Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Υπόθεση φωτοβολταϊκών στον «Μύτικα» Γαλαξιδίου :
«Το θέμα εξελίσσεται σε σκάνδαλο » ισχυρίζεται η Δημοτική Παράταξη «Πολίτες στο Προσκήνιο»,
μετά την ψηφοφορία του Τοπικού και την χθεσινή Εισήγηση στην ΕΠ.Π.Ζ. του Δήμου Δελφών





Χθες στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Π. Ζ. κάναμε γραπτή παρέμβαση για το 3ο θέμα που αφορά το Φ/Β στο Γαλαξίδι στην θέση ΜΥΣΤΙΚΑ και οι 3 δημοτικοί σύμβουλοι. Τοποθέτηση έκανε ο Δημήτρης Μπάκας ο οποίος και ψήφισε ως τακτικό μέλος της Επιτροπής.

Ο λόγος που έγινε η παρέμβαση ήταν να υπάρχει καταγεγραμμένη χρονολογικά με τις θέσεις του καθένα, η εξέλιξη των γνωμοδοτήσεων για τα Φ/Β πάρκα στις θέσεις ΜΥΤΙΚΑ & ΦΩΝΗΣΙ.

Το θέμα εξελίσσεται σε σκάνδαλο, μετά την ψηφοφορία του Τοπικού και την χθεσινή Εισήγηση στην ΕΠ.Π.Ζ.

Για το θέμα αυτό είχαν ψηφίσει: Ομόφωνα Αρνητικά όλα τα σώματα της Τ. Α. του Δήμου σε επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις: Τοπικό Γαλαξιδίου, ΕΠ.Π.Ζ. , Δημοτικό Συμβούλιο, (Απ. 79/11-5-2022 ) η Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας, η ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ και σήμερα ψηφίζουν ανάποδα. 

Η Εταιρεία στις τροποποιήσεις που κάνει στην μελέτη τον Φεβρουάριο του 2022 και καταθέτει στις 10/3/2022 δεν έχει αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ ως αναφορά τις σημαντικές αντιρρήσεις.
Το πάρκο στο ΜΥΤΙΚΑ είχε ισχύ 90MW και παραμένει με την ίδια ισχύ στα 90MW. Τα περί περιορισμού της κάλυψης του χώρου εγκατάστασης αμφισβητείται λοιπόν εξ ορισμού. Το ρεγάλο 2% επιπλέον αφου όλα είναι νόμιμα γιατί δίνεται από τον επενδυτή; Όλα τα άλλα που θέταμε ως ζητούμενα για την  εγκατάσταση των πάρκων πως τα ξεπερνάμε αφού δεν έχουν απαντηθεί; 

Η αιτιολόγηση της Περιφέρειας για την Αρνητική γνωμοδότηση στις 25/5/2022 είναι τεκμηριωμένη επαρκώς.  

Άρα, Τι άλλαξε και αλλάζουν στάση;

Γιατί την συνάντηση με την εταιρεία που αναφέρουν πως έγινε τον Ιούλιο δεν την δημοσιοποίησαν; Ποιοι σύμβουλοι συμμετείχαν;
Για το τοπικό στις 13/9/22 ποιόν ενημέρωσαν πως θα αποφασίσουν για το θέμα αυτό; Στις 2/12/2021 είχαν σηκώσει τον κόσμο.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ  6 (Η γραπτή παρέμβαση, ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧ., ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΑΠ. ΤΟΠΙΚΟΥ, ΤΕΧΝ. ΠΕΡ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΠΑΚΑΣ)

Παναγιώτης (Τάκης) Μέγκος 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...



Σε πληρη σύγχυση ή και επικινδυνα αδιαβαστοι προκυπτουν οι αιρετοι που ψηφισαν για ακομα περισσοτερες ΑΠΕ στο Δημο Δελφων, με κραυγαλεα εγκατασταση αυτη τιυ φωτοβολταικου στο Γαλαξιδι.

Αν καποιος μιλουσε για εναν ασημαντο και αχρηστο παραγωγικα τοπο, η συζητηση θα ηταν αλλη.

Δεν μπορει ομως μετα απο τοσα χρονια εντονης συζητησης σε παμπολλα τοπικα, δημοτικα και περιφερειακα συμβουλια, να μην καταλαβε κανεις απο αυτους τιποτα. Πρωτα απ ολα το Γαλαξιδι βρισκεταθ μεσα στο Δελφικο Τοπιο που προσφατα απασχολησε την Europa Nostra, την Ευρωπαικη Επιτροπη και την UNESCO, οταν αποδειχτηκε περιτρανα οτι η Ελληνικη Πολιτεια απο την τοπικη αυτοδιοικηση μεχρι την κυβερνηση, εδρασαν ανευθυνα και καταστροφικα προκειμενου να εξυπηρετουσουν συγκεκριμενα ιδιωτικα συμφεροντα με οτι σημαινει συνηθως αυτο. Και οπως ειναι γνωστο σε καθε προσωπο που εχει στοιχειωδη αντιληψη περι προστευομενων Τοπιων, οι ΑΠΕ ειναι απαγορευμενες απο την ανακυρυξη καθε τετοιου θεσμου.

Ακομα ομως και εαν τα προσωπα αυτα τελουν υπο παντελη απουσια σχετικης παιδειας και πολτιτιστικου επιπεδου, την οικονομικη διασταση, την αξια του καθημερινου φαγητου, την αντιλαμβανεται καθε εμβιο ον.

Οχι μονο οι ανθρωποι.

Στους ανθρωπους με ενα ελαχιστο επιπεδο και πανω, επιδεδο που ειναι αδιανοητο να μην αφορα καθε εκλεγμενο αυτοδιοικητικο που παιρνει κρισιμες αποφασεις για ενα τοπο και την κοινωνια του, η σημαντικοτητα του καθημερινου φαγητου αποτελει την αφετηρια και το ελαχιστο της συζητησης περι τοπικης οικονομιας.

Εδω η εγκριση ΑΠΕ απο προσωπα που ταυτοχρονα αυτοαποκαλούνται υποστηρικτες της τουριστικης προοπτικης του Γαλαξιδιου, εστω και τοπικιστικα χωρις σχεση με τιν υπολοιπο Δημο Δελφων, ειναι απο παραλογη εως υποπτη.

Σε πρωτη ματια αγνοουν ΚΑΙ τι αναφερουν οι επιστημες για την συνυπαρξη αυτων των δυο παραγωγικων κατευθυνσεων, (τουρισμος και ΑΠΕ), ΚΑΙ τι ειναι ξεκαθαρο ηδη στις διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με την ασυμβατοτητα αυτων των δυο, ΚΑΙ τι συμβαινει σε ολο τον κοσμο όπου πουθενα δεν θα βρει καποιος τουριστικο μερος με ορατες ΑΠΕ τρυγυρω και απο καοιια αποσταση και κοντύτερα ακομη και ας μην ειναι ορατες.

Αντιθετα, τα ιδιωτικα συμφεροντα που εχουν στοχοποιησει τα τελευταια χρονια το Δημο Δελφων για την αναπτυξη τους και τον εχουν ηδη υποβαθμισει σοβαρα αλλα οχι ακομη πληρως απαξιωτικα, με αντιτουριστικες εγκαταστασεις φαινεται να εχουν βρει εναν ευκολο τροπο να συνεχισουν να εχουν την στηριξη της υπο καθεστως σχιζοφρενειας τοπικης αυτοδιοικησης.

Καθε φορα να ζητουν πολλα περισσοτερα απ οσα θελουν και μετα δειχνοντας να υποχωρουν υπο την αντιδραση σοβαρων αιρετων, να πεφτουν στα «μισα» , και να παιρνουν αυτο που θελουν.

Το τι συμβαινει τελικα θα πλεον να απασχολησει το καθε κατοικο της περιοχης, οσο ακομα εχουν παιδια το σχολειο του Γαλαξιδιου, της Δεσφινας, της Αμφισσας κλπ. Διοτι οι απαραδεκτες εως αθλιες αποφασεις εδω καθ πολλα χρονια για ατιτουριστικες ΑΠΕ κλπ στο Δελφικι Τοπιο, Γαλαξιδι κλπ, εχουν αποδειξει με τα αποτελεσματα της φτωχοποιησης και ερημωσης