Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Αμαζόνιος: Πάνω από το 1/3 του τροπικού δάσους υποβαθμίστηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα και ξηρασία

Σημαντικά μεγαλύτερες οι ζημιές στο δάσος του Αμαζονίου, σε σχέση με αυτές που παρατηρούνταν μέχρι τώρα




Ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 του δάσους του Αμαζονίου μπορεί να έχει υποβαθμιστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την ξηρασία, όπως αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη.

Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο Science, επισημαίνει την ανάγκη θέσπισης νομοθεσίας, η οποία θα προστατεύει το ζωτικής σημασίας οικοσύστημα, που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές του Universidade Estadual de Campina, οι ζημιές στο δάσος του Αμαζονίου, ο οποίος εκτείνεται σε 9 χώρες, είναι σημαντικά πιο μεγάλες από αυτές που παρατηρούνταν μέχρι τώρα.

Η έρευνα ανέλυσε τις συνέπειες των πυρκαγιών, της δασικής εκμετάλλευσης, της ξηρασίας και των αλλαγών που επηρεάζουν τους οικοτόπους στις παρυφές του δάσους.

Εκτός από την ξηρασία, τα φαινόμενα αυτά υποβάθμισαν τουλάχιστον το 5,5% των υπολοίπων δασών που συγκροτούν το οικοσύστημα του Αμαζονίου, δηλαδή 364.748 τ.χλμ μεταξύ του 2001 και του 2018.

Αν υπολογίσει κανείς και τις συνέπειες της ξηρασίας, η ζώνη στο δάσος του Αμαζονίου,  που έχει υποβαθμιστεί αντιπροσωπεύει 2,5 εκατ. τ.χλμ, ποσοστό δηλαδή του 38% των υπολοίπων δασών που συνθέτουν το οικοσύστημα του Αμαζονίου.

«Η ακραία ξηρασία γίνεται ολοένα και πιο συχνή στην περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, λόγω της αλλαγής των μεθόδων εκμετάλλευσης της γης και της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τους ανθρώπους, που επηρεάζει την θνησιμότητα των δέντρων, τον αριθμό των πυρκαγιών και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Επισημαίνουν δε, ότι οι δασικές πυρκαγιές εντάθηκαν τα χρόνια της ξηρασίας και προειδοποιούν για τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν οι «μεγάλης έκτασης πυρκαγιές» στο μέλλον.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Λαφαγιέτ στην Λουιζιάνα, την πολιτεία των ΗΠΑ, κι άλλα ιδρύματα καλούν σε δράση σε ξεχωριστή μελέτη τους για τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο οικοσύστημα του Αμαζονίου, η οποία δημοσιεύεται επίσης στην επιθεώρηση Science.

Οι αλλαγές έγιναν υπερβολικά γρήγορα για να μπορέσουν να προσαρμοστούν τα είδη της Αμαζονίας, οι πληθυσμοί και τα οικοσυστήματα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν επίσης, ότι οι νόμοι, που φροντίζουν να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες είναι γνωστοί και πρέπει να θεσπιστούν αμέσως.

«Απώλεια του δάσους του Αμαζονίου είναι απώλεια της βιόσφαιρας και, αν δεν δράσουμε, κινδυνεύουμε» συμπεραίνουν οι ερευνητές.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: