Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μια δεύτερη ευκαιρία, επιχειρώντας να πείσει ότι είναι πιο ώριμος και «πιο ΠΑΣΟΚ»

Πιο ώριμος και πιο προετοιμασμένος για τη διακυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να πείσει ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και στην έκθεση της ΔΕΘ.



ΠΙΟ ΩΡΙΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΣ για τη διακυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να πείσει ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και στην έκθεση της ΔΕΘ, όπου ουσιαστικά ζήτησε μία δεύτερη ευκαιρία. Προσπάθησε να φανεί επίσης «πιο ΠΑΣΟΚ», αφού εκτός από το πράσινο φόντο και τα κλισέ που χρησιμοποίησε, έκλεισε την ομιλία του με τον στίχο «Να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» που ακουγόταν στις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ‘80. 

 

Αυτό, προφανώς, ήταν και το κοινό στο οποίο στόχευε: παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, κάποιας ηλικίας. Στους νέους, όπως ανέφερε στη συνέντευξη, θεωρεί ότι υπερτερεί. Βέβαια οι νέοι στην Ελλάδα είναι λιγότεροι, ενώ οι συνταξιούχοι και οι άνω των 45 είναι οι πιο πολλοί και οι περισσότεροι έχουν ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά ΠΑΣΟΚ στη ζωή τους. Γι' αυτό και στοχεύει σε αυτό το κοινό, το οποίο διεκδικούν όλοι. 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι αν γίνουν σύντομα εκλογές, δεν έχει πολλές πιθανότητες να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Ούτε να αυξήσει τους ψηφοφόρους του. Ο βασικός σκοπός του είναι να κρατήσει ένα 30% που θεωρείται εφικτός στόχος. Ένα καλό ποσοστό, σε συνδυασμό με την περαιτέρω καθυστέρηση της διεξαγωγής του Συνεδρίου, ώστε αυτό να γίνει μετά τις εκλογές και να επιβεβαιώσει τη δική του επανεκλογή στην ηγεσία για να περιμένει τη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται ότι εξυπηρετεί το σχέδιό του. 

 

Οι εξαγγελίες του ότι αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές θα τοποθετηθούν στην κυβέρνηση και προσωπικότητες που «δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα» δεν ενθουσίασε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον προκάλεσε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του.

 

Στην ερώτηση γιατί παρέμεινε αρχηγός μετά την ήττα, ενώ κάθε πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που χάνει εκλογές φεύγει, με εξαίρεση τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου το ’90, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα: «... Δεν καταλαβαίνω τι με ρωτάτε... Κάναμε μια παρουσίαση προγραμματική που δεν έχει ξανακάνει ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης… Αν εννοείτε ότι έχουμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που παραμένει ίδια, ναι, η ίδια παραμένει. Τι να κάνουμε, εκλογές είναι αυτές και οι πολίτες είναι αυτοί που καθορίζουν και ψηφίζουν ποια θα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν αλλάζει. Και είμαι και ικανοποιημένος κι από τη δράση τους…».


Η πρόθεσή του να καθυστερήσει το συνέδριο, αλλά και να γειώσει την περίφημη διεύρυνση του κόμματος για την οποία δεσμεύτηκε τη βραδιά των εκλογών του 2019, διεφάνη και από την απάντησή του ότι «δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» και «αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι μια διαρκής διαδικασία».

 

Κατά τ’ άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και αυτός, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το δικό του δίλημμα για τις επόμενες εκλογές: «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογές, εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί».

 

Με αυτό κατέστησε σαφές ότι δεν ελπίζει σε αυτοδυναμία, αλλά προσδοκά να κυβερνήσει ξανά, με τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ αυτήν τη φορά κι ενδεχομένως και του κόμματος Βαρουφάκη. «Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή και να αλλάξουμε όλοι» είπε γιατί «σήμερα η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή».

 

Οι εξαγγελίες του, πάντως, ότι αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές θα τοποθετηθούν στην κυβέρνηση και προσωπικότητες που «δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα» δεν ενθουσίασε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον προκάλεσε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του.

 

Παρόμοια ενόχληση προκάλεσε στον κομματικό στρατό η δημόσια δέσμευση ότι θα κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος. Αλλά κανένας δεν δίνει σοβαρές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς όλοι θυμούνται ότι τα στελέχη του κόμματος είχαν καταλάβει τις κρατικές θέσεις το 2015-2019 με τον ίδιο τρόπο που έκαναν και οι προηγούμενοι.

 

Άλλωστε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που είχε (ξανα)δεσμευτεί και στις παραμονές των εκλογών του 2015 ότι θα καταργούσε τους μετακλητούς και ξεπέρασε τους προηγούμενους. Παρομοίως, η Νέα Δημοκρατία του ασκούσε κριτική γι' αυτό και έκανε τα ίδια. Όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ξέρουν ότι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, ό,τι και αν υπόσχονται δημόσια οι αρχηγοί των κομμάτων. 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι είναι πιο ώριμος αυτή τη φορά, πιο έτοιμος και πιο αποφασισμένος, και προσπαθεί να πείσει ότι αν ξαναγίνει πρωθυπουργός θα είναι ένας νέος Τσίπρας που έχει μάθει από τα λάθη του. Όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη γιατί δεν προχώρησε όλα αυτά που λέει ότι θα κάνει την άλλη φορά, στα 4,5 χρόνια που ήταν πρωθυπουργός, μέχρι το καλοκαίρι του 2019, απάντησε ότι «κάθε φορά οι προτεραιότητες διαμορφώνονται από τις συνθήκες, την κοινωνική αναγκαιότητα και το πλαίσιο της πολιτικής συγκυρίας» και ότι τότε είχαν άλλες προτεραιότητες.


ΠΗΓΗ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τσίπρας 8-9-2015: "Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;",
Κοτζιάς: "Να μην είμαστε μοναχοφάηδες",
Κατρούγκαλος: "Η Τουρκία ασφαλώς και έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο διότι έχει τεράστια ακτογραμμή",
Τσιρώνης: "Το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο",
Ζουράρις: "Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει!",
Μπαλάφας: "Θα περικόψουμε ισχυρότατα τις εξοπλιστικές δαπάνες." ερωτηθείς τι θα γίνει με την Τουρκία: "Θα το ρισκάρουμε!"

Ανώνυμος είπε...

Πώς είναι δυνατόν να πάρει κανείς στα σοβαρά ένα κόμμα στο οποίο ηγείται ο αποτυχημένος "κωλοτούμπας".Καλά τόσο λειψανδρία έχει αυτό το " μαγαζί";

Ανώνυμος είπε...

Μητσοτάκης:η φρεγάτα έφτασε δύο μίλια από τις ακτές στην Κρήτη ζητώντας από το ερευνητικό σκάφος να φύγει κι έφυγε. Που πας ρε καραμητρο. Κι αυτός μια απ'τα ίδια με το Τσίπρα

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο 8.29. Τα ίδια λες όλη μέρα σε ολόκληρη την παραλία. Βαρύ το μεροκάματο από τον....... Τσα. Τσα. Σε πήρε γραμμή όλος ο κόσμος μεγάλε πασοκονεοδημοκρατη