Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Μάχη για να περάσει ο ελάχιστος παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής

Κίνα, Ινδία, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και αναπτυσσόμενα κράτη έχουν αντιρρήσεις στη συμφωνία που έκλεισαν οι G7. Οι συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ έχουν στόχο να αρθούν οι αντιρρήσεις.




Οι διαπραγματευτές δίνουν μάχη στο Παρίσι, ώστε να πείσουν μια σειρά από χώρες να συνταχθούν πίσω από τη συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών με έναν ελάχιστο συντελεστή, όμως οι ανησυχίες πληθαίνουν ότι για να κλείσει η συμφωνία, θα χρειαστούν συμβιβασμοί που θα αποδυναμώσουν την αρχική πρόταση.

Κίνα, Ινδία, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και αναπτυσσόμενα κράτη έχουν αντιρρήσεις στη συμφωνία που έκλεισαν οι G7. Οι συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ έχουν στόχο να αρθούν οι αντιρρήσεις, σημειώνουν οι Financial Times.

Φορολογικοί παράδεισοι και επενδυτικά hubs, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία και τα Μπαρμπέιντος αναμένεται να αρνηθούν να υπογράψουν, σύμφωνα με κάποιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες των προτάσεων αναμένεται να συζητηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών των G-20 στη σύνοδο της Βιέννης τον επόμενο μήνα.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε: Αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία στους G-20, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε συζητήσεις για άλλα 20 χρόνια γύρω από το θέμα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: