Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Προβολή ταινίας από την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας - Παρασκευή 24/9 στις 9.15μμ




ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Παρασκευή 24/9 στις 9.15μμ


«Προϋποθέσεις για να θεωρείται κανείς φυσιολογικός»

της Λετίθια Ντολέρα


Μια ρομαντική κωμωδία από την Ισπανία


Η ταινία κέρδισε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ της Μάλαγα (Φωτογραφίας, Μοντάζ και Σεναρίου) ενώ είχε 15 υποψηφιότητες και κέρδισε 5 διακρίσεις (ανάμεσα τους το Βραβείο Καλύτερου νέου ηθοποιού για τον Manuel Burque) στο Cinema Writers Circle Awards 2016.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ηρωίδα της ταινίας με το περίεργο όνομα Μαρία ντε λας Μοντάνιας(Μαρία των Βουνών) είναι τριάντα χρονών, άνεργη, μόνη, της έκαναν έξωση και επέστρεψε στο πατρικό της. Όταν σε μια συνέντευξη για δουλειά τη ρωτούν τι είδους άνθρωπος είναι, αντιλαμβάνεται ότι δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί φυσιολογικός άνθρωπος, οπότε πέφτει με τα μούτρα ώστε να γίνει ακριβώς αυτό:φυσιολογικός άνθρωπος. 

Τότε γνωρίζει τον υπέρβαρο Μπόρια στο τμήμα φωτιστικών του ΙΚΕΑ. Οι δυο νέοι δημιουργούν στην πορεία μιαστενή φιλία και συμφωνούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. «Quidproquo» («σου δίνω κάτι, μου δίνεις κάτι») επαναλαμβάνειπολλές φορές ο Μπόρια.

Πρόκειται για μια έξυπνη ταινία, μια ανάσα φρεσκάδας στην μεγάλη οθόνη. Το θέμα της κινείται γύρω από το ποιο γυναικείο ή αντρικό πρότυπο μπορεί να θεωρηθεί κανονικό και φυσιολογικό, πετυχημένο ή αποτυχημένο. Μια τέλεια ιστορία για ατελείς ανθρώπους.

Η σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια Λετίθια Ντολέρα επιλέγει τις καταστάσεις και τους διάλογους με ιδιαίτερη εξυπνάδα, ευαισθησία και πηγαίο χιούμορ δημιουργώντας στην ταινία της ένα ελκυστικό σύμπαν από ανθρώπινα πλάσματα με ελάχιστη αυτοπεποίθηση, που δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους στον κόσμο καθώς αγνοούν ότι οι ιδιαιτερότητες τους, αυτές που οι ίδιοι απεχθάνονται, είναι που τους κάνουν γοητευτικούς.

Αν και πρόκειται για το ντεμπούτο της, η σκηνοθέτης διαμορφώνει ολοκληρωμένους χαρακτήρες, εμπλουτίζει την κύρια υπόθεση και δημιουργεί ένα ζωηρό και πολύχρωμο νεανικό μικρόκοσμο. Η ίδια η Leticia Dolera είναι υπέροχη, γεμάτη εκφραστικότητα ως Μαρία και ο Manuel Burque απολαυστικός στο ρόλο του Μπόρια, ενός χαρακτήρα από αυτούς που ή περνάνε απαρατήρητοι, ή γίνονται αντικείμενο χλευασμού από τους εκάστοτε «πετυχημένους».

Η φωτογραφία του Marc Gómez del Moral, με την έντονα ποπ αισθητική της και η εξαιρετική επιλογή τραγουδιών δίνουν στην ταινία ένα ξεχωριστό στυλ.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: