Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα στην Ε.Ε...

Δύο πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν σε ένα βράδυ, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας (κέντρο) καταγγέλλει την «κατοχή» από την Ε.Ε.



Πολιτική κρίση σοβεί στη Σλοβενία και τη Σλοβακία, μετά την παραίτηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι η συμμετοχή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει με «κατοχή».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ, υπέβαλε την παραίτησή του το βράδυ της Τετάρτης, εξαιτίας της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να ακυρώσει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που διεξήχθη το Σεπτέμβριο.

Οι Σλοβένοι στο δημοψήφισμα είχαν εγκρίνει την κατασκευή σιδηροδρομικού έργου αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της κεντροαριστερής κυβέρνησης Τσεράρ.

Ο Τσεράρ, που δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση -παραμένει αδιευκρίνιστο αν η παραίτησή του θα επιταχύνει τις εκλογές, που ούτως ή άλλως έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο- κατηγόρησε τους κυβερνητικούς εταίρους του ότι «προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να υπονομεύσουν κάποια έργα».

Κι άλλη παραίτηση για τη δολοφονία δημοσιογράφου

Στη Σλοβακία, τώρα, η δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ έγινε η αιτία για να παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ.

Ο Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του στο πρόεδρο της χώρας Αντρέι Κίσκα, έπειτα από τις πιέσεις που υφίσταντο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τον θάνατο του νεαρού δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς. Οι έρευνές του αφορούσαν απάτες στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που είχαν σχέσεις με πολιτικούς και η δολοφονία του προκάλεσε τη δημόσια οργή για τη μη πάταξη της διαφθοράς στη χώρα.

Την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει ζήσει η Σλοβακία μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, με τη συμμετοχή περίπου 50.000 άνθρωποι μόνο στην Μπρατισλάβα και χιλιάδων άλλων σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου και τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τον θάνατο του Γιαν Κούτσιακ.

Την περασμένη Δευτέρα, το κόμμα Most-Hid, ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αν δεν γίνουν νέες εκλογές. Ωστόσο τα κυβερνώντα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία να προτείνει ο Φίτσο την παραίτησή του, υπό τον όρο ότι το κόμμα του, το Smer, θα προτείνει τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Most-Hid, Μπέλα Μπούγκαρ, ο πρόεδρος συμφώνησε με τον όρο αυτό.

«Μετά την απόφαση των τριών εταίρων του συνασπισμού ενημερώσαμε τον πρόεδρο», είπε. «Θα υπάρξει μια παραίτηση και το Smer ως το ισχυρότερο κόμμα θα επιλέξει έναν υποψήφιο για πρωθυπουργό. Βεβαίως ο πρόεδρος συμφώνησε».

«Κατοχή»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, η χώρα του οποίου εισήλθε στην Ε.Ε. μόλις το 2004, έκανε ευθεία επίθεση στην Ένωση, λέγοντας ότι το καθεστώς του κράτους-μέλους «μοιάζει με το διαδοχικό καθεστώς κατοχής που έζησε η χώρα από τη Ρωσία, την Αυστρία και την Πρωσία», από το 1795 έως το 1918.

Μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πολωνός πρόεδρος είπε ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται σε μακρινές από εμάς πρωτεύουσες και στην κυριολεξία εμείς δουλεύουμε για λογαριασμό άλλων».

Και απαντώντας σε όσους λένε ότι η Ε.Ε. είναι πιο σημαντική από την Πολωνία, τόνισε: «Όλοι πρέπει να θυμόμαστε τα 123 χρόνια των διχασμών» και πώς απάντησε η χώρα στις κατοχικές δυνάμεις.

«Τώρα έχουμε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Πολωνία, στην οποία θα μπορέσουμε να ζούμε όλο και καλύτερα. Αυτό να πείτε στα παιδιά σας», τόνισε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αντρέι Ντούντα είναι ο πρόεδρος που με την υπογραφή του έκανε νόμους του πολωνικού κράτους δύο τουλάχιστον αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι έγκλημα να αποδίδει κανείς ευθύνες στην Πολωνία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ θέτουν υπό κυβερνητικό έλεγχο και το δικαστικό σύστημα της χώρας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: