Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Τα αιολικά έτοιμα να “πνίξουν” τη Φωκίδα!


Άμεσος ο κίνδυνος για τις τουριστικές προοπτικές και τον πρωτογενή τομέα οι σωρηδόν αιτήσεις στη ΡΑΕ το Φεβρουάριο



 

Αίτημα για πάρκο 60 mw πάνω από την Πολύδροσο! Μπλόκαρε την έγκριση φ/β 150 mw στη Δεσφίνα ο Δήμος Δελφών. 8 αιτήματα για το “τουριστικό”Γαλαξίδι, 3 ΜΥΕ στους Καλλιείς. Έντονη η ανησυχία Ταγκαλή. Ανεμογεννήτριες 190 μέτρων στα Βαρδούσια. Πώς επιχειρείται να παρακαμφθεί η νομοθεσία.


Αντιμέτωπη με το φάσμα της διασποράς παντού στο νομό ανεμογεννητριών αλλά και υδροηλεκτρικών εργοστασίων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και η Φωκίδα, εμπλεκόμενη και η εκείνη για τα καλά πια στην ατελείωτη διελκυστίνδα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποτάμια, δάση και βουνά, και μάλιστα σε περιοχές που τελούν σε καθεστώς προστασίας και ακολουθώντας την αντίστοιχη πορεία που έχει χαραχτεί τόσο για τη Στερεά, στην οποία το πρόβλημα αγγίζει τα όρια του υπαρξιακού, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Ο μακρύς κατάλογος των αιτήσεων στη ΡΑΕ

Πιο συγκεκριμένα, μόνο μέσα στο Φεβρουάριο έχουν κατατεθεί  προς τη ΡΑΕ από διάφορες εταιρείες κάθε βεληνεκούς και πάσης προέλευσης πάνω από 15 αιτήματα για αιολικά πάρκα, “μικρά” υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μεγάλης ισχύος, ακόμα και σε σημεία παραγωγικής γης!

Η αίτηση για το αιολικό πάρκο με τη μεγαλύτερη ισχύ έχει κατατεθεί για την τοποθεσία “Μεγάλη Ράχη-Κορομηλιά” στην Πολύδροσο και έχει ισχύ 59, 4mw. Το σημείο αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό της Σουβάλας και σε μια περιοχή η οποία βασίζει σημαντικό τμήμα των εισοδημάτων των κατοίκων της στον τουρισμό που αποφέρει ο Παρνασσός και τα πλεονεκτήματα του εναλλακτικού τουρισμού, που αποτελεί σημαντικό πεδίο ανάπτυξης, εφόσον βέβαια δοθεί η απαραίτητη προσοχή και υπάρξει ο ανάλογος σχεδιασμός. 

Άλλες 8 αιτήσεις για ανεμογεννήτριες, αθροιστικής ισχύος 32,4 mw έχουν υποβληθεί προς τη ΡΑΕ για την ευρύτερη περιοχή στο τουριστικό Γαλαξίδι. Η περιοχή, ως γνωστόν, αποτελεί πυλώνα της τουριστικής κίνησης της περιοχής με τα περιθώρια ανοδικής κίνησης να είναι σημαντικά στη μετά-covid εποχή, όπως αναφέρουν και ειδικοί του χώρου. Το δημοσίευμα, άλλωστε, μιας από τις εγκυρότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, του βρετανικού The Guardian, που κατατάσσει το Γαλαξίδι στους 10 δημοφιλέστερους πλέον προορισμούς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό των τάσεων αυτών.

Επιπλέον,  αιτήσεις προς τη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί και για 3 υδροηλεκτρικά στο  Αρκουδόρεμα” και τον Αθανάσιο Διάκο στη δημοτική ενότητα Καλλιέων. Παράλληλα, Αιολικά εργοστάσια δρομολούνται στην Οίτη, όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προγενέστερες εκδόσεις μας, που μάλιστα καλύπτουν σχεδόν όλο το βουνό, ακριβώς στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

Πρόσθετα, σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και μία ακόμα φαραωνικού τύπου επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Δεσφίνας, συνολικής ισχύος 147,784 ΜW! Όπου όμως πιο προχωρημένη είναι και η αντίδραση μέχρι στιγμής της τοπικής κοινωνίας της Δεσφίνας.  Ήδη το τοπικό συμβούλιο έχει απορρίψει ομόφωνα την προοπτική της εγκατάστασης αυτού του θηριώδους πάρκου.

Η Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) επρόκειτο να συζητηθεί προχθές Τετάρτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας. Μετά από αίτημα, ωστόσο, του Δήμου Δελφών, η συζήτηση του θέματος μετατέθηκε για την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς η δημοτική Αρχή δεν έχει προλάβει να φέρει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο. Κάτι που θα γίνει στην προσεχή συνεδρίαση της δημοτικής αντιπροσωπείας, η οποία χρονικά τοποθετείται σε μία εβδομάδα ή σε 10 περίπου μέρες.

Όπως προκύπτει από την παραπάνω παράθεση, που βέβεια επιβεβαιώνεται αν ρίξει κανείς μια ματιά και στο σχετικό χάρτη της ΡΑΕ, σχεδόν κανένα βουνό, καμιά κορυφογραμμή, κανένα άξιο λόγου ρέμα δεν πρόκειται να μείνει «ανεκμετάλλευτο». Κυριολεκτικά. Χωρίς να υπολογίζουμε τις δεκάδες άλλες επενδύσεις, σε παραλίες και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Όλα προορίζονται να μπαζωθούν, διαμορφωθούν, αποψιλωθούν, να γεμίσουν με εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων και πρανών, να δεχτούν εγκαταστάσεις υποσταθμών, πυλώνων, κτιρίων και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί.

Πώς παρακάμπτεται το νομοθετικό πλαίσιο

Το ακόμα πιο ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι οι επενδυτές αυτοί έχουν ολοένα και περισσότερα βέλη στη φαρέτρα τους. Το πρόσφατα ψηφισμένο άρθρο 219 που μπήκε εμβόλιμα στο Ν/Σ περί Κρατικών Συμβάσεων, δίνει τη δυνατότητα να γίνουν «ήπια αναπτυξιακά έργα δημοσίου συμφέροντος» μέσα σε προστατευόμενες περιοχές! Πως; Παραχωρώντας μια «υποπεριοχή» μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή για «ήπια αναπτυξιακά έργα δημοσίου συμφέροντος» (!). Ή το άρθρο που έφερε πριν λίγους μήνες, ο τότε υπουργός περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, και το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα στις εταιρείες αιολικών εργοστασίων να «σπάνε» τις επενδύσεις σε μικρότερες, ώστε να παρακαμφθούν ακόμα και αυτοί οι ελάχιστοι περιορισμοί που ο ίδιος νομοθέτησε!

Έτσι τα σχέδια των κάθε λογής επενδυτών προχωρούν παρά την ολοένα και μεγαλύτερη αντίδραση των πολιτών και τοπικών κοινωνιών που είναι σαν να μην …υπάρχουν. Και επειδή το τυράκι της «σωτηρίας του πλανήτη» μάλλον δε τσιμπιέται, επιστρατεύονται τα μεγάλα μέσα, τα οποία διατύπωσε πρόσφατα με το γνωστό, μεστό και απλό λόγο του ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε όλοι στη λογική να μη γίνει τίποτα στο 30% της ελληνικής επικράτειας. Κάτι πρέπει να γίνει. Κάπως πρέπει να ζήσει και ο κόσμος και να φάει ψωμί». 

Εν ολίγοις αν ο κόσμος δεν μπορεί να φάει ψωμί δεν φταίνε οι κυβερνήσεις αλλά το περιβάλλον (!), που αντί να δοθεί στους επενδυτές για αξιοποίηση και αυτοί με τη σειρά τους να δώσουν στον κόσμο ψωμί, αυτό προστατεύεται στερώντας από τον κόσμο το ψωμί…

Πρόκειται για μια αγοραία, αν όχι χυδαία. λογική, που όμως δεν πρέπει να υποτιμάται. Ο νομοθέτης ξέρει ότι σε τοπικές κοινωνίες που μαστίζονται από τη φυγή των νέων ανθρώπων, την ανεργία, την έλλειψη δυνατοτήτων, την έλλειψη υποδομών, η λογική αυτή αποδεικνύεται αποτελεσματική: τις διασπά και εν τέλει κάμπτει τις όποιες αντιστάσεις. Γιατί μερικά 700άρια σε μια μικρή κοινωνία είναι λογαριασμός. Και ο κόσμος –είναι γεγονός- πρέπει να φάει ψωμί.

Ταγκαλής: Άκρως ανησυχητική η κατάσταση

“Πράγματι, παρακολουθώ σε πολύ συχνή βάση το χάρτη της ΡΑΕ. Οι αιτήσεις είαι όντως πολλές και για αιολικά και για φωτοβολταϊκά και για υδροηλεκτρικά. Εμείς κατ αρχήν δεν είμαστε εναντίον των επενδύσεων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που οφείλει να είναι το μέλλον της ενέργειας, όμως δεν το κρύβω πως η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική”, τονίζει μιλώντας στην Εν Δελφοίς για το θέμα ο Δήμαρχος Δελφών.

Ο Παναγιώτης Ταγκαλής θα αναφέρει πρόσθετα ότι το θέμα θα εισαχθεί συνολικά στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση για το όλο ζήτημα στα πλαίσια της δημοτικής αντιπροσωπείας και να χαραχθεί ενιαία στάση του Δήμου Δελφών. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε και η αναβολή της συζήτησης για τη ΜΠΕ των φωτοβολταϊκών της Δεσφίνας, που αναφέραμε παραπάνω.

Στο απροχώρητο η κατάσταση στη Στερεά

Την ίδια ώρα ακόμα πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, όπου προ πολλού η φέρουσα ικανότητα της περιφέρειας συνολικά έχει ξεπεραστεί ήδη από το “κρεσέντο” αδειοδοτήσεων της περιφερειακής Αρχής Μπακογιάννη. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν το Φεβρουάριο είναι επίσης πάρα πολλές  και επιβαρύνουν κατά τρόπο άμεσα απειλητικό τόσο για τον τουρισμό όσο και για την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα περιοχές που είναι υπερ-κορεσμένες.

Για τους λόγους αυτούς οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες είναι από καιρό εντονότατες, σε σημείο που τα μικρά κινήματα κατά των ΑΠΕ να έχουν πλέον αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις, συμπεριλαμβάνοντας πλειοψηφικά τμήματα του ντόπιου πληθυσμού. 

Η πραγματικότητα αυτή είναι που έχει, άλλωστε, αναγκάσει και την περιφερειακή Αρχή, που μέχρι πρότινος με τη στάση της είχε συμβάλει τα μέγιστα στην διαμόρφωση της δυστοπικής αυτής κατάστασης, να `”ανακρούσει πρύμναν” υπό το καθεστώς της εκτεταμένης πια οργής των τοπικών κοινωνιών και να επιχειρήσει να βάλει ένα φρένο στην επέλαση των ανεμογεννητριών. 

Ο Φάνης Σπανός με  επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Κωνσταντίνο Σκρέκα, έχει παρουσιάσει αναλυτικά το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και καλεί το Υπουργείο αφενός να σεβαστεί τις αρχές της χωροταξίας και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου να αναστείλει κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας.


πηγή 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι απλό κε Δήμαρχε : Να πεις όχι στις ανεμογεννήτριες στην περιοχή σου . Εξ άλλου είχες προσφύγει κατά του χωροταξικού τιυ ΣΥΡΙΖΑ στο συμβούλιο Εποικρατείας. Ο περιφερειάρχης έχει ήδη εναντιωθεί.
Άσε τις άλλες περιοχές και τις άλλες χώρες να "σώσουν" τον πλανήτη.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΑΡΧΕ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙΣ ΟΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΡΟΠΟΝΕΙΣΕ ΓΙΑ SURVIVOR,ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ