εργαζόμενος και 2,70 ο εργοδότης. Δηλαδή επι της ουσίας αφήνουν στους εργοδότες μεγαλύτερο κομμάτι κέρδους ακόμη και από την ασφάλισή μας. Και μπορεί να συμφωνούσαμε αν αυτό το επασφάλιστρο επιστρεφότανε σε εμάς είτε με σαφώς καλύτερες συντάξεις, ή παροχές σε υγεία, είτε σε μείωση των ετών για σύνταξη αλλά τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Ίσα ίσα γευόμαστε και εμείς τα χάλια στην υγεία όπως ο κάθε ασφαλισμένος. Φάρμακα δεν υπάρχουν ούτε και για εμάς, οι συντάξεις μας βαίνουν συνεχώς μειούμενες και τα όρια ηλικίας συνεχώς αυξανόμενα!

   Για όλα τα παραπάνω φρόντισαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων να βάλουν την αντεργατική και αντιασφαλιστική τους σφραγίδα είτε ελέω μνημονίων είτε γιατί έτσι πρόσταζαν οι μεταλλευτές – εκμεταλλευτές ιδιοκτήτες των μεταλλείων-ορυχείων!

   Όμως και οι τοπικές υπηρεσίες (ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ) που απευθυνόμαστε για να ενημερωθούμε και για το νόμο που προβλέπει τις αυξήσεις αυτές αλλά και τη χρονική του έναρξη, αγνοούμαστε παντελώς. Θαρρείς και υπηρεσίες, εταιρείες και κυβέρνηση να είναι παιδιά γεννημένα από την ίδια μήτρα.

   Συνάδελφοι,

   Να ξεπεράσουμε αυταπάτες ότι μπορούν να μας λύσουν τα προβλήματά μας οι διάφοροι σωτήρες (ειδικά τώρα προεκλογικά) που μας στέλνουν οι τοπικοί παράγοντες, από το όποιο πόστο τους! Αυτοί οι ίδιοι είναι που δημιουργούν τα προβλήματά μας. Γέννημα από την  ίδια μήτρα είναι και αυτοί!

  Να δείξουμε εμπιστοσύνη στα σωματεία μας. Να συμμετέχουμε στη δράση τους. Στις διεκδικήσεις τους να είμαστε παρόντες. ΟΛΟΙ. Εδώ δεν χωράνε ούτε διλλήματα ούτε δικαιολογίες. Αν κάνουν όλα τα παραπάνω σε εμάς που δουλεύουμε κάτω από τις τόσο αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες φανταστείτε τι θα κάνουν στους άλλους συναδέλφους μας, στα παιδιά μας.

    Έχουμε και τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις μας (Ομοσπονδία και Εργατικό κέντρο) για να αντιπαλέψουμε από κοινού τις αντεργατικές πολιτικές. Με ετοιμότητα για τους αγώνες που θα έχουμε μπροστά μας!

Τα Διοικητικά Συμβούλια


Δεν υπάρχουν σχόλια: