Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Λιανεμπόριο: Οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα - Αβέβαιο το Πάσχα στο χωριό

Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου το άνοιγμα του 



Στον «πάγο» έχει μπει κάθε συζήτηση για «επιστροφή στην κανονικότητα» ενώ το άνοιγμα του λιανεμπορίου φαίνεται πως μετατίθεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου. 

 

Το Εθνικό Σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται ισχυρή πίεση ενώ χθες, κατά δεκάδες έφταναν τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία, μεταφέροντας νέους ασθενείς ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 700. Ως εκ τούτου θεωρείται πλέον μακρινός ο στόχος του ανοίγματος στις 5 Απριλίου αφού επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο δεν θεωρούν ότι επαρκεί ο χρόνος προκειμένου η ύφεση που πιθανολογείται πως θα εμφανιστεί στα κρούσματα τα επόμενα 24ωρα να αποτυπωθεί και στο ΕΣΥ.

 

Σημειώνεται ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να μεταθέσει τον πήχη ακόμη πιο μακριά, στις 12 ή ακόμα και στις 17 Απριλίου, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας και σε πρώτη φάση με τη μέθοδο του click away. Από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν κάνει σαφές πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την ίδια ώρα κάθε βήμα που επιλέγεται να γίνει έχει ως στόχο να μην μας φέρει προ πισωγυρίσματος.

 

Στο διάστημα που ακολουθεί οι επιστήμονες θα έχουν χρόνο να εξετάσουν και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας από την μερική χαλάρωση που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

 

Σημειώνεται ότι σήμερα, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη, οι επιστήμονες  θα αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας, κάνοντας μια εκτίμηση για το πόσο κοντά βρίσκεται ή όχι η κορύφωση του 3ου κύματος της πανδημίας, αλλά και για το πότε θα αρχίσει η πορεία ισοπέδωσης της επιδημιολογικής καμπύλης.

 

Σχολεία, εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν τα καταστήματα να σηκώσουν ρολά για να πάρουν και αυτά σειρά με ορίζοντα το Πάσχα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η κυβέρνηση επιθυμεί πριν το Πάσχα να δει την αγορά να λειτουργεί στο σύνολό της, έστω και υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών.

 

Ένας από τους στόχους είναι η απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα επέτρεπε στους πολίτες να μεταβούν για τις γιορτές στο χωριό. Παρότι οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που έχει θέσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σύμφωνα με την οποία, δεν είμαστε σε θέση ακόμη να θέσουμε στόχους τόσο μακρινούς.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: