Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΟΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΜΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ»

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία, και είπε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο, να αποφύγουμε την κλιμάκωση και να προετοιμαστούμε για την ειρήνη.




Κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Πρέσβεων χθες, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία, προειδοποίησε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο, να αποφύγουμε την κλιμάκωση και να προετοιμαστούμε για την ειρήνη.

«Πρέπει να θεωρούμε ότι μπορούμε πάντα να συνεχίσουμε να μιλάμε με όλους, ιδίως με εκείνους με τους οποίους δεν συμφωνούμε, είπε ο Εμ. Μακρόν, και πρόσθεσε: «Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που συνεχίζει να συνομιλεί με τη Ρωσία;».

Υπερασπιζόμενος τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες και την επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μακρόν είπε ότι «δεν πρέπει να ενδώσουμε σε οποιαδήποτε μορφή ψευτοηθικής που θα μας αποδυνάμωνε», επικρίνοντας την κριτική στις προσπάθειές του, και ζήτησε να διατηρηθεί αυτός ο διάλογος με τη Ρωσία «σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας».

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι ο κόσμος κινδυνεύει όλο και περισσότερο να χωριστεί σε διαφορετικά μπλοκ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της γαλλικής και ευρωπαϊκής «ανεξαρτησίας» στην αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και τα περιφερειακά ζητήματα. Ωστόσο, «ανεξαρτησία δεν σημαίνει ίση μεταχείριση. Οι ΗΠΑ είναι οι σύμμαχοί μας. Αλλά δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από αυτούς», διευκρίνησε.

Προέτρεψε επίσης να αποτραπούν οι διαιρέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα και στις προειδοποιήσεις ότι η ενεργειακή κρίση και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαιρέσεις. «Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη να διαιρεθεί από αυτόν τον πόλεμο. Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι το κλειδί», δήλωσε ο Εμ. Μακρόν.

Πηγή: Le Monde, Politico

και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: