Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΠΑ-Κίνα «παλεύουν» για την κατασκευαστική… αναγέννηση της Λατινικής Αμερικής

Χώρες της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να επισκεφθούν Αμερικανοί αξιωματούχοι εντός της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου να διερευνήσουν το έδαφος για διάφορα έργα υποδομών.


Με αυτό τον τρόπο, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μια ανταγωνιστική πρωτοβουλία απέναντι στο επενδυτικό σχέδιο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων Belt and Road Initiative (BRI) του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το Reuters, μια αντιπροσωπεία αξιωματούχων από τον διπλωματικό και αναπτυξιακό τομέα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Ντάλιπ Σινγκ, βρίσκεται στην Κολομβία, όπου σχεδιάζουν να συναντήσουν τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, ενώ θα ακολουθήσουν ο Ισημερινός και ο Παναμάς.

Η αμερικανική αυτή ομάδα αξιωματούχων έχει αναλάβει να κάνει πράξη το Build Back Better World (B3W), τη διεθνή επενδυτική πρωτοβουλία έργων υποδομών που ανακοίνωσε η ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών (G7) τον Ιούνιο. Πρόκειται άλλωστε για μια από τις πρώτες από τις προγραμματισμένες «περιηγήσεις ακρόασης».

Εκτός από τη συνάντηση με τον Ντούκε, τον Πρόεδρο του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο και αξιωματούχους του Παναμά, το ταξίδι θα επιτρέψει στους Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν συνομιλίες με τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και «παραδοσιακά περιθωριοποιημένες ομάδες».

Το επενδυτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τομείς όπως το κλίμα, η υγεία, η ψηφιακή τεχνολογία και η ισότητα των φύλων, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Στις αρχές του επόμενου έτους προγραμματίζεται μια επίσημη παρουσίασε του B3W στις ΗΠΑ που θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για ορισμένα αρχικά έργα, ενώ το σύνολο του ποσού που προβλέπεται να διατεθεί για έργα που αφορούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα ανέλθει σε 40 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Πάντως, ειδικά για το επενδυτικό σχέδιο Β3W δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πόσα κεφάλαια θα διατεθούν.



Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: