Στις τελευταίες ώρες, η κυβέρνηση Τραμπ υπέγραψε αυτό που πολλές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούν «καταστροφικό» διμερές μνημόνιο συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας που παρέχει επίσημα στην Τουρκία νομικά δικαιώματα για την τεράστια θρησκευτική-πολιτιστική κληρονομιά των αυτόχθονων λαών και άλλων μειονοτήτων της περιοχής. πληθυσμοί.
Η συμφωνία έρχεται σε απάντηση σε αίτημα της κυβέρνησης της Τουρκίας, που υποβλήθηκε πριν από ένα χρόνο.
Η υπογραφή της συμφωνίας έχει αντιταχθεί έντονα από το Αρμενικό Εθνικό Συμβούλιο της Αμερικής (ANCA), το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την Άμυνα των Χριστιανών (IDC) και μια σειρά από πολιτιστικά δικαιώματα και μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Συλλόγου Τέχνης Οι διευθυντές των μουσείων (AAMD), η Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής (Κ.Κ.Κ.), η Συμμαχία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (GHA) και η Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Νομισματών (IAPN), μεταξύ άλλων.
«Η διοίκηση του Τραμπ - στις τελευταίες ώρες της - προσέδωσε στην Τουρκία τα νομικά δικαιώματα για να διεκδικήσει την τεράστια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά των αυτόχθονων λαών και των μειονοτικών πληθυσμών της περιοχής - μεταξύ των οποίων Αρμένιοι, Έλληνες, Ασσύριοι, Χαλδαίοι, Σύριοι, Αραμάνοι, Μαρωνίτες, Εβραίοι και Κούρδοι », δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ANCA Aram Hamparian.
«Αυτή η απερίσκεπτη και ανεύθυνη κίνηση πραγματοποιήθηκε για τις διαμαρτυρίες του ANCA, του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας και για την υπεράσπιση των χριστιανών από μια διοίκηση που γνωρίζει καλά ότι η Τουρκία πέρασε ανοιχτά, απογοητευτικά και συστηματικά τους τελευταίους δύο αιώνες καταστρέφοντας τις μειονότητες, ιερές τοποθεσίες, και σβήνοντας ακόμη και τη μνήμη τους από το τοπίο των αρχαίων, αυτόχθονων πατρίδων τους. "
Συμφώνησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας Έντι Ζεμενίδης. «Στην ακρόαση επιβεβαίωσής του για τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Anthony Blinken αναγνώρισε σωστά την Τουρκία ως« αποκαλούμενο στρατηγικό εταίρο »των Ηνωμένων Πολιτειών. Το γεγονός ότι το σημερινό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αγνόησε τόσο την απόκλιση στο στρατηγικό συμφέρον όσο και, το πιο σημαντικό, τις δημοκρατικές αξίες και υπέγραψε μια πολιτιστική συμφωνία με μια Τουρκία που έχει αποδείξει την πρόθεση να εξαλείψει τις χριστιανικές μειονότητες και την κληρονομιά τους είναι μια τρελή. Εκείνοι που συμμετείχαν στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι πιθανώς συνένοχοι στη συνέχιση της καταπίεσης της Τουρκίας από τους χριστιανούς της. Θα συνεργαστούμε με τον εισερχόμενο Γραμματέα και Διοίκηση για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία υλοποιείται πράγματι με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει πραγματικά τη χριστιανική κληρονομιά στην Τουρκία,
Ο Πρόεδρος της IDC Toufic Baaklini εξήγησε: «Αυτό το μνημόνιο είναι ένα επαίσχυντο σφραγίδα αμερικανικής έγκρισης για την καταστροφή της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία. Θα συνεργαστούμε με την εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία θα είναι πολύ ισχυρότερη.
Η Δρ Ελισάβετ Πρόδρομου, η οποία υπηρέτησε στην Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ από το 2004-2012 και διαλέξεις στο Tufts University Fletcher School, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «σουρεαλιστική στιγμή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».
Ο Πρόδρομου εξήγησε, «καλά τεκμηριωμένα και εκτεταμένα στοιχεία από εμπειρογνώμονες πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το κράτος της Τουρκίας είναι η μοναδική μεγαλύτερη απειλή για την πολιτιστική κληρονομιά αυτής της χώρας. Η κυβέρνηση Τραμπ έθεσε τώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέση να επιτρέψει στην Τουρκία τον οπλισμό της πολιτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που χρησιμοποιείται για έναν αιώνα ως κούτσουρο για να διαγράψει τις ευάλωτες θρησκευτικές μειονότητες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων Χριστιανών και Εβραίων. Η εισερχόμενη κυβέρνηση του Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει μια ακόμη πρόκληση στην προσπάθεια αποκατάστασης της ηγεσίας των ΗΠΑ στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν κρύβεται πέρα από το ΜΣ για να διαπράξει «απομνημόνευση» ενάντια στους χριστιανούς και εβραίους της κοινότητες μειονοτήτων. "
Η συμφωνία πολιτιστικής ιδιοκτησίας με την Τουρκία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βάσει του νόμου των ΗΠΑ για την εφαρμογή της Σύμβασης του 1970 για τα μέσα απαγόρευσης και πρόληψης της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς ιδιοκτησίας πολιτιστικής ιδιοκτησίας. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Δημοκρατία της Τουρκίας Ντέιβιντ Σάτερφιλντ και ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι υπέγραψαν το διμερές Μνημόνιο Συνεργασίας.
Ενώ το τελικό κείμενο του μνημονίου δεν έχει δημοσιευτεί, το αίτημα της Τουρκίας ζήτησε περιορισμούς στις ΗΠΑ για εισαγωγές σχεδόν όλων των έργων τέχνης που προέρχονται από την επικράτειά τους, καλύπτοντας όλες τις περιόδους της ιστορίας από την προϊστορική έως τη σύγχρονη εποχή.
Η νομοθεσία των ΗΠΑ απαιτεί να πληρούνται τέσσερις προϋποθέσεις πριν από την υπογραφή συμφωνίας:
1) Η πολιτιστική ιδιοκτησία της αιτούσας χώρας [και στον καθορισμένο κατάλογο] κινδυνεύει από λεηλασίες.
2) Η Τουρκία έχει λάβει μέτρα σύμφωνα με τη Σύμβαση της UNESCO του 1970 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της.
3) Η εφαρμογή των περιορισμών στις εισαγωγές, εάν εφαρμοστεί σε συνδυασμό με παρόμοιους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν ή που θα εφαρμοστούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από τα έθνη που μεμονωμένα έχουν σημαντικό εμπόριο εισαγωγών τέτοιου υλικού, θα ήταν ουσιαστικό όφελος για την αποτροπή σοβαρής κατάστασης της λεηλασίας, και δεν είναι διαθέσιμες θεραπείες λιγότερο δραστικές από τους περιορισμούς εισαγωγής.
4) Η εφαρμογή των περιορισμών στις εισαγωγές συνάδει με το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών.
Οι αντίπαλοι της συμφωνίας υποστήριξαν ότι κανένα από τα βασικά κριτήρια δεν πληρούσε.
Σε μαρτυρία που υποβλήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2020, στη Συμβουλευτική Επιτροπή Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία συνέστησε την υπογραφή της συμφωνίας, ο Σύνδεσμος Διευθυντών του Μουσείου Τέχνης υποστήριξε: «Ενώ όλα τα γεγονότα είναι σημαντικά, ίσως το πιο ανησυχητικό είναι η αποτυχία της Τουρκίας να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Αντ 'αυτού, λαμβάνει καταφατικά μέτρα για την εξάλειψη ορισμένης από τις πιο σημαντικές κληρονομιά της χώρας - ιδίως εκείνων των μειονοτικών πολιτισμών και θρησκειών της - μέσω της καταστροφής από το κράτος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κανείς δεν πρέπει να συγχωρήσει αυτήν τη συμπεριφορά. Αλλά αυτό ακριβώς θα κάνει η Επιτροπή εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις για περιορισμούς στις εισαγωγές και συνιστά το ΜΣ. "
Η κοινή μαρτυρία που υπέβαλε η Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής και η Συμμαχία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που αντιτίθεται στη συμφωνία προχώρησαν περαιτέρω, σημειώνοντας: «Ενθαρρύνοντας ένα ΜΣ με την Τουρκία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αγνοεί μόνο την κοινή λογική και την ισορροπημένη πολιτιστική πολιτική που έθεσε το Κογκρέσο δεκαετίες πριν - βλάπτει άμεσα σημαντικές εκλογικές περιφέρειες των ΗΠΑ, όπως οι αρμένιες, ελληνικές, κυπριακές, συριακές και κουρδικές κοινότητες που ιδρύθηκαν από μειονότητες που υπέφεραν από τουρκικές διώξεις τον 20ο αιώνα. Ένα ΜΣ που εγκρίνει τις πολιτικές πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας θα ενισχύσει το εθνικιστικό και αντισημιτικό πρόγραμμα του Ερντογάν, το οποίο ήδη απειλεί να στερήσει από εβραϊκές και χριστιανικές κοινότητες δικαιώματα στην κοινοτική ιδιοκτησία και τα πιο πολύτιμα θρησκευτικά τους αντικείμενα. "
Τον Αύγουστο, οι ANCA, HALC και IDC συναντήθηκαν με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών για να συζητήσουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τη συμφωνία. Η Δρ. Ελισάβετ Πρόδρομου παρείχε στους ειδικούς αναλύσεις σχετικά με τα ελαττώματα της Συμφωνίας και γιατί δεν πληρούσε τα νομικά πρότυπα που θα οριστικοποιηθούν.
Παρά την υπόσχεση από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μια επακόλουθη ανακοίνωση που θα αντιμετώπιζε αυτές τις ανησυχίες, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία και το Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προώθησαν τη Συμφωνία, χωρίς καμία ένδειξη ότι θα απευθυνόταν στην προστασία των χριστιανών κληρονομιά που η Τουρκία απέτυχε να προστατεύσει στο παρελθόν
Σε αποκλειστικά σχόλια για το The Pappas Post, ο Έντι Ζεμενίδης της ΧΑΛΚ εξέφρασε τη συμφωνία: «Για να μπορέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να ευλογήσουν αποτελεσματικά την Άγκυρα ως προστάτη της πολιτιστικής κληρονομιάς λίγους μήνες μετά την εξωφρενική μετατροπή της Αγίας Σοφίας. Αυτό το ΜΣ βασίζεται στη νομική απαίτηση ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με τις συμβάσεις της UNESCO Δεδομένου ότι απέρριψε τις απαιτήσεις της UNESCO όσον αφορά την Αγία Σοφία, μπορεί κανείς να αναμένει από την Τουρκία να δώσει το ίδιο βάρος σε άλλες συμβάσεις της UNESCO με τις οποίες ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε συστάσεις CDC σχετικά με μάσκες.
Ο Ζεμενίδης κατέληξε στο συμπέρασμα: «Είναι σωστό ότι ο Πρέσβης Σάτερφιλντ, ο οποίος αποφάσισε να παίξει τουριστικά στην Αγία Σοφία που μετατράπηκε λίγες μέρες μετά τη μετατροπή του, ήταν ο αξιωματούχος που υπέγραψε αυτή τη συμφωνία».
Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο με έδρα το Ουάσινγκτον εξέδωσε επίσης έντονη καταδίκη σε δήλωση τύπου .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου