Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

«Πλάτες» Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία: «Έχει υποφέρει από την τρομοκρατία» – Βλέπει «κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές»

Απαράδεκτες ίσες αποστάσεις συνεχίζει να τηρεί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έναντι της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας κατά της Ελλάδας.



Την ώρα που η επιθετική ρητορική της Άγκυρας προκαλεί δυσφορία σε πολλές χώρες της συμμαχίας, ο κ. Στολτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy, Ravi Agrawal, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αντίδραση του ΝΑΤΟ, την Κίνα αλλά και τη στάση της Τουρκίας.


Αρχικά αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο για την πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία και πως η επιτυχία του οφείλεται στην ενότητα των μελών του και στην ικανότητα του Οργανισμού να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.


Όταν ερωτήθηκε για τη στάση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και για τις επιστολές που έχει αποστείλει η Ελλάδα στη Συμμαχία και συγκεκριμμένα: «Σχετικά με την Τουρκία, λάβατε επιστολές από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με τις οποίες προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανό δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατηγορώντας ακολούθως την Τουρκία για επιθετική δράση η οποία είναι ενοχλητική για την ενότητα της Συμμαχίας. Τίθεται επίσης, το ζήτημα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό ”παιδί” που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;».


Ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».


«Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές», συμπλήρωσε.


«Για αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας», κατέληξε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: