Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

"Μπόνους" για την παγκόσμια οικονομία το άνοιγμα της Κίνας




Απόδοση-Επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος


Σε όλο τον κόσμο, οι οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό και τα εμπορεύματα αναμένεται να επωφεληθούν από το ξαφνικό άνοιγμα της Κίνας, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές θα αρχίσουν να δαπανούν μερικά από τα 5,6 τρισεκατομμύρια γιουάν (836 δισεκατομμύρια δολάρια) αποταμιεύσεων που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, ξενοδοχεία και θέσεις σε ξένα σχολεία και πανεπιστήμια θα εκτιναχθεί, καθώς οι Κινέζοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για διεθνή ταξίδια για πρώτη φορά από την εμφάνιση της Covid-19. Η Ταϊλάνδη προσέλκυσε περίπου 11,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες πέρυσι· πολύ χαμηλότερα από τα 40 εκατομμύρια που την επισκέφθηκαν το 2019, πριν από την πανδημία, με σχεδόν το ένα τέταρτο να προέρχεται από την Κίνα. Ενώ η Ταϊλάνδη και άλλες χώρες με δυναμικό τουρισμό στη νοτιοανατολική Ασία, όπως η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, πιθανότατα θα είναι οι πρώτες που θα επωφεληθούν, οι ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ωφεληθούν επίσης.



Χάρη στο άνοιγμά της, η Κίνα μπορεί να αντιπροσωπεύσει το ήμισυ της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με εκτίμηση της Natixis. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία της Κίνας θα επεκταθεί κοντά στο 5% το 2023, έναντι 3% πέρυσι.

Η εξάπλωση του Covid θα εμποδίσει βεβαίως την "αναγέννηση". Οι ειδικοί λένε ότι οι σχεδόν 60.000 θάνατοι που έχει ανακοινώσει η Κίνα για τις πρώτες πέντε εβδομάδες της τρέχουσας κλιμάκωσης των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα εκατοντάδες χιλιάδες. Οι διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς αναμένεται να στείλουν τον κορονοϊό βαθύτερα στις αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς, μαζί με τις προσπάθειές της να στηρίξει τον κλάδο των ακινήτων, που καταρρέει, θα ενισχύσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και θα βοηθήσουν παραγωγούς εμπορευμάτων στο εξωτερικό, όπως η Βραζιλία και η Χιλή.


Η τιμή του χαλκού, που θεωρούνται βαρόμετρο για την οικονομία της Κίνας, έχουν ήδη ανέλθει πάνω από τα 9.000 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, εν αναμονή της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει τα 11.500 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Η άνοδος του χαλκού βοήθησε στην ενίσχυση του πέσο της Χιλής, το οποίο απολαμβάνει το καλύτερο σερί του από τον Αύγουστο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, αυξάνοντας τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματός της. Ένας δείκτης μετοχών εξόρυξης της Αυστραλίας πλησιάζει σε ιστορικό υψηλό. Μια πρόσφατη αναθέρμανση στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων αναμένεται να οδηγήσει σε επανέναρξη του εμπορίου και σε άλλους τομείς, όπως ο άνθρακας, ενώ Κινέζοι τουρίστες και φοιτητές είναι επίσης πιθανό να επιστρέψουν.

Εμπόδια

Η τιμή του αργού τύπου Brent θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, εν μέρει λόγω της Κίνας, σύμφωνα με την ING. Η BNP Paribas προβλέπει ότι ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα ανέλθει στις 1.110 μονάδες έως το τέλος του έτους· με άνοδο 9%. "Το άνοιγμα της Κίνας θα επιφέρει ένα πολύ αναγκαίο "τράνταγμα” στην παγκόσμια ανάπτυξη", λέει ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC. "Η ταχεία αύξηση των δαπανών των κινεζικών νοικοκυριών και των επενδύσεων θα βοηθήσει να υποστυλωθεί εκ νέου το παγκόσμιο εμπόριο, σε μια εποχή που η ζήτηση στη Δύση παραπαίει".


Παράγοντες εκτός του Covid μπορεί να επηρεάσουν, ωστόσο, αρνητικά την ανάκαμψη της Κίνας. Η μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων θα βαρύνει ενάντια σε μια δυναμική ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών. Και τα κυβερνητικά κίνητρα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι σχετικά περιορισμένα. Η χώρα αντιμετωπίζει και άλλα μεγάλα, διαρθρωτικά εμπόδια: ο πληθυσμός της άρχισε να συρρικνώνεται το 2022 για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα του παγκόσμιου πληθωρισμού. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η επανεκκίνηση θα ωθήσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2023 στο 5,1%, προσθέτοντας περίπου 0,9% στον παγκόσμιο πληθωρισμό. Εκτιμά ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα επιτάχυνσης στην ανάπτυξη της Κίνας προσθέτει 12% στην τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νότιας Κορέας Rhee Chang-yong αναγνώρισε στις 13 Ιανουαρίου ότι, ενώ η ζήτηση από την Κίνα μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές της χώρας του, θα μπορούσε επίσης να τονώσει τον πληθωρισμό και να αυξήσει την τιμή του αργού.

Συνεισφορά

Ακόμη κι έτσι, για μια παγκόσμια οικονομία που διψά για καλά νέα, μια ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα είναι ευπρόσδεκτη. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει ότι η στροφή του Πεκίνου θα κάνει την Κίνα θετικό συνεισφέροντα στη μέση παγκόσμια ανάπτυξη γύρω στα μέσα του έτους.

Αναλυτές της Barclays αναμένουν άνοδο του εξερχόμενου τουρισμού από την Κίνα, σημειώνοντας στοιχεία της Ctrip International, που δείχνουν ότι οι διεθνείς κρατήσεις για τις αργίες του Σεληνιακού Νέου Έτους αυξήθηκαν κατά 260% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Λένε ακόμη ότι οικονομίες όπως η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα είναι μεταξύ των ωφελούμενων. Προτού ο Covid εξαναγκάσει σε κλείσιμο συνόρων, η Κίνα είχε έλλειμμα ισοζυγίου υπηρεσιών 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 85% του οποίου αποδίδεται στον εξερχόμενο τουρισμό.

Ταυτόχρονα, μια εγχώρια ανάκαμψη στην Κίνα θα μεταφραστεί και σε μεγαλύτερη ζήτηση για εισαγωγές. Η S&P Global προβλέπει αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα κατά 5,8% το 2023.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: