Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Η Αμερική στη σωστή πλευρά για τα νησιά του Αιγαίου: Έχει σφηνωθεί στο μυαλό του Ερντογάν βαθιά η σκέψη ότι η Αλεξανδρούπολη αφορά την Τουρκία και τον ίδιο… (video)

Department Spokesperson Ned Price holds the Daily Press Briefing at the U.S. Department of State in Washington, D.C. State Department Photo by Freddie Everett



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal


Σίγουρα ανησυχούν οι Αμερικανοί για την φρικτή κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Και χρησιμοποιούν διπλωματικές και στρατιωτικές οδούς για να πείσουν τον ισλαμιστή πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να κατεβάσει τους τόνους.

Αλλά από τις συνεχείς δηλώσεις των ηγετικών αξιωματούχων της Τουρκίας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί δεν τα καταφέρνουν διότι έχουμε νοιώσει την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, η οποία ξεπέρασε όλα τα όρια. Κάθε μέρα και χειρότερα

Ο Ερντογάν της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ήταν ο χειρότερος, κατά τη γνώμη μου, που είδαμε ποτέ. Το απέδειξα και στο χθεσινό σημείωμα μου (ΕΔΩ). Διότι οι προειδοποιήσεις του παραπέμπουν σε πολεμικές απειλές. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο σε αυτό το όργιο απειλών και προκλήσεων από την ισλαμική ελίτ της Τουρκίας.

Το προηγούμενο διάστημα επικράτησε η γνώμη των αναλυτών ότι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν τον συναντούσε στη Νέα Υόρκη -όπως και έγινε- ο Ερντογάν θα κλιμάκωνε την ρητορική του εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της Αμερικής.

  • Το ότι έστειλε νότα διαμαρτυρίας και στην Ουάσιγκτον, που αφορούσε δήθεν παρανομίες της Ελλάδας, σημαίνει ότι στο μυαλό του έχει σφηνωθεί βαθιά η σκέψη ότι η στρατικοποίηση της Αλεξανδρούπολης αφορά την Τουρκία και τον ίδιο. Αυτό δεν ισχύει και ο Τούρκος πρόεδρος απλά βρίσκεται σε παράκρουση.

Ήδη ξέσπασε εναντίον της Ελλάδας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ πρέπει να βάλουμε οπωσδήποτε στο κάδρο και το δημοσίευμα του Ανατολού με τις φωτογραφίες που δείχνουν ελληνικά πολεμικά πλοία σε ελληνικά νησιά. Σάμπως και αυτά τα νησιά δεν ανήκουν στην Ελλάδα.


«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», έγραψε στους δύο ανταποκριτές. Και ως γνωστό τα γραπτά μένουν…

Οι επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας ανησυχούν, λοιπόν, τους Αμερικανούς. Όπως είπαμε προσπαθούν να τον συνεφέρουν διότι όλο αυτό το παιγνίδι που παίζει εξυπηρετεί μόνο την Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κυριολεκτικά στο τσεπάκι του τον ηγέτη ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, που δημιουργεί μόνο προβλήματα στη Δυτική Συμμαχία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διίστανται, πάντως, οι απόψεις εάν θα μπορέσουν τελικά οι Αμερικανοί, να τον πείσουν να ηρεμήσει.

  • Η μία θέση, με την οποία συμφωνώ απόλυτα, είναι ότι ο Ερντογάν υλοποιεί το τουρκικό σχέδιο, ότι δηλαδή τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία. Άρα θα συνεχίσει να καταθέτει τις απαράδεκτες και ανιστόρητες απαιτήσεις του. Και μπορεί να επιχειρήσει μία μέρα το “επεισόδιο”…

-Υπάρχει και η άλλη θέση ότι οι Αμερικανοί τον συγκρατούν επειδή παραβιάζει ασύστολα τις κυρώσεις στην Ουκρανία. Η αλήθεια είναι ότι τον έχουν πιάσει στα πράσα. Σίγουρα, είναι ένα γεγονός αυτό, ένα «όπλο» για τους Αμερικανούς.

Απ’ όλο αυτό το σκηνικό απουσιάζει η Κύπρος. Και εννοώ ότι η Τουρκία δεν την απειλεί, όπως κάνει καθημερινά με την Ελλάδα. Βασικά επειδή ο Ερντογάν θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι γι’ αυτόν ένα ανύπαρκτο θέμα.


Ο Τούρκος πρόεδρος, φαίνεται να πιστεύει ότι η Τουρκία ελέγχει το νησί με την παρουσία του κατοχικού στρατού. Βέβαια, η Κύπρος διαθέτει μία αξιόμαχη Εθνική Φρουρά και σίγουρα, αυτή τη φορά, δεν θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος η άμυνα της Κύπρου. Θα αντέξει για μεγάλο διάστημα, όσο χρειάζεται για να έρθει η ελληνική βοήθεια.

Βεβαίως, πρέπει να κρατήσουμε την άρση του εμπάργκο όπλων από την Αμερική. Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός. Η Κύπρος μπορεί πλέον να αγοράσει αμερικανικά όπλα.

Έχω μιλήσει με παράγοντες εδώ στην Ουάσιγκτον που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Εικάζουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε και μία αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας. Άλλωστε, για πρώτη φορά, η κυπριακή κυβέρνηση έχει επιλέξει στρατόπεδο, αυτό της Δύσης.

Χθες, η τουρκική κυβέρνηση διά ενός δημοσιογράφου του Anadolu επιχείρησε να παγιδεύσει τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μία υποβολιμαία ερώτηση:


Η Ελλάδα, είπε, έχει αναπτύξει πρόσφατα δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης σε νησιά μη στρατιωτικού καθεστώτος ακριβώς κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα. Και εσείς – δεν ανησυχείτε ότι αυτές οι εντάσεις ή οι κλιμακώσεις που προκαλούνται από την Ελλάδα αυξάνονται πραγματικά; Ήταν η ερώτηση του, η οποία βεβαίως περιείχε fake news.

Ο εκπρόσωπος απάντησε:

Η βασική μας έγνοια είναι ότι σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε για άλλη μια φορά σε ένα κυρίαρχο κράτος και η διατλαντική κοινότητα και η διεθνής κοινότητα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, τώρα δεν είναι ώρα για δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τυχόν διαφορές που μπορεί να έχουν διπλωματικά.

Παρενέβηκα και ρώτησα:

  • Μπορείτε να μας πείτε εάν αυτά τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Τουρκία;

Ο εκπρόσωπος αποφεύγει να απαντήσει και σημείωσε:

Και πάλι, ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν τυχόν διαφωνίες που μπορεί να έχουν διπλωματικά. Νομίζουμε –

Κάνω νέα παρέμβαση και ερωτώ: Ποια είναι όμως η θέση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό;

Ο κ. Πράις απαντά: Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας και αυτό είναι η επιθετικότητα της Ρωσίας.


Επανέρχομαι και ερωτώ: Μπορείτε να πάρετε μια ερώτηση μου –και μπορείτε να μου απαντήσετε αργότερα ή αύριο– για τα ελληνικά νησιά; Επειδή βλέπω εδώ ένα σημείωμα από το δικό σας Γραφείο Τύπου που λέει: “η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η Ελλάδα έχει κυριαρχία σε αυτά τα νησιά”. Μπορείτε να πάρετε την ερώτηση και να μου απαντήσετε αύριο;

Ο κ. Πράις απαντά: Θα δω αν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες να σας δώσουμε στη συνέχεια.

Μετά από μισή περίπου ώρα, το γραφείο του Αμερικανού εκπροσώπου έκανε τη διευκρίνηση αδειάζοντας κυριολεκτικά τον Ερντογάν και τα τσιράκια του στην Ουάσιγκτον. Είπε με ακρίβεια ότι περιείχε το σημείωμα του δικού του Γραφείου Τύπου. Ότι:

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η Ελλάδα έχει κυριαρχία σε αυτά τα νησιά»…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Hellas Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια: