Και σκοπεύει να διαθέσει 30 από αυτούς σε συμμάχους
Η πυρηνική ενέργεια στην πραγματικότητα θεωρείται καθαρότερη από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο οι τρομακτικές εικόνες που έχουμε δει από καταστροφή πυρηνικών αντιδραστήρων, έχουν σχηματίσει μία ζοφερή εικόνα στο μυαλό μας. Επιστήμονες από την Κίνα ελπίζουν να το αλλάξουν αυτό, κατασκευάζοντας έναν “καθαρό” πυρηνικό αντιδραστήρα.
Η διαφορά αυτού του αντιδραστήρα είναι πως θα χρησιμοποιεί υγρό θόριο αντί για ουράνιο. Επιπλέον, δε θα χρησιμοποιεί ράβδους καυσίμου που θα περιέχουν το ραδιενεργό υλικό, αλλά αντιδραστήρα τηγμένου άλατος. Το θόριο θα διαλύεται στο υγρό πριν σταλθεί στο θάλαμο. Εκεί, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 600 βαθμούς Κελσίου, τα άτομα του θορίου θα μετατρέποντας σε ουράνιο-233, ένα ισότοπο του ουρανίου που μπορεί να διασπαστεί και να απελευθερώσει ενέργεια και νετρόνια, δημιουργώντας την πυρηνική σχάση.
Η χρήση του θορίου είναι ασφαλέστερη από αυτή του ουρανίου, επειδή αν υπάρξει διαρροή, το υγρό θόριο που θα έρθει σε επαφή με τον αέρα θα ψυχθεί και θα στερεοποιηθεί, απελευθερώνοντας σημαντικά λιγότερη ραδιενέργεια στο περιβάλλον σε σχέση με το ουράνιο. Επιπλέον, τα παράγωγα της αντίδρασης έχουν πολύ μικρότερο χρόνο ημιζωής, φτάνοντας τα 500 χρόνια. Το χρονικό διάστημα μπορεί να ακούγεται μεγάλο, αλλά δε συγκρίνεται με τα 10.000 χρόνια που παραμένουν ραδιενεργά τα απόβλητα του ουρανίου.
Η διεργασία δεν απαιτεί νερό, επομένως η εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων δε χρειάζεται να γίνεται κοντά σε θάλασσα ή ποτάμια και μπορεί να γίνει σε ερήμους, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Τέλος, η συγκεκριμένη διεργασία κάνει πολύ δύσκολη την παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Ένας πρωτότυπος αντιδραστήρας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο και οι δοκιμές θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο. Αν όλα πάνε καλά, ο πρώτος εμπορικά διαθέσιμος αντιδραστήρας θα έρθει το 2030 σε 30 ακόμα χώρες που συνεργάζονται με την Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου